xOrisOria News

περιβαλλοντική νομοθεσία

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ημερίδα του ΥΠΕΚΑ με θέμα: «Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα Πρόληψης Παραγωγής Αποβλήτων και Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων», στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τα Εθνικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων και Πρόληψης. ….

Στην Ημερίδα στην οποία μίλησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ακόμα ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, η Πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ο Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, καθώς και εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιώργος Κρεμλής.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την περιβαλλοντική νομοθεσία έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Χρειαζόμαστε ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης της διαχείρισης των απορριμμάτων. Δεν φτάνει πια μόνο να συζητούμε για ανακύκλωση και πρόληψη. Χρειάζεται μία πλήρης καινοτόμα εθνική και κοινωνική συστράτευση, ώστε τα απορρίμματα, από εκεί που αποτελούν μια απευκταία ιδέα ή περίπτωση, να αντιμετωπιστούν ως πλούτος που μπορεί να παράξει νέες θέσεις εργασίας αλλά και δώσει ευημερία στον τόπο μας.

Ο νέος χωρικός σχεδιασμός του τόπου, η νέα αντίληψη για την προστασία του περιβάλλοντος, η βιωσιμότητα και η αειφορία μπορούν να αποτελέσουν το θεμέλιο για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Χρειαζόμαστε ειλικρίνεια, γενναιότητα, συνεργασία και εμπιστοσύνη μεταξύ μας γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση και να δημιουργήσουμε την Ελλάδα που δεν έχει ανάγκη τους εταίρους, δεν έχει ανάγκη για δανεικά από του εταίρους, στηρίζεται στις δυνάμεις της και στους ανθρώπους της.

Ο πολίτης κυρίως πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η δική του συμμετοχή με εμπιστοσύνη και στην Αυτοδιοίκηση και στην Κεντρική Διοίκηση αποτελεί τον κρίκο που πρέπει να ενισχύσουμε.

Οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν γίνεται να έχουμε ταυτόχρονα διασφαλισμένη χρηματοδότηση, διασφαλισμένη χωροθέτηση, περιβαλλοντική αδειοδότηση και να υπάρχουν δυνάμεις που δεν επιτρέπουν το αυτονόητο και προφανές, δηλ. την υλοποίηση του έργου. Και δεν είναι δυνατόν η χώρα να κινδυνεύει για άλλη μία φορά από πρόστιμα και ποινές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε, δεν το επιτρέπει η ίδια η κοινωνία.

Εμείς θα δουλέψουμε μέχρι τέλους, με ανοιχτό διάλογο, διαφάνεια και δημόσια, ώστε και οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε τη νέα παραγωγική Ελλάδα.

Θα υπάρχει ανταποδοτικότητα στον πολίτη, συγχρηματοδότηση Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, δημιουργία νέων μονάδων, παραγωγή νέου πλούτου μέσα από την πολλαπλή χρησιμότητα των νέων μονάδων, επενδύσεις οι οποίες θα δοθούν προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και σε κάθε περίπτωση μείωση του όγκου των απορριμμάτων, έτσι ώστε τα απορρίμματα να αποτελέσουν πηγή πλούτου.

Μπορούμε και θα το κάνουμε πράξη».

Ακολουθεί η ομιλία και η δευτερολογία του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, στην ημερίδα:

ΟΜΙΛΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ

Καλημέρα σε όλους, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά, μέσα από την καρδιά μου που είστε σήμερα εδώ. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε μια συγκυρία όπου αυτό που πρέπει πια να επικρατήσει είναι η ειλικρίνεια και η γενναιότητα στο δημόσιο διάλογο για ένα θέμα το οποίο απασχολεί για πολλές δεκαετίες την ελληνική κοινωνία κι έχει να κάνει με τη διαχείριση των ίδιων των προϊόντων που εμείς παράγουμε, με τη διαχείριση των απορριμμάτων μας.

Πρέπει να σας πω πως θεωρώ ότι η συγκυρία είναι εξαιρετικά θετική, με την έννοια ότι βρισκόμαστε μπροστά και στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Έχουμε μπροστά μας ένα στοίχημα να συναποφασίσουμε τι είδους Ευρώπη θέλουμε και στην πραγματικότητα τι είδους Ελλάδα μέσα σε μια προοδευτική Ευρώπη θέλουμε.

