xOrisOria News

Τρία χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα, ποιες είναι οι συνέπειες στην υγεία;

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr

Τρία χρόνια μετά το σεισμό, το φονικό τσουνάμι και το τραγικό πυρηνικό δυστύχημα που….

ακολούθησε στη Φουκουσίμα, η Ιαπωνία φαίνεται να δυσκολεύεται να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς.
Στο Τόκιο και σε άλλες πόλεις οι διαδηλώσεις κατά των πυρηνικών συνεχίζονται. Να δοθεί τέλος στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας ζήτησαν οι διαδηλωτές που πήραν μέρος στις συγκεντρώσεις για την μαύρη επέτειο από την Φουκοσίμα.
 Μια πυρηνική καταστροφή που θεωρείται η χειρότερη μετά το Τσέρνομπιλ.
 Να σημειώσουμε ότι το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στις 11 Μαρτίου του 2011 όταν σεισμική δόνηση των 9 βαθμών προκάλεσε τσουνάμι ακολουθώντας η πυρηνική καταστροφή.


Περίπου 18.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στη Φουκουσίμα μετά το τσουνάμι. Η ραδιενεργή ακτινοβολία προκάλεσε την αναγκαστική εκκένωση σπιτιών με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους πάνω από 154.000 ατόμα, σύμφωνα με την Ιαπωνική Υπηρεσία Ανασυγκρότησης.

Μετά την καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν επιστρέψει ακόμα σ’ αυτά, τρία χρόνια μετά.
Τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η τοπική διοίκηση σήμερα, μετά τη μεταστέγαση των κατοίκων σε προσωρινά καταλύματα, είναι η κατεδάφιση των σπιτιών που θεωρήθηκαν ακατάλληλα για στέγαση, η αντικατάσταση των υποδομών και των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων και των σχολικών παιδότοπων, η απολύμανση και η αφαλάτωση των γηπέδων και των κτιρίων.
«Για να απολυμανθεί ένα σπίτι και ένας κήπος χρειάζεται 10 έως 14 ημέρες», δήλωσε ο Murata. «Πρέπει να αφαιρέσουμε την επιφάνεια του εδάφους, να κόψουμε τα δέντρα, να πλύνουμε τις στέγες, και να καθαρίσουμε τις υδρορροές. Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών είναι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό του εσωτερικού τους. Οι υπεύθυνοι της πόλης και της κυβέρνησης θα αναλάβουν τα υπόλοιπα».
Χιλιάδες παιδιά ζουν με τον φόβο της ακτινοβολίας και ζουν συνεχώς μέσα στα σπίτια τους. Πριν φάνε κάτι ζητούν άδεια, μήπως έχει ακτινοβολία και είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά από αυτά δεν μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και ένα ποδήλατο. Σε σύγκριση με πριν από την καταστροφή, μπορείτε να δείτε σίγουρα μια μείωση στα αποτελέσματα της σωματικής δύναμης και στα τεστ ικανοτήτων όπως το τρέξιμο και το πέταγμα της μπάλας. Η ετήσια έρευνα διαπίστωσε ότι τα παιδιά στη Φουκουσίμα ζύγιζαν περισσότερο από τον εθνικό μέσο όρο, σχεδόν σε κάθε ηλικιακή ομάδα.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, σημειώθηκαν και αυτοκτονίες που συνδέονται με την καταστροφή.

Οι συνέπειες όμως του πυρηνικού ατυχήματος εξακολουθούν να είναι αισθητές στη χώρα.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα Daiichi;
Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ακριβώς αυτήν την στιγμή. Όμως, λαμβάνοντας υπόψη το γιγάντιο ποσό των ραδιενεργών δηλητηρίων που έχουν απελευθερωθεί και που θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν, οι επιπτώσεις θα είναι αναπόφευκτα μεγάλες.
Ο ισχυρισμός του ότι δεν υπήρχαν συνέπειες για τη ζωή από την καταστροφή στη Φουκουσίμα και η πρόβλεψη ότι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον είναι ένα εξωφρενικό ψεύδος.
Τρία χρόνια μετά την καταστροφή, κυκλοφόρησαν τεράστιες ποσότητες ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα. Οι ιατρικές αρχές στο νομό Fukushima αναφέρουν σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων καρκίνου του θυρεοειδούς μεταξύ των παιδιών της περιοχής και τους εφήβους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι τα παιδιά στη Φουκουσίμα μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς .

