Δύο μέρες πριν από το μοιραίο Εurogroup που έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο της Κύπρου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντήθηκε στο Βερολίνο με τους ομολόγους του της Ελβετίας, της Αυστρίας, του Λουξεμβούργου και του Λιχτενστάιν. Επισήμως οι γερμανόφωνοι υπουργοί Οικονομικών απλώς αντάλλαξαν απόψεις για την οικονομική κρίση…
Οι παροικούντες, όμως, την ευρωπαϊκή Ιερουσαλήμ θεωρούν απολύτως βέβαιο πως η μητρόπολη και οι δορυφόροι του γερμανικού Ράιχ διαμοίρασαν τα ιμάτια των τραπεζικών καταθέσεων της Κύπρου, λαμβάνοντας προνομιακή ενημέρωση για το τι επρόκειτο να συμβεί στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου. Με τις ευλογίες του νούμερο 2 της Ανγκελα Μέρκελ, μια σειρά γερμανόφωνων χωρών (με εξαίρεση την Αυστρία δεν ανήκουν καν στην Ε.Ε., πόσω μάλλον στην Ευρωζώνη) έβαλαν τα καλά τους κι ετοιμάστηκαν να υποδεχτούν με ανοιχτές αγκάλες τους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών μετά από την αναμενόμενη πανικόβλητη φυγή τους από το νησί.
Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο πως η μαφιόζικου τύπου «εγκάρδια συνεννόηση» για τη λεηλασία του κυπριακού πλούτου ενορχηστρώθηκε από τη Γερμανία και μια σειρά χωρών που θεωρούνται παράδεισοι ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μέσω του τραπεζικού τομέα τους και του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος τους.
Στο ίδιο τσουβάλι μπαίνει άνετα και η ίδια η Γερμανία. Η τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στις 8 Μαρτίου, την κατατάσσει στην ίδια βαθμίδα με την Κύπρο, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Ελλάδα, την Ελβετία, την Τουρκία, τη Βρετανία, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, ακόμη και τις ίδιες τις ΗΠΑ (!) σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια του χρηματοπιστωτικού τομέα τους και τα μέτρα που λαμβάνει για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Η βρετανική «Guardian» ανεβάζει στο αστρονομικό ποσό των 21-32 τρισ. δολαρίων (περίπου το μισό ΑΕΠ του πλανήτη) τις offshore καταθέσεις και άλλου είδους επενδύσεις που αναπαύονται σε Ελβετία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, αλλά και χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Βρετανία.
Υπό την πίεση του ΟΟΣΑ, του G20 και του αμερικανικού Foreign Account Tax Compliance Act (Φορολογική Συμμόρφωση Λογαριασμών στο Εξωτερικό), η Ελβετία προχώρησε πρόσφατα σε διμερείς συμφωνίες με Γερμανία και Βρετανία για τη φορολόγηση των πλούσιων πολιτών της που διατηρούν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες. Ωστόσο, το μέτρο κρίνεται ανεπαρκές και αποσπασματικό, καθώς η πανίσχυρη Ενωση Ελβετών Τραπεζιτών βάζει προσκόμματα στην «αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών», υψώνοντας ασπίδα προστασίας στους πλούσιους πελάτες της.
Πολλοί πάντως θεωρούν ότι σύντομα η Ελβετία θα πάψει να είναι ο απόλυτος φορολογικός παράδεισος και τη θέση της θα καταλάβει η Σιγκαπούρη. Και στις δύο χώρες άλλωστε φέρεται να διατηρεί μυστικές καταθέσεις ο υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας Ζερόμ Καϊζάκ, ο οποίος εξαναγκάστηκε για το λόγο αυτό σε ατιμωτική παραίτηση.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα businessweek.com, η στοχοποίηση της Κύπρου από τους «Ευρωγερμανούς» είναι εντελώς υποκριτική, καθώς οι ξένες καταθέσεις, ύψους 40 δισ. δολαρίων που φιλοξενούνται στο νησί, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των καταθέσεων 2,7 τρισ. δολαρίων σε offshore φορολογικούς παραδείσους. Το ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνει πως η Κύπρος δεν ανήκει καν στους μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους, δεδομένου ότι οι ξένες καταθέσεις μόνο στα Νησιά Κέιμαν φτάνουν τα 500 δισ. δολάρια και στις Ολλανδικές Αντίλες τα 300 δισ. δολάρια (τα στοιχεία προέρχονται από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, με έδρα την Ελβετία).
ΕΛΒΕΤΙΑ
Πληθυσμός: 8.000.000
ΑΕΠ: 621 δισ. $
Χρηματοπιστωτικός τζίρος: 5,4 τρισ. $
Η πλούσια χώρα των 196.000 τραπεζοϋπαλλήλων
ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ του 2008 οι ελβετικές τράπεζες διαχειρίζονταν το 27% του παγκόσμιου offshore πλούτου. Την επόμενη χρονιά είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους 5,4 τρισ. ελβετικά φράγκα και απασχολούσαν 196.000 εργαζομένους σε μια χώρα 8 εκατομμυρίων κατοίκων (αντιστοίχως οι Ελληνες τραπεζοϋπάλληλοι δεν ξεπερνούν τους 60.000 και η Τρόικα θέλει να τους συρρικνώσει στο μισό). Και μόνο το γεγονός ότι οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις των ελβετικών τραπεζών ισοδυναμούν με το 1.273% (!) του δημόσιου χρέους της χώρας αποτυπώνει ανάγλυφα το γιγαντισμό του ελβετικού χρηματοπιστωτικού τομέα. Η τραπεζική εχεμύθεια υπέστη σοβαρές ρωγμές το 2009, όταν η UBS παρέδωσε τα ονόματα χιλιάδων Αμερικανών πελατών της στην αμερικανική εφορία και λίγο αργότερα διασώθηκε με χρήματα των Ελβετών φορολογουμένων. Ερευνα του Boston Consulting Group προβλέπει πως η ένταση των φορολογικών ελέγχων θα μειώσει τις καταθέσεις Δυτικοευρωπαίων στις ελβετικές τράπεζες από 668 δισ. δολάρια σε 623 δισ. δολάρια το 2014, πτώση 28%.
