προστατέψουν το καταπράσινο πάρκο Γκεζί δίπλα στην πλατεία Ταξίμ.
Η μουσουλμανική γιορτή Μιράτς, που ήταν χθες, έγινε σεβαστή και από τις δύο πλευρές: η αστυνομία δεν εμφανίστηκε πουθενά, ενώ οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο τόπο όπου συνήθως λαμβάνουν χώρα οι συγκρούσεις, στην περιοχή Μπεσίκτας, δεν επιχείρησαν να πλησιάσουν στο πρωθυπουργικό γραφείο, όπως έκαναν τις προηγούμενες ημέρες.
Ωστόσο οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν όπως συμβαίνει μια βδομάδα τώρα. Από το πρωί διαδηλωτές συνέρεαν στην πλατεία Ταξίμ, στην οποία τις τελευταίες δύο ημέρες βρίσκονται από νωρίς το μεσημέρι δημόσιοι υπάλληλοι που απεργούν το τελευταίο 48ωρο. Οι γύρω δρόμοι έκλεισαν ξανά από νωρίς και από τα μεγάφωνα ακούγονταν επαναστατικά τραγούδια, την ώρα που κόσμος ανέβαινε προς την Ταξίμ από την ιστορική οδό του Πέραν (Ιστικλάλ), που ξεκινάει από το Γαλατά.
Επίσης ομάδες διαδηλωτών εχθές συναντήθηκαν στην Άγκυρα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της κυβέρνησης Ερντογάν, Μπουλέτ Αρίτς, συνάντηση που απέβη άκαρπη. Οι διαδηλωτές επέδωσαν τα αιτήματά τους στον Αριτς, τα οποία επικεντρώνονταν στην ακύρωση της κυβερνητικής απόφασης που αφορά την οικοδόμηση του πάρκου Γκεζί δίπλα στην πλατεία Ταξίμ, καθώς και στην παραίτηση υψηλόβαθμων στελεχών της Αστυνομίας. Όμως στην Ταξίμ, πέρα από αυτά τα αιτήματα, πολλά συνθήματα συνέχισαν να στρέφονται κατά του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν καλώντας τον να παραιτηθεί.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιστρέφει σήμερα από την περιοδεία του στην Αφρική. Η διαχείριση της παρούσας κρίσης θα είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα έχει να αντιμετωπίσει, μιας και οι διαδηλωτές στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας εξακολουθούν σταθερά να συγκεντρώνονται στις κεντρικές πλατείες.
Σύμφωνα με την «Πλατφόρμα Ταξίμ», που οργανώνει τις διαδηλώσεις, οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα συνεχιστούν, μέχρι η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα αιτήματα των διαδηλωτών.
Παραθέτοντας αριθμητικά στοιχεία για τις διαδηλώσεις, τόνισαν ότι τουλάχιστον 2.319 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, ενώ περισσότεροι από 4.000 είναι οι τραυματίες σε όλη την επικράτεια.
Τρίτος νεκρός στις διαδηλώσεις
Ένας ακόμα ακτιβιστής, ο Ετέμ Σαρισουλούκ, ο οποίος είχε χτυπηθεί στο κεφάλι κατά τη διάρκεια των βίαιων ταραχών στην Άγκυρα, υπέκυψε χθες στα τραύματά του, ανεβάζοντας στους τρεις το συνολικό αριθμό των νεκρών.
Το προφίλ των Τούρκων «Αγανακτισμένων»
Δεν τους εκφράζει κάποιο πολιτικό κόμμα, δηλώνουν φιλελεύθεροι κι εκφράζουν καθημερινά την οργή τους για το αυταρχικό και αλαζονικό καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν.
Το προφίλ των Τούρκων “Αγανακτισμένων” σκιαγραφεί έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα στο Διαδίκτυο από δύο ακαδημαϊκούς, όπως γράφει η εφημερίδα Hurriyet.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 70% των διαδηλωτών υποστηρίζουν ότι δεν ανήκουν σε κάποιο κόμμα κι ότι η επιβολή της ισλαμικής ατζέντας με τρόπο αυταρχικό απο τον Τούρκο πρωθυπουργό ήταν αυτό που τους οδήγησε στους δρόμους.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου BILGI της Κωνσταντινούπολης στις 3 και 4 Ιουνίου, έδειξε ότι μόνο το 7% των διαδηλωτών κινητοποιήθηκε έπειτα από “κάλεσμα” του κόμματος στο οποίο ανήκουν.
Το 92,4% ξεχύθηκε στους δρόμους, όπως λέει, για να διατρανώσει την αντίθεσή του στον “Σουλτάνο” Ερντογάν. Η σιωπή των media για τις διαδηλώσεις των Τούρκων “Αγανακτισμένων” αφύπνησε το 82,5% και το παρότρυνε να δώσει το “παρών” στις κινητοποιήσεις.
Επιπλέον, το 91,3% κάνει λόγο για εκτεταμένη χρήση βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ το 37% εκφράζει την επιθυμία να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα στην Τουρκία. Το 6,6% θα ήθελαν στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα.
Το 63,6 % των Τούρκων “Αγανακτισμένων” στο πάρκο Γκεζί είναι ηλικίας 19 έως 30 ετών , το 75% δεν θεωρούν τον εαυτό τους συντηρητικό, ενώ το 92,1% δεν ψηφίζουν το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
.protothema.