Θεωρώ, λοιπόν, πως έχει μεγάλη σημασία αντί να κάνουμε συζητήσεις γενικού χαρακτήρα και συζητήσεις ευχολογίων, να έρθουμε σε ζητήματα όπως αυτά που έχουν πληγώσει κατά το παρελθόν και συνεχίζουν να πληγώνουν την Ελλάδα – το ζήτημα δηλαδή της διαχείρισης απορριμμάτων – και με εντιμότητα, με ειλικρίνεια, με γενναιότητα, να δούμε τα βήματα που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, να αναγνωρίσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να δεσμευθούμε όλοι ότι θα τα διορθώσουμε τα λάθη αυτά σήμερα και πέρα.

Ταυτόχρονα, είμαστε σε μια συγκυρία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, διότι μια χώρα όπως η Ελλάδα που μετά από πέντε με έξι χρόνια διαρκούς ύφεσης και διαρκούς αύξησης της ανεργίας δείχνει ότι ξεπερνά πια την κρίση, ψάχνει να βρει το νέο της παραγωγικό μοντέλο. Και με την ιδιότητα του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θεωρώ ότι το περιβάλλον, η αειφορία και η βιωσιμότητα, η νέα προσέγγιση της σχέσης ανάμεσα στις ανθρώπινες κοινωνίες και το φυσικό περιβάλλον, ιδιαίτερα σε μια χώρα του Νότου όπως είναι η Ελλάδα, δεν μπορεί πια παρά να αποτελεί τη μοναδική διέξοδο, τον μοναδικό πυλώνα ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Έχει μεγάλη σημασία αυτό το νέο παραγωγικό μοντέλο να μη στηρίζεται πια σε δανεικά, αλλά να έχει μέσα στο DNA των ίδιων των αποφάσεών του μια βασική αρχή: Πώς θα παράξουμε με βιώσιμο και αειφορικό τρόπο νέο δημόσιο πλούτο, πως θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.

Και οφείλω να πω πως δεν είμαι ευχαριστημένος για το πώς δεν καταφέραμε όλα τα προηγούμενα χρόνια ως Ελλάδα να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα και του αύριο, που έρχονται μέσα από τη μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, που είναι οι αλλαγές σε πλανητικό επίπεδο, σε επίπεδο Ευρώπης και σε επίπεδο της χώρας μας, που προέρχονται ακριβώς από την κλιματική αλλαγή και δεν έχουμε αντιμετωπίσει το γεγονός ότι στην πραγματικότητα μπροστά μας διανοίγονται νέοι ορίζοντες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε αυτούς τους παραγωγικούς τομείς.

Ακριβώς η σημερινή δημόσια συζήτηση θέλω να ελπίζω ότι θα μας βοηθήσει έτσι ώστε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Πριν σας αναγνώσω αυτά τα οποία έχω ετοιμάσει, θέλω να κάνω κι ένα τελευταίο σχόλιο. Έχει μεγάλη σημασία πέρα από τα σχέδια που εκπονούμε, που συζητούμε, που διορθώνουμε και που στο τέλος συμφωνούμε, έχει μεγάλη σημασία να τα εφαρμόζουμε τα σχέδια αυτά.

Έτσι λοιπόν πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι μετά από το διάλογο που κάνουμε σήμερα, το διάλογο που θα επακολουθήσει, αυτά τα βασικά συμπεράσματα στα οποία θα καταλήξουμε Κεντρική Διοίκηση, Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση και κοινωνία των πολιτών, θα πούμε επιτέλους ένα μεγάλο ναι στην εφαρμογή με αυστηρό τρόπο των σχεδίων αυτών. Να δεσμευτούμε όλοι για την εφαρμογή.

Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή μας δημόσια διαβούλευση, ως την πρόκληση για ένα νέο ξεκίνημα, για μια Ελλάδα που ξεπερνά την κρίση, για μια Ελλάδα που αντιμετωπίζει με ειλικρίνεια και με προοπτικές μέλλοντος το πώς θέλει να διαμορφώσει νέο παραγωγικό μοντέλο και πως μέσα σε αυτό το νέο παραγωγικό μοντέλο αντιλαμβανόμαστε όλοι τη θέση των νέων μας, τη θέση των άνεργων, τη θέση όλων αυτών που διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον.

Κυρίες και κύριοι, είναι γνωστό ότι η διαχείριση των στερεών αποβλήτων απέχει πολύ από το να έχει φτάσει στα απαιτούμενα επίπεδα αποτελεσματικότητας της χώρας μας, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες, όλοι όσοι παράγουν απόβλητα, να έχουν πρόσβαση στο κατάλληλο σύστημα διαχείρισης. Η Ελλάδα τώρα μόλις με σημαντική καθυστέρηση ολοκληρώνει μια μεγάλη προσπάθεια για την εξάλειψη των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αστικών αποβλήτων, ώστε να αποφύγει τον κίνδυνο σοβαρών κυρώσεων.