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
Πληθυσμός: 517.000
ΑΕΠ: 56 δισ. $
Χρηματοπιστωτικός τζίρος: 1,2 τρισ. $
Φορολογικός παράδεισος με 9.000 εταιρίες holding
ΑΝ Η ΚΥΠΡΟΣ έχει επταπλάσιο τραπεζικό τομέα σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της, τι να πει κανείς για το Λουξεμβούργο που έχει… 25πλάσιο! Με μόλις 370.000 ενεργό πληθυσμό, η χώρα της οποίας πρωθυπουργεύει εδώ και 18 χρόνια ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ φιλοξενεί 152 τράπεζες (έναντι 26 της Κύπρου) με καταθέσεις που προσεγγίζουν το 1 τρισ. ευρώ. Φορολογικός παράδεισος στη «γκρίζα λίστα» του G20 και έδρα 9.000 εταιριών holding, το Μεγάλο Δουκάτο φιλοξενεί μεταξύ άλλων την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που θα συμβάλλει, υποτίθεται, στην επανεκκίνηση της «ανάπτυξης» στο χειμαζόμενο ευρωπαϊκό Νότο. Μεταξύ άλλων, η Apple επέλεξε το Λουξεμβούργο ως δίαυλο των iTunes πωλήσεών της για να γλιτώσει τεράστια ποσά σε φόρους.
ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ
Πληθυσμός: 36.000
ΑΕΠ: 5,1 δισ. $
Χρηματοπιστωτικός τζίρος: 128 δισ. $
Το πριγκιπάτο που μπήκε στο μάτι ΔΝΤ και ΟΟΣΑ
ΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΟ πριγκιπάτο των Αλπεων καταγγέλθηκε το 2000 από δύο ανεξάρτητες διεθνείς εκθέσεις ως πλυντήριο βρόμικου χρήματος της ιταλικής, της ρωσικής και της κολομβιανής μαφίας, ενώ το 2008 βρέθηκε στο στόχαστρο του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ. Υποκύπτοντας στις πιέσεις, τελικά υπέγραψε διμερείς φορολογικές συμφωνίες με ΗΠΑ, Γερμανία και Βρετανία για μεγαλύτερη διαφάνεια στις καταθέσεις πολιτών τους. Αρχοντας του αδιαφανούς τραπεζικού συστήματος, που βασίζεται κατά 90% σε αλλοδαπές καταθέσεις, είναι ο πρίγκιπας Αλόις. Ούτε λίγο ούτε πολύ εκβίασε πέρσι τους υπηκόους του ότι θα… κλείσει το χρυσοφόρο μαγαζί αν επιμείνουν στο να καταργήσουν τη μοναρχία, κερδίζοντας έτσι το σχετικό δημοψήφισμα με ποσοστό άνω του 70%.
ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ
Πληθυσμός: 5.300.000
ΑΕΠ: 320 δισ. $
Χρηματοπιστωτικός τζίρος: 1,4 τρισ. $
Σε 15-20 χρόνια θα ξεπεράσει και την Ελβετία
ΜΑΖΙ με τον άσπονδο γείτονά της, το Χονγκ Κονγκ, διαχειρίζονται offshore κεφάλαια άνω του 1 τρισ. δολαρίων και, σύμφωνα με το Boston Consulting, σε 15-20 χρόνια θα ξεπεράσουν την Ελβετία. Η πρώην βρετανική αποικία των 5,3 εκατομμυρίων κατοίκων δέχτηκε ανάλογες επιθέσεις με την Κύπρο από τα γερμανικά ΜΜΕ, αλλά έχει την τύχη να βρίσκεται πέρα από το βεληνεκές των κανονιών της Bundesbank. Πέρσι τον Οκτώβριο την επισκέφτηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και υπέγραψε συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης. Το Βερολίνο ανησυχεί ιδιαίτερα από τη φυγή γερμανικών κεφαλαίων στο μακρινό φορολογικό παράδεισο της Σιγκαπούρης, που φημολογείται ότι ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια! Οσο κι αν το ασιατικό λιμάνι πιέζεται να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες χρηματοπιστωτικής διαφάνειας, παραμένει ελκυστικότερο από την Ελβετία, το Λουξεμβούργο και το Μονακό. Δεν είναι τυχαίο ότι το επέλεξαν ως μόνιμη κατοικία τους ο συνιδρυτής του facebook Εντουάρντο Σεβερίν, ο Αυστραλός κροίσος των ορυχείων Νέιθαν Τίνκλερ, ο Ινδός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Μπουπέντρα Κουμάρ Μόντι και μία από τις πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου, η Αυστραλέζα Τζίνα Ράινχαρτ, η οποία αγόρασε στη Σιγκαπούρη δύο συγκροτήματα κατοικιών αντί του ευτελούς ποσού των… 46,3 εκατ. δολαρίων.