Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας Συγγενικών Δικαιωμάτων-Τηλεοπτικά Δικαιώματα
Με τον όρο «νταβατζηλίκι» χαρακτηρίζουμε κυρίως οποιαδήποτε συμπεριφορά ή πρακτική μοιάζει να μιμείται στις κοινωνικές σχέσεις, την ιδιότυπη σχέση “προστασίας” μεταξύ προαγωγού-προστάτη και πόρνης, όπως επίσης και οποιαδήποτε συμπεριφορά η καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων εκ μέρους των ισχυρών προς αδύνατους, προκειμένου οι πρώτοι να….
εδραιώσουν τη θέση τους απέναντι στους δεύτερους.
Κατέληξε δε η λέξη «νταβατζής» να έχει εισχωρήσει και στην πολιτική ορολογία, όταν προηγούμενος Πρωθυπουργός την επικαλέστηκε προκειμένου να χαρακτηρίσει γνωστούς εξωθεσμικούς παράγοντες που προσπαθούν να παρέμβουν ή/και να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις προσκομίζοντας ίδια οφέλη.
Μια τέτοια συμπεριφορά χαρακτηρίζει και την αξίωση μιας εταιρίας που συστήθηκε στο «άρπα-κόλλα» με το ΦΕΚ αριθ. 2217 τ.Β΄ της 19/11/2007 με την επωνυμία «Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας Συγγενικών Δικαιωμάτων-Τηλεοπτικά Δικαιώματα».
Εκτιμώ δε ότι η σύστασή της έγινε στο «άρπα-κόλλα» γιατί με επόμενο ΦΕΚ, το με αριθ. 2443 τ.Β της 31/12/2007 δηλαδή μετά από ενάμιση μήνα, συμπληρώθηκε και καθορίσθηκε ο τίτλος «Τηλεοπτικά Δικαιώματα Α.Ε.», προφανώς επειδή με την προηγούμενη επωνυμία είχε νομικά κωλύματα για την παραπέρα δραστηριοποίησή του, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα άρθρα του Νόμου που επικαλείται για τη σύστασή του (2121/1993 Περί πνευματικής ιδιοκτησίας) «οι οργανισμοί αυτοί λειτουργούν με οποιαδήποτε εταιρική μορφή», ενώ στο ΦΕΚ της ίδρυσης δεν αναφερόταν η «εταιρική μορφή».
Η Σύσταση δε του νομικού (νόμιμου;) αυτού προσώπου έγινε σύμφωνα με τα παραπάνω ΦΕΚ βασιζόμενη στον Νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ αριθ. 25 τ. Α της 4/3/1993.
Σύμφωνα λοιπόν με τον παραπάνω Νόμο, οι πνευματικοί δημιουργοί όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 με τη δημιουργία του έργου, αποκτούν πάνω σ αυτό πνευματική ιδιοκτησία, που περιλαμβάνει ως αποκλειστικά και απόλυτα δικαιώματα, το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του έργου (περιουσιακό δικαίωμα) και το δικαίωμα της προστασίας του προσωπικού τους δεσμού προς αυτό (ηθικό δικαίωμα).
Στο άρθρο 2 (αντικείμενο του δικαιώματος) αναφέρει: «Ως έργο νοείται κάθε πρωτότυπο πνευματικό δημιούργημα λόγου, τέχνης ή επιστήμης, που εκφράζεται με οποιαδήποτε μορφή, ιδίως τα γραπτά ή προφορικά κείμενα, οι μουσικές συνθέσεις με κείμενο ή χωρίς, οι χορογραφίες και οι παντομίμες, τα οπτικοακουστικά έργα, τα έργα των εικαστικών τεχνών στα οποία περιλαμβάνονται τα σχέδια, τα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής κ.λ.π κ.λ.π.»
Για να μη αναλωθούμε όμως στα νομικίστικα τερτίπια της υπόθεσης, να επικεντρωθούμε στην ουσία.
Ο οργανισμός αυτός λοιπόν ο οποίος συστήθηκε από κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας όπως φαίνεται από το λογότυπο του «Αμοιβολογίου» του, (ναι, έτσι το ονομάζει) και συγκεκριμένα από τα κανάλια MEGA, ANTENNA, ALPHA, STAR, SKAI, ALTER (Θεός σχωρέστο) και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ζητά από τους ξενοδόχους να του καταβάλλουν ετήσια αμοιβή,(κοινώς χαράτσι) για τις τηλεοράσεις που διατηρούν στα δωμάτια και στους κοινόχρηστους χώρους τους.
