Δίκτυο επιχειρήσεων προϊόντων ελαιόλαδου, το οποίο θα έχει ως κύριο σκοπό, τη διάθεση φαγητών και εδεσμάτων που θα παρασκευάζονται αποκλειστικά με τη χρήση ελαιόλαδου, πρόκειται να ιδρυθεί και να λειτουργήσει στην Κρήτη και την Κύπρο.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Επιχειρήσεων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), το δίκτυο θα ιδρυθεί στο πλαίσιο του έργου «Αναβάθμιση της Ποιότητας και Βελτίωση της Εμπορίας του Ελαιόλαδου», το οποίο έχει εγκριθεί από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου και θα υλοποιηθεί από τον ΣΕΔΗΚ και το υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου.
Βασικοί στόχοι του δικτύου αυτού θα είναι η ανάδειξη, προβολή και προώθηση του ελαιόλαδου, των φαγητών και εδεσμάτων που παρασκευάζονται με αποκλειστική χρήση του, η βελτίωση του επιπέδου υγιεινής διατροφής των κατοίκων της Κρήτης και της Κύπρου και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών γεωργικών και τουριστικών προϊόντων των δύο περιοχών.
Μέλη του Δικτύου θα είναι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, όπως ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία ταχυφαγεία που θα έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την αποκλειστική χρήση ελαιόλαδου στην παρασκευή όλων των φαγητών που προσφέρουν.
Επιχειρήσεις εμπορίας ελαιόλαδου, όπως συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών ή ιδιώτες εμπόρων που διαθέτουν ελαιόλαδο χύμα ή τυποποιημένο, καθώς και επιχειρήσεις διάθεσης ελαιοεδεσμάτων όπως εργαστήρια και καταστήματα παραγωγής και διάθεσης ελαιοεδεσμάτων όπως αρτοσκευασμάτων, γλυκών και άλλων εδεσμάτων που παρασκευάζονται αποκλειστικά με ελαιόλαδο.
Βασικές υποχρεώσεις όσων συμμετέχουν στο δίκτυο θα είναι η αποκλειστική χρήση παρθένου η έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην παρασκευή όλων ανεξαιρέτως των φαγητών, τηγανητών, εδεσμάτων και άλλων παρασκευασμάτων που παράγουν ή διαθέτουν και η αποδοχή εσωτερικών ελέγχων που θα γίνονται για την τήρηση της αποκλειστικής χρήσης ελαιόλαδου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ – real.gr