xOrisOria News

“Βαφτίζουν” το ξένο…έξτρα παρθένο

Ως πύλη εισόδου, μαζί με τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, χρησιμοποιείται φέτος το λιμάνι του Ηρακλείου, για… εισαγωγές ισπανικών και ιταλικών λαδιών,
μέρος των οποίων σε περιοχές της χώρας έχει ελληνοποιηθεί και έχει διατεθεί στους ανυποψίαστους καταναλωτές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για την οικονομία της χώρας μας αλλά και για την υγεία των καταναλωτών. Μεγάλο μέρος των ελέγχων εστιάζονται στην Κρήτη, που φέρεται να έχει απορροφήσει το 50% των εισαγόμενων ελαίων!

Όπως έγραφε από πολύ νωρίς η “Ν. Κρήτη” πως αναμενόταν να συμβεί λόγω πρωτοφανούς μείωσης της παραγωγής ελαιολάδου στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα, τελικά φαίνεται πως συνέβη, κάτι το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη συνεργασία του ΕΦΕΤ. Το κέρδος για τους επιτήδειους είναι μεγάλο, καθώς στην Ισπανία το έξτρα παρθένο πωλείται από 1,85 έως 2,60 ευρώ το κιλό, όταν στη χώρα μας η χαμηλότερη τιμή πώλησης είναι τα 3 ευρώ το κιλό στις τρεις γραμμές.

Το αποκάλυψαν

Παράνομα “βαφτίσια”, δηλαδή, ιταλικού και ισπανικού ελαιολάδου χαμηλής ποιότητας ως… ελληνικού έξτρα παρθένου. Αυτό εντόπισαν τα ελεγκτικά κλιμάκια που έχει συστήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται στο «Βήμα της Κυριακής», που αναφέρει ότι επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι την τρύπα στην αγορά, «εισάγουν φθηνά λάδια, τα ελληνοποιούν και τα πωλούν ως έξτρα παρθένα.

Το διπλό έγκλημα έπεσε στα δίκτυα των “ράμπο” του υπουργείου, οι οποίοι από τις 17 Ιανουαρίου έως τις 5 Μαρτίου δέσμευσαν δεκάδες τόνους εισαγόμενου ελαιολάδου που προωθούνταν ως ελληνικό.
Μάλιστα, ως πύλες εισόδου των ιταλικών και ισπανικών λαδιών αναφέρονται τα λιμάνια της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ως σήμερα, βάσει επίσημων στοιχείων, έχουν εισαχθεί 1.255 τόνοι ελαιολάδου με αποδέκτες 14 επιχειρήσεις. Ήδη έχουν στοιχειοθετηθεί σοβαρές παραβάσεις για τέσσερις υποθέσεις παράνομων ελληνοποιήσεων ελαιολάδου.

Τα κλιμάκια

Μέχρι στιγμής, το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου για την πάταξη του φαινομένου βρίσκεται σε εξέλιξη. Μικτά κλιμάκια, με επικεφαλής τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, ελέγχουν την αλυσίδα παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης ελαιολάδου, έχοντας ως αφετηρία στοιχεία από τα φορτία που εισέρχονται στη χώρα μας.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Use Facebook to Comment on this Post