Οι απαιτήσεις δε αυτές όπως αναφέρεται το ίδιο «Αμοιβολόγιο» επεκτείνονται στα εστιατόρια, τα μπαρ, τα καφενεία, τις καφετέριες, ακόμα και στα πλοία, τόσο της κρουαζιέρας, όσο και σε αυτά της εσωτερικής ακτοπλοΐας.
Στα ξενοδοχεία, ανάλογα με την κατηγορία, τα «τέλη» του χαρατσιού αυτού κυμαίνονται από ευρώ 17 μέχρι 21 για τα δωμάτια (κάθε δωμάτιο) και για τους κοινόχρηστους χώρους από 1,5 μέχρι 2,5 ευρώ ανά τ.μ.
Για εστιατόρια κλπ χώρους από 234 μέχρι 1173 ευρώ ανάλογα με τα τ.μ. και για τα πλοία από 8,5 ευρώ ανά καμπίνα και 2,5 ευρώ ανά τ.μ. οι κοινόχρηστοι χώροι.
Και αυτό έγινε πότε;;;; Αν κρίνουμε από την δημοσίευση των διαμαρτυριών των Ξενοδόχων, τώρα που έκλεισαν τα κρατικά κανάλια.
Είναι αυτό που διαβάζαμε στην γραμματική του Τζαρτζάνου όσοι τον θυμάστε, «Δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται.»
Εδώ όμως προκύπτουν διάφορα ερωτήματα:
Κατ αρχήν όπως καταγγέλλεται από το ertopen.com «οι εν λόγω ιδιωτικοί σταθμοί εκπέμπουν χωρίς άδεια και χωρίς να πληρώνουν για τη χρήση των συχνοτήτων», άρα είναι παράνομοι. Γιατί δεν ελέγχονται;;; Η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να επιληφθεί;; Το Υπουργείο ;;; Αλλά ποιο Υπουργείο όταν άνθρωπος καναλαρχών αναλαμβάνει υπουργός τηλεόρασης;; Τυχαίο;; Δεν νομίζω!!
Για ποιες μεταδόσεις διεκδικούν δικαιώματα;; Τι είδους «πνευματικά έργα» αποτελούν τα απαίσια και εμετικά πρωϊνάδικα όπου κάθε χαζοχαρούμενος μπουρδολογεί διεκδικώντας το βραβείο της μεγίστης ηλιθιότητας;;
Τα επίσης συναγωνίσιμα με τα προηγούμενα μεσημεριανά όπου προβάλλονται σαν τηλεοπτικές επιτυχίες των παρουσιαστών (ριών) οι τραγωδίες πολιτών παραβιάζοντας κάθε όριο ευπρεπισμού και ανθρωπιάς;;; Πως και από ποιους αξιολογείται η ωφελιμότητα των παραπάνω «εκπομπών» ;;
Οι αμφιβόλου αξιοπιστίας τηλεπωλήσεις και τα μεταμεσονύκτια παιχνίδια ή τα «ροζ» τηλέφωνα με πρόκληση στους αφελείς να πληρώνουν 2,5 ευρώ ανά λεπτή την μονάδα για να κερδίσουν ποσά αν βρουν τις λέξεις που κρύβουν οι τελείες ή να ακούσουμε «τρελές επιθυμίες»;;
Οι άπειρες επαναλήψεις που προβάλλονται για 1150η φορά όπως «Το Καφέ της Χαράς» ή το «Κωνσταντίνου και Ελένης»;;;
Αν ψάξουμε στα προγράμματα που αναγγέλλονται κυρίως από τα δύο «μεγάλα» κανάλια οι επαναλήψεις είναι 10 με 11 καθημερινά.
Ακόμα και οι ενημερωτικές εκπομπές προσφέρουν σε τυχερούς ψυγεία, καταψύκτες, κουζίνες και πλυντήρια, αρκεί να τηλεφωνήσουν με το αζημίωτο φυσικά.
Με λίγα λόγια, από παντού «αρπαχτές».
Οι άφθονοι «μάγειρες» (περισσότεροι και από Δικηγόρους) που έχουν υιοθετήσει και έχουν κατακλύσει τα κανάλια προκειμένου να «γεμίζουν» τις ώρες τους, λόγω παντελούς δημιουργικής – ας πούμε- πολιτιστικής ή ψυχαγωγικής πενίας συναγωνιζόμενα μεταξύ τους και οι οποίοι προσπαθούν να μας μάθουν ότι τα αβγά τρώγονται καθαρισμένα και χωρίς τα τσόφλια, ή ότι τα μακαρόνια είναι «έτοιμα» όταν «κολλάνε» στον τοίχο;;;
Μήπως για τις κινηματογραφικές ταινίες που έχουν προβληθεί από 15 φορές η κάθε μία, ή μήπως για τον πολιτισμό που μας ταΐζουν και μας διδάσκουν με τον «Σουλεϊμάν» και την «Φατμαγκιούλ»;;;;;;;;;;;;
Για ποιες παραγωγές διεκδικείτε δικαιώματα κύριοι αφού και οι όποιες παραγωγές σας είναι κλεψίτυπα αντίγραφα άλλων τηλεοράσεων;;
Μήπως εσείς πρέπει να πληρώσετε πρόστιμα «καπηλείας ξένης πνευματικής ιδιοκτησίας»;;
Αντί λοιπόν όλοι αυτοί οι κύριοι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν για την υποβάθμιση του πνευματικού επιπέδου, αντί να κληθούν να απολογηθούν για την παραπληροφόρηση που προσφέρουν εξυπηρετώντας άνομα και ύποπτα συμφέροντα, έχουν το θράσος να ζητάνε να πληρωθούν για «δικαιώματα ..Καπηλείας», απειλώντας με μηνύσεις.
