Συνολικά επτά άνθρωποι εκτελέστηκαν την Τετάρτη με αποκεφαλισμό στη Σαουδική Αραβία, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Οι θάνατοι σημειώνονται μια ημέρα μετά την έκκληση του Ο.Η.Ε. προς την αραβική χώρα να καταργήσει τη συγκεκριμένη ποινή ύστερα από τις καταγγελίες ότι οι κατηγορούμενοι δεν δικάστηκαν επί ίσοις όροις. Ειδικότερα, οι θανατοποινίτες είχαν κριθεί ένοχοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για ληστεία, για επιδρομή και για διάρρηξη σε κοσμηματοπωλεία το 2005.
«Υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι οι άνδρες βασανίστηκαν στη διάρκεια της εκτέλεσης και υποχρεώθηκαν να υπογράψουν την ομολογία τους. Αυτή δεν είναι η μόνη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Σαουδικής Αραβίας που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο επιβάλλει απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων. Αποτελεί επίσης παραβίαση της διεθνούς υποχρέωσης της κυβέρνησης -στο πλαίσιο της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων- που απαγορεύει ρητά τη χρήση όλων των μορφών βασανισμού με σκοπό την απόσπαση ομολογιών ή την απόκτηση πληροφοριών», σημείωσε σε δήλωσή του ο ειδικός εισηγητής για Βασανιστήρια του Ο.Η.Ε., Juan E. Mendez.
«Η τιμωρία όλων αυτών που διεξάγουν πόλεμο κατά του Θεού και του Προφήτη του και προσπαθούν να φέρουν αναστάτωση στη γη είναι: εκτέλεση ή σταύρωση, ακρωτηριασμός των χεριών και των ποδιών ή εξορία. Αυτή είναι η ντροπή τους σε αυτόν τον κόσμο και η βαριά τους τιμωρία», επισημαίνεται.
Πριν από λίγες ημέρες είχε γίνει γνωστό πως μια κοινή επιτροπή των υπουργείων Εσωτερικών, Υγείας και Δικαιοσύνης της Σαουδικής Αραβίας εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο να καταργήσει τη μέθοδο του αποκεφαλισμού, αντικαθιστώντας τη με εκτελεστικό απόσπασμα, κυρίως λόγω της έλλειψης δήμιων. Παρά τη διεθνή κατακραυγή το Ριάντ συνεχίζει να μην εναρμονίζει την πολιτική του με το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζοντας διαρκώς αρκετές ατομικές ελευθερίες. Η λογοκρισία στον Τύπο και οι ασφυκτικοί περιορισμοί των δικαιωμάτων των γυναικών αποτελούν ορισμένες από αυτές τις παραβιάσες.
Use Facebook to Comment on this Post