Η ασφαλής διάθεση των επικίνδυνων αποβλήτων συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα που δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Ο τομέας της ανακύκλωσης απαιτεί σημαντική αναβάθμιση, εξυγίανση και τομές. Η παραγωγή στερεών αποβλήτων εξακολουθεί να αυξάνει, παρότι η οικονομική κρίση επιδρά ανασταλτικά στην παραγωγή επιμέρους ρευμάτων. Οι δράσεις για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων επαφίενται ακόμη στον εθελοντισμό ή ουσιαστικά εφαρμόζονται σε πιλοτική κλίμακα.

Δεν θα κρυφτούμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε.

Συσσωρευμένες αδυναμίες και παραλείψεις, τόσο της Κεντρικής Εξουσίας όσο και της Αυτοδιοίκησης, δημιούργησαν διαχρονικά μια κατάσταση που δεν τιμά την εικόνα της χώρας, που μας έχει οδηγήσει επανειλημμένα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να επιβληθούν βαριά πρόστιμα.

Το πρόβλημα όμως των αποβλήτων δεν είναι μόνο το γόητρο και οι κυρώσεις, είναι πρωτίστως μέτρο του πολιτισμού και του καταναλωτικού μας μοντέλου, καθορίζει το ποιοτικό επίπεδο διαβίωσης των πολιτών, συνδέεται άρρηκτα με την υγιεινή και την περιβαλλοντική φροντίδα για τον τόπο μας. Είναι προφανές ότι δεν μας ικανοποιεί καθόλου η σημερινή εικόνα, που θεωρούμε ότι πρέπει να βελτιωθεί δραστικά.

Την περίοδο που άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδεύουν προς μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων, εμείς προσπαθούμε να διασφαλίσουμε το αυτονόητο, την προστασία της δημόσιας υγείας και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος με το λιγότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες. Ήρθε πλέον η ώρα εκτός από επιτακτική ανάγκη και ανελαστική υποχρέωση, η ορθή διαχείριση των αποβλήτων να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο και στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

Η κατεύθυνση της ευρωπαϊκής πολιτικής για τα απόβλητα σχετίζεται άμεσα με τις εισροές πόρων στην οικονομία, με τη βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων και με στρατηγικές για περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη διαχείρισή τους.

Η πορεία για την επίτευξη μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα βασισμένη στην αειφορική διαχείριση των πόρων, πέρα από τα σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη είναι εξίσου καθοριστική και για τη διαμόρφωση του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, μπορεί να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία και πολλαπλασιαστικά οφέλη που σχετίζονται και με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αλλά και με τη δημιουργία και τη διαχείριση θέσεων εργασίας.

Η αυξανόμενη έμφαση στην αποδοτικότητα πρώτων υλών και ενέργειας, σε συνδυασμό με την αυστηρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία, μπορούν να αποτελέσουν κινητήριες δυνάμεις για την εξάπλωση και μεγέθυνση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας.

Ο περιβαλλοντικός τομέας θα είναι ο βασικός πυλώνας του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, που θα στηρίζεται στην παραγωγή νέου πλούτου και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αποτελεί αναμφισβήτητη υποχρέωσή μας η κατάρτιση και η εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης παραγωγής αποβλήτων, που παίρνουν υπόψη ολόκληρο τον κύκλο ζωής των προϊόντων και των υλικών.

Σε συνέργεια με τις αρχές του εθνικού προγράμματος πρόληψης τα βασικά χαρακτηριστικά του υπό διαβούλευση σήμερα εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων περιλαμβάνουν εξαετή χρονικό ορίζοντα προγραμματισμού έως το 2020, σχεδιασμό για 18 ρεύματα αποβλήτων επικίνδυνων και μη, αξιολόγηση της κατάστασης και καθορισμό αναγκών σε υποδομές και δίκτυα διαχείρισης.

Επίσης προβλέπεται η κατάρτιση προγραμμάτων αποκατάστασης ρυπασμένων χώρων και προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. Φυσικά η λύση του προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων δεν βρίσκεται στη μοναδικότητα μίας μόνον δήθεν ορθή λύσης. Το να αποφασίσουμε ποιος είναι ο σωστότερος συνδυασμός επιλογών για μια συγκεκριμένη περιοχή, είναι αναμφισβήτητα ένα πολυπαραμετρικό, ένα πολύπλοκο θέμα.

Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων οδηγείται σε ένα βέλτιστο συνδυασμό των διαφόρων τεχνολογιών και μεθόδων και όχι σε μια μονοδιάστατη λύση, όπως φαίνεται και από τη θετική εμπειρία διαχείρισης στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες. Αποτελεί πρόκληση και στόχο για τη χώρα, να επενδύσει στους επιμέρους τομείς της διαχείρισης αποβλήτων, με έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, αλλά και τις υποδομές.

Οι πόροι κατασκευής των αναγκαίων υποδομών θα είναι δημόσιοι και ιδιωτικοί, ενώ η λειτουργία τους θα στηριχτεί στη συνεργασία δημόσιου τομέα, ιδιωτικού τομέα και Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πάντα αποτελεσματικό κοινωνικό και δημόσιο έλεγχο.

Κυρίες και κύριοι, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έχει σημειωθεί πρόοδος στην ολοκλήρωση του προγράμματος εξάλειψης των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, στη δημιουργία υποδομών ασφαλούς τελικής διάθεσης που εξυπηρετούν άνω του 95% του πληθυσμού της χώρας, ενώ πλέον πρόσβαση σε συστήματα ανακύκλωσης έχει το 82% του πληθυσμού.

Είναι επίσης ιδιαίτερα ενθαρρυντική η πρόοδος της δρομολόγησης μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, όπως είπε και ο συνάδελφος ο κ. Χατζηδάκης, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες, Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Ηλεία, Σέρρες, Ήπειρος, Αττική, Αλεξανδρούπολη, Κέρκυρα, Θήβα.

Οι εγκαταστάσεις αυτές αναμένεται να συμβάλλουν στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων ανάκτησης και εκτροπής βιοαποδομήσιμων αποβλήτων, από την ταφή και γενικά στη μείωση ποσοτήτων αποβλήτων που οδηγούνται προς τελική διάθεση, αλλά και στην ανάκτηση πόρων.

Από τη δική μας πλευρά, ολοκληρώσαμε πρόσφατα μετά από σχετική διαβούλευση την επεξεργασία των προδιαγραφών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας σύμμεικτων αστικών αποβλήτων, καθώς και απορριμματογενών στερεών καυσίμων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τη βιομηχανία.

Θυμίζω επίσης ότι υπάρχει σχετική εθελοντική συμφωνία με την τσιμεντοβιομηχανία, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα αυτού του βιομηχανικού κλάδου. Μέσα στις επόμενες μέρες θα προωθήσουμε για συνυπογραφή με τα αρμόδια Υπουργεία την αντίστοιχη κοινή υπουργική απόφαση.

Είναι όμως αλήθεια κυρίες και κύριοι ότι το πρόβλημα των στερεών αποβλήτων και η αδικαιολόγητη υστέρηση της χώρας μας δεν θα λυθεί μόνο με τις υποδομές που λείπουν. Η συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα, η στάση των πολιτών, η ανάπτυξη νέας κουλτούρας, είναι χαρακτηριστικά απαραίτητα για την επιτυχία κι εδώ θέλω να τονίσω ότι είναι απαραίτητη και η υπεύθυνη στάση και όλων των κομμάτων της Βουλής.

Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανέλαβε και υποστήριξε μέχρι τώρα όλες τις προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση του κοινού, για τον εθελοντισμό, για την ανάπτυξη συναντίληψης και συνευθύνης όλων των συντελεστών.

Προφανώς είναι πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν, για να προωθηθούν αποδοτικά και αειφορικά συστήματα διαχείρισης αστικών αποβλήτων, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των τοπικών κοινωνιών.

Απαιτείται ολοκληρωμένη στρατηγική, προκειμένου η διαχείριση των αποβλήτων να μετατραπεί σε περιβαλλοντικά ασφαλή εκμετάλλευση πόρων και να μην εκδηλώνεται όπως συμβαίνει μέχρι τώρα πολλές φορές ως απειλή περιβαλλοντικής υποβάθμισης και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να πράξουμε με την εφαρμογή του πλαισίου πολιτικών και δράσεων που ολοκληρώνεται μελετητικά και το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει ήδη δοθεί για δημόσια κριτική και διάλογο.

