Το μεγάλο παζάρι για τη μείωση του χρέους. Τα προαπαιτούμενα και ο ρόλος του Α. Τσίπρα
Μονόδρομο φαίνεται ότι αποτελεί πλέον το νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, όπως επισημαίνουν στο Sofokleousin.gr τραπεζικοί κύκλοι και επιβεβαιώνουν γραφειοκράτες των Βρυξελλών και αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η τελευταία έκθεση του Ταμείου, σε συνδυασμό με την παραδοχή των λαθών και….
με τις εξελίξεις στο μέτωπο της κρίσης χρέους επιτρέπουν τώρα να τεθεί εκ νέου επί τάπητος το κούρεμα του επίσημου τομέα.
Αν και ο Γενς Βάιντμαν επιμένει στις διατυπωμένες γερμανικές θέσεις ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται έτοιμος να συζητήσει το θέμα υπό προϋποθέσεις. Η Μέρκελ είναι έτοιμη να δεχθεί το νέο κύκλο συζητήσεων στο πλαίσιο της πολιτικής «καρότο και μαστίγιο», στάση για την οποία ενημέρωσε και τον Αλέξη Τσίπρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Πλέον πολλά θα εξαρτηθούν από τις τριμερείς σχέσεις ΗΠΑ-ΔΝΤ-Γερμανίας και από τα ανταλλάγματα που θα δώσει η Ελλάδα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα έμμεσο stock-to-equity swap με τους ξένους να παίρνουν κρατικές εταιρίες και την Ελλάδα να εξασφαλίζει μείωση του χρέους με δυο τρόπους.
Πρώτα μέσω των κεφαλαίων που θα αντλήσει από τις αποκρατικοποιήσεις, τα οποία θα διοχετευθούν στην αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων και εν συνεχεία μέσω μιας νέας πολιτικής απόφασης για κούρεμα του επίσημου τομέα.
Τα προαπαιτουμενα
Η Γερμανία και το ΔΝΤ έχουν συμφωνήσει ήδη ότι για να προχωρήσει η συζήτηση για νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους απαιτείται η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών με βασικό το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ κεντρικό ζήτημα είναι οι αποκρατικοποιήσεις.
Επ αυτού του θέματος αν και υπάρχουν διαφωνίες για τους εν δυνάμει αγοραστές των κρατικών φιλέτων καθώς κάθε πλευρά προωθεί τα δικά της συμφέροντα, εν τούτοις φαίνεται να υπάρχει σύμπνοια κατά του ρωσικού παράγοντα που έχει εγείρει αξιώσεις για δυναμική είσοδο στον ενεργειακό τομέα.
Στο προσκήνιο βρίσκεται η αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ ενώ αν δεν καταστεί εφικτός ο αποκλεισμός των Ρώσων τότε θα τεμαχιστεί η ΔΕΗ ώστε να ικανοποιηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι.
Συνεπώς το μπαλάκι βρίσκεται πλέον στην ελληνική πλευρά η οποία αντιμετωπίζει πιέσεις μεγαλύτερες από αυτές της αναδιαπραγμάτευσης –που ποτέ δεν έγινε- καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε αντίρροπες δυνάμεις. Από τη μια η τρόικα και τα προαπαιτούμενα και από την άλλη τα εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία μάχονται για τη νομή της πίτας.
Το κούρεμα
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Sofokleousin.gr η Γερμανία σε αυτή τη φάση δέχεται να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης για το νέο κούρεμα τα ομόλογα που κρατά στα χέρια της η ΕΚΤ, τα οποία θα εκχωρηθούν στον EFSF ο οποίος θα τα αντικαταστήσει με νέα δικά του, μεγαλύτερης διάρκειας και μικρότερου επιτοκίου.
Αυτή είναι η βασική τεχνική λύση που εξετάζεδται και θα μπορούσε να εγκριθεί άμεσα χωρίς πολιτικές επιπλοκές καθώς δεν παραβαίνει τους κανόνες περί νομισματικής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, που εποπτεύει τον EFSF και τον ESM.
Σε κάθε περίπτωση ο τρόπος και το μέγεθος του κουρέματος αποτελεί αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης και θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν πολλές εκδοχές που θα συζητηθούν μέχρι την τελική απόφαση.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε αυτή τη φάση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σύμμαχος της Ελλάδας αν και οι σχέσεις Λαγκάρντ-Σαμαρά διέρχονται ψυχροπολεμική φάση. Η άτυπη προσέγγιση με τον Αλέξη Τσίπρα η εγκαινίαση διαύλου επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ τόσο με τη Γερμανία όσο και με το ΔΝΤ μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για τις μετέπειτα εξελίξεις.
Use Facebook to Comment on this Post