xOrisOria News

Κρούγκμαν: Η Κύπρος να φύγει από το ευρώ τώρα

«Αν ήμουν δικτάτορας θα επέκτεινα το κλείσιμο των τραπεζών μέχρι να εισάγω νέο νόμισμα»
«Η Κύπρος πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ. Τώρα», υποστηρίζει ο…

 νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος πρόσφατα προσέφυγε ακόμα και στη βωμολοχία για να περιγράψει το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος της Κύπρου.

Όπως είπε, ένας ανταποκριτής που σέβεται του ζήτησε να πει ξεκάθαρα τι πιστεύει ότι θα έπρεπε να κάνει η Κύπρος, αφήνοντας στην άκρη όλα τα ζητήματα πολιτικού ρεαλισμού.

Εξηγώντας τους λόγους αυτής της τοποθέτησής του, ο Κρούγκμαν τονίζει ότι, η παραμονή στο ευρώ σημαίνει απίστευτη οικονομική κατάπτωση, η οποία θα διαρκέσει για πολλά χρόνια, ενώ η Κύπρος προσπαθεί να χτίσει έναν νέο εξαγωγικό τομέα. Αφήνοντας το ευρώ και εν συνεχεία αφήνοντας το νέο νόμισμα να υποτιμηθεί σημαντικά, θα επιταχυνθεί αυτή η αναδόμηση.

«Αν κοιτάξεις το εμπορικό προφίλ της Κύπρου, βλέπεις πόσο μεγάλη ζημιά πρόκειται να υποστεί. Είναι μία πολύ ανοικτή οικονομία με δύο βασικούς εξαγωγείς, τις τραπεζικές υπηρεσίες και τον τουρισμό και ο ένας από τους δύο μόλις εξαφανίστηκε. Αυτό θα οδηγήσει σε σοβαρή πτώση από μόνο του. Επίσης, η τρόικα απαιτεί μία μεγάλη νέα λιτότητα, παρόλο που η χώρα υποτίθεται ότι έχει χοντρικά ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Δεν θα με εξέπληττε αν έβλεπα μία πτώση του ΑΕΠ της τάξης του 20%».

Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, η Κύπρος χρειάζεται να έχει μία «τουριστική έκρηξη», καθώς και μία ταχεία ανάπτυξη άλλων εξαγωγικών τομέων, όπως ο αγροτικός. Ο προφανής τρόπος για να φτάσει εκεί είναι μέσω μίας μεγάλης υποτίμησης.

Επίσης, ο νομπελίστας οικονομολόγος υποστηρίζει ότι φθάνοντας στο ίδιο σημείο μέσω της μείωσης των ονομαστικών μισθών θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο και θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ανθρώπινη και οικονομική ζημιά.

«Είναι όμως δυνατό να εγκαταλείψει το ευρω;», διερωτάται ο Κρούγκμαν. Το επιχείρημα ότι έστω και μία ένδειξη εξόδου θα προκαλούσε πανικό με φυγή κεφαλαίων και bank runs αντικρούεται από το ότι οι τράπεζες είναι κλειστές και τα κεφάλαια ελέγχονται. «Έτσι, αν ήμουν δικτάτορας, θα επέκτεινα το κλείσιμο των τραπεζών όσο θα χρειαζόταν για να προετοιμαστώ για το νέο νόμισμα», σημειώνει.

Use Facebook to Comment on this Post