Με την πάροδο των ετών τόσο η ελληνική κοινωνία όσο και η Ελληνική Διοίκηση ωριμάζουν, ενημερώνονται καλύτερα και ευαισθητοποιούνται όλο και περισσότερο σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και ευθύνης. Το θέμα της διακυβέρνησης στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων και ειδικότερα στο πεδίο που αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, αποτελεί βασική παράμετρο σχεδιασμού για το νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων που αποτελεί διαχρονικά την αχίλλειο πτέρνα της διαχείρισης των αποβλήτων.

Θέση του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι ότι για να ξεφύγουμε από την εποχή της ανεξέλεγκτης διάθεσης και του πλασματικά ελάχιστου κόστους και για να προχωρήσουμε ουσιαστικά σε διαχείριση πόρων, πρέπει να δημιουργηθούν το συντομότερο δυνατό ισχυρά σχήματα Δημόσιας Διοίκησης στη διαχείριση των αποβλήτων, που θα μπορούσαν να συμμετέχουν μαζί με τους υπεύθυνους παραγωγούς στη διαχείριση και άλλων ρευμάτων αποβλήτων, πέραν των αστικών, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των φορέων, αλλά και ο κοινωνικός έλεγχος, με μηχανισμούς παρακολούθησης.

Το θέμα λοιπόν των Φορέων Διαχείρισης αποτελεί σημαντικό στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μπορούν και πρέπει να διεκδικήσουν και να προβάλλουν την απαραίτητη αλλαγή της στάσης που έχουμε ανάγκη στα θέματα του περιβάλλοντος και σε νέες φιλικές προς την αειφορία καταναλωτικές συνήθειες. Οι εκστρατείες επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης είναι πολύ σημαντικές για να αντιμετωπίσουμε τέτοια ζητήματα.

Αγαπητοί φίλοι, με εργαλεία την πολιτική μας βούληση και τον νέο εθνικό σχεδιασμό, επιταχύνουμε ρυθμούς, επαναπροσδιορίζουμε στόχους, επιβάλουμε αλλαγές. Η ολοκλήρωση του εθνικού σχεδίου πρόληψης παραγωγής και του εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων, αποτελεί βασική προτεραιότητα, προκειμένου να ξεκινήσει και επί της ουσίας η εφαρμογή μιας νέας πολιτικής πριν ξεπεραστεί από τις ίδιες τις εξελίξεις.

Η ορθολογική αντιμετώπιση της διαχείρισης αποβλήτων δεν έγκειται επαναλαμβάνω στη μοναδικότητα μίας ορθής λύσης, για παράδειγμα μόνο ανακύκλωση ή μόνο ανάκτηση ενέργειας, αλλά στη συμπληρωματικότητα των δράσεων με γνώμονα την αειφορική διαχείριση των πόρων.

Από τους νέους σχεδιασμούς προκύπτουν αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες, ενώ καθίσταται όλο και πιο σαφής η αναγκαιότητα εφαρμογής της ευθύνης του παραγωγού, ώστε να προάγεται η πρόληψη και γενικότερα η ανώτερη ιεραρχικά διαχείριση για μείωση του περιβαλλοντικού κόστους. Η ενεργός συμμετοχή των πολιτών είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του οποιουδήποτε συστήματος διαχείρισης αποβλήτων.

Τελειώνοντας, επιτρέψτε μου να σημειώσω πως ο καθένας από τη θέση του οφείλει να παραδειγματίζει και να διδάσκει. Αν καθιερωθεί αυτή η αντίληψη της κοινωνικής συμμετοχής και γίνει βίωμα και τρόπος ζωής, τότε πολλές ελλείψεις μπορούμε να αντισταθμίσουμε, πολλά κενά μπορούμε να καλύψουμε, τότε θα έχουμε πια βάσιμες ελπίδες ότι μπορούμε να βρούμε το σωστό δρόμο.

Σας ευχαριστώ πολύ κι εύχομαι καλή επιτυχία στην εκδήλωση.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Πριν κάνουμε το διάλειμμα θα μου επιτρέψετε, επειδή είμαι υποχρεωμένος να αποχωρήσω, να κάνω τρία-τέσσερα πολύ συνοπτικά σχόλια, κι επειδή ακριβώς η σημερινή εκδήλωση δείχνει με την ποιότητα και με το μέγεθος των συμμετεχόντων ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να γενικεύσω τον συνολικότερο προβληματισμό.

