xOrisOria News

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΘΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΝ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

Η ΡΩΣΙΑ ΕΚΟΨΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ Η Ε.Ε. ΒΛΕΠΕΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ ΤΗΝ “ΣΩΤΗΡΙΑ” ΤΗΣ 

 ΒΙΝΤΕΟ

Σε κατάσταση “νευρικής κρίσης” βρίσκεται η ΕΕ μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την ροή φυσικού αερίου προς την Ουρκανία από την στιγμή που η χώρα αυτή αρνείται να αποπληρώσει τις βραχυπρόθεσμες οφειλές της που ανέρχονται σε 4,5 δισ. δολ.

Από χθες η Μόσχα έθεσε σε ισχύ την μέθοδο της προπληρωμής για το φυσικό αέριο που καταναλώνει η Ουκρανία και βέβαια οι στρόφιγγες έκλεισαν, ενώ η Ρωσία ταυτχρόνως προειδοποίησε την ΕΕ ότι”Πιθανώς θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην ροή φυσικού αερίου αν η Ουκρανία αποφασίσει να κατακρατήσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που προορίζονται για τις χώρες της ΕΕ”.

Βέβαια, αυτό αφορά της χώρες της Κεντρικής Δυτικής και Νότιας Ευρώπης, αφού η Βόρεια Ευρώπη (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και σκανδιναβικές χώρες εφοδιάζονται από άλλους εναλλακτικούς αγωγούς, όπως ο Nord Stream. Η ΕΕ διαθέτει περιορισμένα αποθέματα 51,912 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, τη στιγμή κατά την οποία η Ρωσία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τον εφοδιασμό της Ουκρανίας.

Ο όγκος αυτός αντιστοιχεί μόλις στο 64,37% των ετήσιων αποθεμάτων των 80,643 δισ. κυβικών μέτρων και υπολογίζεται ότι με το ζόρι αρκούν μέχει τον Φεβρουάριο του 2015.

Η εικόνα όμως αυτή δεν είναι ίδια για όλες τις χώρες. Ορισμένες χώρες είναι πιο εκτεθειμένες από άλλες στην περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα στον εφοδιασμό, όπως η Ουγγαρία που διαθέτει 1,605 δισ. κυβικά μέτρα (το 26,02% των αποθεμάτων της), η Γαλλία με 5,654 δισ. κυβικά μέτρα (44,58%) και η Κροατία με 282 εκατ. κυβικά μέτρα (51,03%).

Η Βουλγαρία και η Αυστρία είναι επίσης δύο από τις χώρες τα αποθέματα των οποίων βρίσκονται ελαφρώς κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έχοντας συγκεντρώσει αντίστοιχα το 63,87% και το 62,33% των αποθεμάτων που προβλέπεται να διαθέτουν στο έδαφός τους.Η Ελλάδα “σώζεται” από το γεγονός ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου ως ενεργειακή πηγή είναι σχετικά χαμηλή σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά βέβαια θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα όπως είχε γίνει το 2009 όταν διασώθηκε από την … Τουρκία, η οποία μέσα του Blue Steam εφοδιαζόταν απρόσκοπτα από την Ρωσία με φυσικό αέριο, το οποίο εν συνεχεία μεταπωλούσε στην Ελλάδα!

Κανονική κατάσταση στρατηγικής ομηρείας από την οποία θα εξερχόταν η χώρα μόνο αν συμμετείχε στον South Stream, αλλά προτίμησε τον ΤΑΡ που ΘΑ κατασκευαστεί, ΘΑ μεταφέρει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και σίγουρα δεν θα πληρώνει τέλη διέλευσης.

Και φυσικά όχι απλώς δεν θα παύσει, αλλά θα επιδεινωθεί η κατάσταση στρατηγικής ομηρείας έναντι της Τουρκίας αφού ο TAP θα περνάει από την Τουρκία!

Μια χώρα σε πλήρη κατάσταση ενεργειακής ομηρείας απέναντι σε μία Τουρκία που δεν κρύβει καν τις προθέσεις της!

Τα αποθέματα φυσικού αερίου συγκεντρώνονται κάθε χρόνο το διάστημα από την 1η Απριλίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου, δηλαδή όταν η κατανάλωση είναι σε χαμηλό επίπεδο.

Στόχος της συσσώρευσης αποθεμάτων είναι να αντιμετωπίζονται τυχόν προβλήματα ανεφοδιασμού, όπως συμβαίνει με την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία, αλλά και να εξομαλύνονται οι εποχιακές διαφορές στην κατανάλωση.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Use Facebook to Comment on this Post