Αντί να ξεσηκωθεί το κοινό και να διεκδικήσει αποζημιώσεις από τους υπευθύνους των καναλιών για τον εκνευρισμό και την αγανάκτηση που τους προκαλούν, για την ψυχική και πνευματική του υποβάθμιση και το πλύσιμο εγκεφάλου στον οποίο τον υποβάλλουν, έχουν το θράσος να ζητάνε «αμοιβές».
Αλήθεια έχουν ποτέ υπολογίσει όλοι αυτοί οι κύριοι πόσοι από τα εκατομμύρια των Ελλήνων παρακολουθούν τις αηδίες που σερβίρουν;
Αυτός ο φορέας που λέγεται ΕΡΣ υπάρχει;;; Και ποιος είναι ο ρόλος του;; Απ ότι γνωρίζω έχει λήξει η θητεία των μελών του. Αν είναι έτσι γιατί δεν ανανεώνεται ή να μπουν νέα μέλη;; Μήπως επειδή ο θεσμός δεν συμφέρει σε κάποια «οργανωμένα συμφέροντα»;;;
Και για να πάμε στο θέμα των ξενοδοχείων:
Μήπως μπορούν να μας πουν αυτά τα κοράκια που ζητάνε το χαράτσι πόσοι από τους ενοίκους των ξενοδοχείων χαραμίζουν τις ώρες τους για να βλέπουν τηλεόραση;;;
Αν θέλανε να βλέπουν τηλεόραση, ρε βλάκες, θα καθόντουσαν σπίτι τους, δεν θα πλήρωναν ξενοδοχείο.
Στο ξενοδοχείο αυτός που μένει ή εργαζόμενος θα είναι από άλλη πόλη που πηγαίνει στη δουλειά του όλη μέρα, ή τουρίστας που θα γυρίζει στα αξιοθέατα ή στη θάλασσα. Και όταν είναι στο δωμάτιο του θα ψάχνει να βρει κανάλι της χώρας του που το καταλαβαίνει και δε θα βλέπει τις δικές σας αηδιαστικές σαχλαμάρες. Άντε να δει καμιά κινηματογραφική ταινία που κάθε άλλο παρά πνευματικό σας δημιούργημα είναι.
Πολύ σωστά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο καλεί τα μέλη του να αποσυντονίσουν από τους δέκτες που διαθέτουν τα νταβατζίδικα κανάλια ώστε και την υγεία τους να δουν οι ένοικοι (όσοι παρακολουθούν) και την νοητική τους ευστάθεια να διατηρήσουν.
Άλλωστε υπάρχουν και άλλα κανάλια, υπάρχουν τα τοπικά, και στο κάτω-κάτω ας συνδεθούν με τα δορυφορικά ή και με ένα κεντρικό βίντεο να βάζουν ντοκυμαντέρ για ζώα.
Περισσότερο ενδιαφέρον θα έχουν.
Η Πολιτεία πως ανέχεται και υιοθετεί με Νόμο τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές;; Μήπως τη Χώρα δεν την κυβερνάνε πλέον Πολιτικοί αλλά «κάποιοι άλλοι»;;
Και ένα τελευταίο ερώτημα: Από τα νοικοκυριά κύριοι νταβατζήδες πότε με το καλό θα ζητήσετε «αμοιβές» πνευματικών δικαιωμάτων;;;;
Υ.Γ.1 Τώρα που το ALTER εξαφανίστηκε από τις συχνότητες ελέγχθηκε από κανένα αν διατηρείται η νομική υπόσταση της αρχικής εταιρίας;;;
Υ.Γ.2 Στο φινάλε, αν θέλουν να εισπράττουν και τους συμφέρει, ας γυρίσουν τα κανάλια τους σε συνδρομητικά ώστε να έχουν την αποκλειστική τους πελατεία που θα πληρώνουν αδιαμαρτύρητα.
filologos