Μέρος Δεύτερο
Αποκατάσταση και ανανέωση των θεσμών
Ο σχεδιασμός για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη της χώρας πρέπει να
ξεκινήσει από την αποκατάσταση και την ανανέωση των θεσμών της Δημοκρατίας, για την αναγέννηση της και την προστασία της.
Στο βιβλίο τους ¨Why nations fail¨, οι συγγραφείς του D. Acemoglou και J. Robinson αποδεικνύουν πως όταν οι θεσμοί καταρρέουν σε μια χώρα, καταρρέει και η οικονομία της και όχι μόνο. Η απώλεια της εθνικής της κυριαρχίας είναι από τα οδυνηρά επακόλουθα ακόμη και σε κράτη που ανήκουν στην ¨δημοκρατική¨ ΕΕ, πράγμα που με κυνισμό, Μέρκελ και Σόιμπλε, μας το έχουν τονίσει επανειλημμένα μιλώντας εξ ονόματος των δανειστών. Ομως χωρίς εθνική κυριαρχία δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί ούτε έξοδος από την κρίση ούτε οποιοσδήποτε σχεδιασμός για ανάπτυξη, που να είναι επ´ωφελεία του Λαού μας κι όχι της ξένης και ντόπιας ολιγαρχίας.
Ο καθηγητής κ. Νίκος Κοτζιάς, έμπειρος πολιτικός αναλυτής, στο http://www.axiaplus.gr/article/5223/h-shmasia-twn-thesmwn-kai-h-pragmatikh-aitia-twn-deinwn/ συμφωνεί με τα συμπεράσματα του βιβλίου των Acemoglou και Robinson σε ότι αφορά την κατάρρευση των θεσμών, επισημαίνοντας τα δεινά που υπέστη, διαχρονικά εξ´ αυτού του λόγου, η χώρα μας.
Ο Ελληνας ψηφοφόρος όμως, όπως είπα και στο πρώτο άρθρο μου, πρέπει να έχει κάποια συγκεκριμένα κριτήρια για να αξιολογήσει τα σχέδια των διεκδικητών της εξουσίας για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη. Ετσι, πιστεύω, πως σε ότι αφορά στην αποκατάσταση και ανανέωση των θεσμών πρέπει οι διεκδικητές της εξουσίας, Κόμματα και Πολιτικές Κινήσεις, να αναλάβουν, τις παρακάτω, κατ´αρχήν, δεσμεύσεις απέναντί του:
1. Να αποκαταστήσουν το αίσθημα δικαίου των Έλλήνων πολιτών που επλήγη από τους επίορκους πολιτικούς που οδήγησαν την χώρα και τον λαό μας στην εξαθλίωση και την απώλεια της εθνικής του κυριαρχίας. Οσοι σκηνοθέτησαν την υποδοχή του Γ. Α. Παπανδρέου στο τελευταίο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με κραυγές ¨νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός!¨ παίζουν με την φωτιά. Είναι δυνατόν να πιστεύουν ότι με τις κραυγές τους ο λαός θα λησμονήσει πως ο εκλεκτός τους μας οδήγησε, με τις επιλογές του, στην βαρβαρότητα του 1,5 εκατομμυρίου ανέργων, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους , τις 4.000 αυτοκτονίες, την κατάπνιξη κάθε διαμαρτυρίας με τα χημικά των ΜΑΤ και τοσα άλλα δεινά που βιώνει ο τόπος, αντί για τον σοσιαλισμό; Όσο ο πρώην πρωθυπουργός και η παρέα του, δεν προσάγονται στον φυσικό τους δικαστή με την κατηγορία για παραβίαση του Συντάγματος για την υπαγωγή της Χώρας στο ΔΝΤ χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου ή/και του λαού, θα ελλοχεύει στον τόπο ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης εξέγερσης. Η θεσμοθέτηση εξοστρακισμού από την χώρα όσων πολιτικών με αυθαίρετες αντισυνταγματικές ενέργειες υπονόμευσαν το μέλλον της πατρίδας και η άμεση εφαρμογή του, εφ´ οσόν η κατηγορία αυτή που βαρύνει τον πρώην πρωθυπουργό γίνει αποδεκτή από τους φυσικούς δικαστές του, θα αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίου του λαού μας και θα του επιτρέψει να σχεδιάσει με νηφαλιότητα το μέλλον του.