Κανένα ποσό της ραδιενέργειας δεν είναι «ασφαλές»
Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πλέον ευρέως κατανοητό ότι δεν υπάρχει «ασφαλές» επίπεδο της ραδιενέργειας. Κάθε ποσότητα μπορεί να σκοτώσει. Όσο περισσότερη η ραδιενέργεια, τόσο μεγαλύτερες είναι οι επιπτώσεις. Δεδομένου ότι το Εθνικό Συμβούλιο για την Προστασία από την Ακτινοβολία έχει δηλώσει: «Κάθε αύξηση της έκθεσης σε ακτινοβολία παράγει μια σταδιακή αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.»
Κάποτε υπήρχε η αντίληψη ότι υπάρχει μια «δόση κατωφλίου» της ραδιενέργειας κάτω από το οποίο δεν θα υπήρχε καμία ζημιά. Αυτό συνέβαινε γιατί όταν ξεκίνησε η πυρηνική τεχνολογία και οι άνθρωποι άρχισαν να εκτίθενται στην ραδιενέργεια, δεν έπεφταν αμέσως κάτω νεκροί.

Αλλά καθώς τα χρόνια περνούσαν, διαπιστώθηκε ότι τα χαμηλότερα επίπεδα της ραδιενέργειας χρειάζονται χρόνο για να οδηγήσουν σε καρκίνο και άλλες ασθένειες – ότι υπάρχει μια «περίοδος επώασης» από 5 έως 40 χρόνια .
Ο Δρ Chris Busby, επιστημονικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κινδύνου από την Ακτινοβολία που έχει διατελέσει καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια προβάλλει τον αριθμό των νεκρών από τη ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε από την Φουκουσίμα σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο.
Πράγματι, μια έκθεση από το Ινστιτούτο για την Επιστήμη στην Κοινωνία , που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα: «Η πιο-εξελιγμένη-ανάλυση-αιχμής με βάση τα πιο περιεκτικά σύνολα δεδομένων που διατίθενται αποκαλύπτει ότι το ραδιενεργό νέφος από την κατάρρευση της Fukushima είναι τουλάχιστον τόσο μεγάλο όσο του Τσερνομπίλ και με μεγαλύτερη παγκόσμια εμβέλεια.»
Ο πιθανότερος φόρος θανάτου από την Φουκουσίμα – 600.000 πρόωροι θάνατοι
Ένας αριθμός θανάτων έως 600.000 εκτιμάται σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε για την Ομάδα Πιθανολογικής Αξιολόγησης της Ασφάλειας των Βορείων Χωρών η οποία διοικείται από τις πυρηνικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Η Δρ Helen Caldicott, ιδρυτής των Ιατρών για την Κοινωνική Ευθύνη, δήλωσε σε συνέδριο με θέμα « Οι Ιατρικές Επιπτώσεις της Φουκουσίμα », που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην Ιαπωνία:
«Το ατύχημα είναι τεράστιο σε ιατρικές επιπτώσεις. Θα προκαλέσει μια επιδημία καρκίνου καθώς οι άνθρωποι εισπνέουν τα ραδιενεργά στοιχεία, τρώνε ραδιενεργά λαχανικά, ρύζι και κρέας, και πίνουν ραδιενεργό γάλα και τσάι.
«Καθώς η ακτινοβολία από τη μόλυνση των ωκεανών βιοσυσσωρεύεται στην τροφική αλυσίδα … ραδιενεργά ψάρια θα πιαστούν χιλιάδες μίλια από τις ιαπωνικές ακτές. Δεδομένου ότι θα καταναλωθούν, θα συνεχίσουν τον κύκλο της μόλυνσης, που αποδεικνύει ότι δεν έχει σημασία που βρίσκεστε, όλα τα μεγάλα πυρηνικά ατυχήματα γίνονται τοπικά ».

