Η ομάδα τους εργάστηκε για την υλοποίηση ενός καινοτόμου συστήματος το οποίο αποτελούνταν από δύο «έξυπνες» συσκευές, ένα γάντι και μια κούπα, για την παρακολούθηση και αποτίμηση των βασικών συμπτωμάτων (βραδυκινησία και τρόμος ηρεμίας) ασθενών που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον.
Θεραπεία της νόσου με φυσική άσκηση και αγωγή. Νέο φάρμακο με χρήση…
ψηφιακών τεχνικών
Με αυτές κατέκτησαν το πρώτο βραβείο καινοτομίας σε διαγωνισμό του Πανεπιστημίου ΜΙΤ. Ο Μάρκος Τσίπουρας (αριστερά στη φωτ.) έχει πτυχίο και μεταπτυχιακό Πληροφορικής, από το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ το διδακτορικό του έγινε στο ίδιο Τμήμα και αφορά την Πληροφορική Ιατρική. Ο Αλέξανδρος Τζάλλας (δεξιά) έχει πτυχίο από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ το διδακτορικό του αφορά στην Ιατρική Φυσική.
– Τι είναι αυτό το βραβείο;
«Το εργαστήριο New Media Medicine του ΜΙΤ στη Βοστόνη των ΗΠΑ (www.media.mit.edu) διοργάνωσε για τρίτη συνεχή χρονιά το διαγωνισμό Health and Wellness Innovation 2013. Η ομάδα μας (ΑΕΟΝ Health) εστίασε στην παρακολούθηση ασθενών με τη νόσο του Πάρκινσον και κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο της πιο καινοτόμου ιδέας καθώς και το βραβείο της καλύτερης διαχείρισης πόρων».
– Τι δημιουργήσατε;
«Επειτα από εργασία 11 ημερών, η ομάδα ΑΕΟΝ Health κατάφερε να αναπτύξει τις δύο συσκευές, ένα γάντι και μια κούπα και συνοδευτικό λογισμικό. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε ανοιχτή εκδήλωση, όπου παραβρέθηκαν καθηγητές και ερευνητές, εκπρόσωποι πολλών μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ιατρικής και της φαρμακολογίας, δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου».
– Πώς λειτουργούν;
«Η βασική ιδέα είναι η κατασκευή ενός γαντιού, εφοδιασμένου με μία σειρά από αισθητήρες, ενός υφάσματος αγωγιμότητας και ενός επιταχυνσιόμετρου τριών αξόνων. Ολοι οι αισθητήρες καταγράφουν σήματα τα οποία στέλνονται ασύρματα σε έναν Η/Υ. Ο ασθενής θα εκτελεί φορώντας το γάντι μια σειρά από απλές ασκήσεις με το χέρι (με τις οποίες είναι απόλυτα εξοικειωμένος καθώς αποτελούν τμήμα της συνήθους ιατρικής πρακτικής)».
– Τα σήματα;
«Καταγράφονται από τους ενσωματωμένους στο γάντι αισθητήρες, αναλύονται με χρήση τεχνικών ψηφιακής επεξεργασίας σήματος και τεχνητής νοημοσύνης και από αυτά εξάγεται μία εκτίμηση για τη βραδυκινησία του ασθενούς. Η κούπα για την αυτόματη αξιολόγησή του τρόμου του ασθενούς είναι μια απλή κούπα στη βάση της οποίας τοποθετήθηκε ένα επιταχυνσιόμετρο τριών αξόνων, μέσω του οποίου κάθε φορά που ο ασθενής χρησιμοποιεί την κούπα, τα σήματα που καταγράφονται, μεταδίδονται ασύρματα και αναλύονται έτσι ώστε να προκύπτει αξιολόγηση του τρόμου του ασθενούς».
– Τι προσφέρουν στον ασθενή;
«Το σύστημα έχει ως στόχο την καλύτερη παρακολούθηση και ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής του ασθενούς. Με χρήση του γαντιού 2-3 φορές την ημέρα, ο γιατρός λαμβάνει σημαντικές πληροφορίες σε σχέση με τη βραδυκινησία του ασθενούς, τις οποίες αξιοποιεί για να πετύχει τη βέλτιστη ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής του».
– Περιμένατε το βραβείο;
«Για να είμαστε ειλικρινείς, όχι! Ο συναγωνισμός ήταν πολύ μεγάλος, καθώς συμμετείχαν ερευνητικές ομάδες από τα καλύτερα ιδρύματα του κόσμου, όπως το ΜΙΤ, το Harvard University, το University of Illinois και άλλα».
– Καινοτομία σημαίνει;
«Πρακτική εφαρμογή των πρωτοποριακών ιδεών και όχι απλώς καταγραφή των ερευνητικών αποτελεσμάτων και δημοσίευση σε κάποιο επιστημονικό συνέδριο/ περιοδικό».
– Διαφορά κουλτούρας;
«Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε, και κυρίως να συγκρίνουμε, την όλη κουλτούρα σε σχέση με την καινοτομία στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να καταλάβουμε πόσο… έκτος πραγματικότητας είμαστε».
Πηγή: enet.gr
Use Facebook to Comment on this Post