Πρώτον, η ειλικρίνεια, η καινοτομία, η γενναιότητα και η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ μας, αυτό θα πρέπει να το κατακτήσουμε πια Κεντρική Διοίκηση, Τοπική Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, Κοινωνία των Πολιτών. Δεν γίνεται να έχουν διατεθεί χρήματα, να υπάρχει ο σχεδιασμός, να υπάρχει η περιβαλλοντική αδειοδότηση από όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, να έχουμε ισχυρό Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και στο τέλος να μη γίνεται τίποτα, οι αντίστοιχες υποδομές να μην υλοποιούνται και η χώρα να καταδικάζεται. Αυτό δεν μπορεί πια να γίνει ανεκτό. Από κανέναν μας.

Δεύτερη παρατήρηση: Αυτό που υλοποιούμε τώρα, ουσιαστικά επιδιώκει να διαμορφώσει μια νέα παιδεία, ένα νέο κοινωνικό πολιτισμό στον καθέναν από μας και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης της Τοπικής και Περιφερειακής και οι έξυπνες ιδέες που μπορούν να έρθουν, σας διαβεβαιώνω ότι θα βρουν μεγάλη στήριξη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Τρίτη παρατήρηση: Μέσα στη βδομάδα θα ανοίξουμε κι έναν άλλον δημόσιο διάλογο, διότι πια όλα τα μεγάλα θέματα θα ανοίξουν σε αυτόν τον τόπο. Το ζήτημα του πως θα οδεύσουμε τα επόμενα χρόνια προς αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, με νέο ενεργειακό μείγμα στη χώρα, προστασία της βιοποικιλότητας, διαχείριση απορριμμάτων, εν όψει του πακέτου «Ενέργεια – Κλίμα προς το 2030».

Όλο αυτό το οποίο συνιστά το μοντέλο μιας νέας οικονομίας, με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και έως μηδενική παραγωγή απορριμμάτων, οφείλουμε να το διαχειριστούμε ως το όραμα μιας νέας Ελλάδας, μιας Ελλάδας που ξεπερνά την κρίση, αντιμετωπίζει με αίσθημα ευθύνης το σήμερα και το αύριο και δημιουργεί θέσεις εργασίας που παράγουν πλούτο.

Τέταρτη παρατήρηση: Η συγκυρία συνεχίζει να είναι θετική, με την έννοια ότι τώρα σχεδιάζουμε τη νέα προγραμματική περίοδο – ΣΕΣ 2014 – 2020. Άρα έχουμε χρέος να κάνουμε ορθές, ειλικρινείς και αποτελεσματικές ιεραρχήσεις των χρηματοδοτήσεων, δεν επιτρέπεται πια η νέα προγραμματική περίοδος να είναι ένας κατάλογος ευχολογίων και έργων χωρίς ιεράρχηση.

Και για να το καταφέρουμε αυτό, πρέπει να σας πω ότι έχουμε ήδη σε εξέλιξη τον νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό, άρα αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία, η Ελληνική Διοίκηση, η Ελληνική Αυτοδιοίκηση, έχουμε όλοι μαζί την πρόκληση επαναρύθμισης του περιφερειακού χώρου μπροστά μας, τα συζητούμε όλα, πρέπει να τα συνδυάσουμε όλα, Περιφερειακό Χωροταξικός Σχεδιασμός, νέες αναπτυξιακές παρεμβάσεις, διαχείριση απορριμμάτων, νέο τρόπο προστασίας και διαχείρισης περιβάλλοντος και δημιουργίας θέσεων εργασίας, έτσι ώστε και είμαι βέβαιος θα το καταφέρουμε, με την ολοκλήρωση και της Ελληνικής Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2014 να μπορούμε συνολικά να κοιτάξουμε πιο αισιόδοξα το μέλλον.

Θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω, να ξέρετε ότι τα πορίσματα της σημερινής ημερίδας θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη και είμαι απολύτως βέβαιος ότι και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, το ΥΠΕΚΑ και οι σημερινοί και οι επόμενοι εκλεγμένοι τοπικοί και περιφερειακοί άρχοντες θα ενώσουμε τις δυνάμεις για να κάνουμε κάτι καλύτερο.

Καλή δύναμη και καλή επιτυχία.

Πηγή: http://www.water-waste.gr/index.php/gr/news/3864-imerida-gia-to-ethniko-stratigiko-programma-prolipsis-paragogis-apovliton-kai-anatheorisi-tou-ethnikoy-sxediou-diaxeirisis-apovliton-omilia-ypourgoy-peka-gianni-maniati

Use Facebook to Comment on this Post