Η Δρ Caldicott, της οποίας τα βιβλία για την πυρηνική ενέργεια περιλαμβάνουν την Πυρηνική Τρέλα, δήλωσε επίσης: «Η καταστροφή της Fukushima δεν έχει τελειώσει και δεν θα τελειώσει ποτέ. Το ραδιενεργό νέφος που παραμένει τοξικό για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια καλύπτει μεγάλα τμήματα της Ιαπωνίας, δεν πρόκειται ποτέ να « καθαριστεί » και θα μολύνει τα τρόφιμα, τους ανθρώπους και τα ζώα – πρακτικά σχεδόν για πάντα.»
Ο Arnie Gundersen, πρώην ανώτερος αντιπρόεδρος σε πυρηνική βιομηχανία , είπε: «Οι επιπτώσεις στην υγεία για τους Ιάπωνες θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές σε πολλά χρόνια και μέχρι 30 ή 40 χρόνια για τον καρκίνο. Και πιστεύω ότι θα φτάσουμε να δούμε μέχρι και ένα εκατομμύριο καρκίνους τα επόμενα 30 χρόνια, λόγω του περιστατικού της Fukushima στην Ιαπωνία. «
Στη Φουκουσίμα, «Έχουμε ανοίξει μια πόρτα για την κόλαση που δεν μπορεί εύκολα να κλείσει – αν μπορέσει ποτέ» δήλωσε ο Paul Gunter, διευθυντής του Προγράμματος Εποπτείας Αντιδραστήρων στις Η.Π.Α. – με βάση την ομάδα Beyond Nuclear ,πέρυσι.

Ακτινοβολία σε κίνηση
Ήδη ένας υπερβολικός αριθμός περιπτώσεων καρκίνων του θυρεοειδούς έχει εμφανιστεί στην Ιαπωνία, ένα πρώιμο σημάδι των επιπτώσεων της ραδιενέργειας. Μια μελέτη πέρυσι από τον Joseph Mangano και την Δρ Janette Sherman του Προγράμματος Ακτινοβολία και Δημόσια Υγεία, και του Δρ Chris Busby , κατέληξε ότι ραδιενεργό ιώδιο από την έκρηξη της Φουκουσίμα καταστρέφει το θυρεοειδή αδένα παιδιών στην Καλιφόρνια.
Και το μεγαλύτερο κύμα της ραδιενέργειας στον Ειρηνικό Ωκεανό από τη Φουκουσίμα αναμένεται να χτυπήσει τη δυτική ακτή της Βόρειας Αμερικής κατά τους επόμενους και για αρκετούς μήνες.
Εν τω μεταξύ, σε μια μελέτη του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, κάθε τόνος που αλιεύεται στα ύδατα ανοικτά της Καλιφόρνια βρέθηκε να είναι μολυσμένος με καίσιο-137, ένα ραδιενεργό δηλητήριο που εκπέμπεται σε μεγάλη κλίμακα από την Φουκουσίμα. Οι τόνοι μεταναστεύουν από τα ανοικτά της Ιαπωνίας στα νερά της Καλιφόρνιας. Ο Daniel Madigan, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε:
«Ο τόνος “πακετάρει” την ακτινοβολία και την φέρνει σε όλους τους μεγάλους ωκεανούς του κόσμου. Ήταν σίγουρα έκπληξη το να το διαπιστώσουμε και ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη το να την βρίσκουμε σε κάθε ένα ψάρι που μετρήσαμε.»

Και σήμερα τρία χρόνια μετά:
H κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει ξανά σε λειτουργία μερικούς από τους 48 πυρηνικούς αντιδραστήρες στη χώρα.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε περιοχές κοντά στη Φουκουσίμα και δεν δίστασε να καταναλώσει τοπικά προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να δείξει ότι ο κίνδυνος έχει πλέον ξεπεραστεί.
Η Ιαπωνία βρίσκεται χωρίς πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια εν λειτουργία για τρίτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια. Ο οικονομικός αντίκτυπος της απομάκρυνσης από την πυρηνική ενέργεια είναι τεράστιος, εξαιτίας των μαζικών εισαγωγών ορυκτών καυσίμων για να καλυφθεί η ζήτηση.

Use Facebook to Comment on this Post