Τη νεότερη σε ηλικία μαύρη τρύπα στο γαλαξία μας, εικάζουν ότι εντόπισαν επιστήμονες αξιοποιώντας δεδομένα από διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια: Δημιουργήθηκε πριν από περίπου 1.000 χρόνια και απέχει από τη Γη 26.000 έτη φωτός.
Η εντυπωσιακή εικόνα που συνέθεσαν οι ειδικοί με τη βοήθεια των παρατηρησιακών οργάνων, δείχνει…
έναν υπερκαινοφανή αστέρα (σουπερνόβα), δηλαδή ένα αστέρι που ολοκλήρωσε τον κύκλο της ζωής του και εξερράγη μόλις του τελείωσαν τα πυρηνικά καύσιμα.
Οι εκρήξεις των υπερκαινοφανών αστέρων είναι σε γενικές γραμμές συμμετρικές. Το αστρικό υλικό που εκτοξεύεται δηλαδή, είναι σχεδόν ισόποσο προς όλες τις κατευθύνσεις. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο υπερκαινοφανής αστέρας W49B διαφέρει. Το αστρικό υλικό μετά την τελική έκρηξη δείχνει να εκτοξεύεται με μεγαλύτερη ταχύτητα από τους πόλους, απ’ ότι από την περιοχή του ισημερινού.
Το σχήμα του σουπερνόβα που είναι βαρελοειδές, σε συνδυασμό με τον τρόπο εκτόξευσης διαφόρων στοιχείων, όπως σίδηρο, θείο, πυρίτιο, υποδεικνύουν όπως λένε οι ειδικοί, ότι επρόκειτο για μία ασύμμετρη έκρηξη. Συνήθως όταν ένα μεγάλο αστέρι πεθαίνει, αφήνει πίσω του ως απομεινάρι, ένα μικρό συμπαγή και περιστρεφόμενο πυρήνα που λέγεται αστέρας νετρονίου.
Οι επιστήμονες που παρατήρησαν το σουπερνόβα με το τηλεσκόπιο Chandra X-ray Observatory της NASA, δεν βρήκαν κανένα ίχνος τέτοιου πυρήνα, γεγονός που τους κάνει να πιστεύουν ότι πρόκειται για μία μαύρη τρύπα, και μάλιστα τη νεώτερη που έχει βρεθεί μέχρι τώρα στο γαλαξία μας.
Πηγή: tanea.gr
Use Facebook to Comment on this Post