2. Να αναθεωρήσουν τον καταστατικό χάρτη της χώρας έτσι που, όσο η Ελλάδα παραμένει εντός της ΕΕ ως κυρίαρχο έθνος, να διασφαλίζει την εθνική της κυριαρχία, την ισοπολιτεία και ισονομία μεταξύ των πολιτών αδιακρίτως της οικονομικής, κοινωνικής ή διοικητικής θέσης τους, την προστασία της οικογένειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του ατόμου, που έχουν πληγεί βάναυσα από την εφαρμογή των αντισυνταγματικών Μνημονίων. Για να γίνει όμως η αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να προηγηθούν εκλογές οι οποίες θα δώσουν την δυνατότητα στο λαό μας να εξοβελίσει από το Κοινοβούλιο όλους τους ¨πρόθυμους¨ πολιτικούς που δέσμευσαν την χώρα με την ψήφιση των καταστροφικών νόμων που απορρέουν, ιδιαιτέρως, από την δεύτερη δανειακή σύμβαση. Μέσα στις προτάσεις των κομμάτων για την αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη της χώρας, οι Έλληνες πολίτες περιμένουμε την νομικά επεξεργασμένη, εναλλακτική πρόταση, για σύγκλιση συντακτικής εθνοσυνέλευσης με συμμετοχή πολιτών στην διαμόρφωση των αποφάσεων, κατά το πετυχημένο πρότυπο της Ισλανδίας.
3. Να επανακαθοριστεί ο ρόλος του ανώτατου άρχοντα. Η πρόσφατη εμπειρία με την αυθαίρετη υπαγωγή της χώρας μας στο ΔΝΤ από τον τότε πρωθυπουργό της Γ.Α. Παπανδρέου χωρίς την αντίδραση του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα υπαγορεύει ακόμη: να περιοριστεί ο ρόλος του πρωθυπουργού ο οποίος δεν θα μπορεί να υποθηκεύει με μόνη την υπογραφή του την χώρα, χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, να αυξήσει την εξουσία του προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος, εκλεγόμενος απ´ ευθείας από το λαό, δεν θα έχει καμία πολιτική δέσμευση να αναπέμπει αντισυνταγματικά κείμενα όπως αυτά των δανειακών σύμβασεων των Μνημονίων και να καθορισθεί δια του Συντάγματος η απλή αναλογική ως πάγιος εκλογικός νόμος της χώρας.
4. Να νομοθετηθεί η πραγματική διάκριση των εξουσιών και να διευκρινιστεί η σχέση μεταξύ τους καθώς και εκείνη, κάθε μιας από αυτές με τα ΜΜΕ, την αποκαλούμενη τετάρτη εξουσία. Ο έλεγχος της Δικαιοσύνης από την Εκτελεστική εξουσία προκάλεσε εκτεταμένη διαφθορά στον δημόσιο βίο μιας και διασφάλιζε την ατιμωρησία των πολιτικών σε οποιαδήποτε καταχρηστική της εξουσίας πράξη τους. Πως μπορεί να προσελκυσθούν ξένοι επενδυτές σε μία χώρα που έχει περίοπτη θέση στους πίνακες αδιαφάνειας; Επειδή η διαφθορά έχει την ρίζα της στην διαπλοκή μεταξύ των εξουσιών πρέπει να θεσμοθετηθεί η αυστηρή τιμωρία, με τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος για τα ιδιώνυμα εγκλήματα, των φυσικών προσώπων των εξουσιών που θα αποκαλυφθούν, μετά από δίκη, ως ένοχοι διαπλοκής μεταξύ δύο ή περισσοτέρων εξουσιών, της άτυπης τετάρτης συμπεριλαμβανομένης.
5. Να αναμορφωθουν τα καταστατικά των πολιτικών κομμάτων που λειτουργούν στον τόπο μας έτσι που να παράγουν το έργο για το οποίο έχουν ιδρυθεί με ευνομία και συνέπεια. Η τήρηση λογιστικών βιβλίων προσιτών σε άμεσο έλεγχο από τις φορολογικές αρχές θα διασφαλίσει το πρώτο ενώ ο καθορισμός των διαδικασιών για τεκμηριωμένα, από τεχνοκρατικά επιτελεία, εκλογικά προγράμματα και η παραγωγή ικανών στελεχών που θα επανδρώσουν τις πολιτικές θέσεις όταν το κόμμα ασκήσει εξουσία, είτε αυτοδύναμα ή σε κυβέρνηση συνασπισμού, και ο έλεγχος πεπραγμένων από ανεξάρτητη διοικητική αρχή θα διασφαλίσουν το δεύτερο. Μακροπρόθεσμα να επιδιωχθεί τα πολιτικά στελέχη των κομμάτων να είναι απόφοιτοι της Σχολής Δημοσίας Διοικήσεως.
Η αποκατάσταση και ανανέωση των παραπάνω βασικών θεσμών, για την λειτουργία της δημοκρατίας, έχει εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα μιας και δημιουργούν τα πλαίσια μέσα στα οποία θα αναμορφωθούν και θα λειτουργήσουν όλοι οι υπόλοιποι θεσμοί: Τ.Α., Συνδικαλισμός, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Ανεξάρτητες Αρχές κλπ, για τους οποίους, επίσης, πρέπει να προετοιμαστούν και να αναλάβουν δεσμεύσεις οι διεκδικητές της εξουσίας.
Ομως για αυτούς θα συνεχίσουμε στο επόμενο άρθρο.Δημήτρης Ματσικούδης