xOrisOria News

Απελευθερώνονται τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία

Τι αλλαγές προγραμματίζει η κυβέρνηση για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων

Σε αλλαγές αναμένεται να προχωρήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης σε ότι αφορά τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, αφού εξετάζεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πλήρη απελευθέρωση των διδάκτρων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα …
του ‘Εθνους, έως το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση αναμένεται να αφήσει ελεύθερη τη διαμόρφωση των τιμών των διδάκτρων στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία 3 χρόνια τα δίδακτρα έχουν «παγώσει» με νομοθετικές παρεμβάσεις, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Όπως είχε διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια τα ιδιωτικά σχολεία αν και είχαν προχωρήσει σε παροχές δωρεάν υπηρεσιών, οι εκπτώσεις αυτές δεν «πέρασαν» στους επίσημους τιμοκαταλόγους, στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, κάτι για το οποίο έχουν δεσμευτεί πως θα το κάνουν με την απελευθέρωση των διδάκτρων.

Το θέμα, όπως αναφέρουν πηγές, το είχε θέσει και η τρόικα, με το σκεπτικό της παρεμπόδισης άσκησης επιχειρηματικότητας, αλλά και της παρέμβασης στις τιμές, πράγμα που οδηγεί σε αντίθετο αποτέλεσμα.

Οι προοπτικές διορισμού δασκάλων-καθηγητών

Όπως αναφέρει σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα, μια εξαιρετικά δύσκολη σχολική χρονιά θα είναι η επόμενη, για χιλιάδες δασκάλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές που περιμένουν στη σειρά για να διοριστούν. Το ίδιο ισχύει και για τους αναπληρωτές.

Το υπουργείο Παιδείας, μιλώντας για την επόμενη χρονιά, αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικοί που υπάρχουν στα σχολεία είναι υπεραρκετοί και ότι πρέπει να γίνει εξορθολογισμός του προσωπικού.

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι του χρόνου μπορεί να μη διοριστεί κανείς, ενώ με τα… κιάλια θα αναζητούν μία θέση και οι αναπληρωτές.

Ο υπουργός Παιδείας υποστηρίζει ότι η υφιστάμενη κατάσταση στα σχολεία έχει αποτυπωθεί και ψηφιοποιηθεί και υπάρχει πλήρης εικόνα στην κεντρική υπηρεσία για το ποιες είναι οι ανάγκες, ποια είναι τα κενά και πώς μπορεί να γίνει ένας εξορθολογισμός.

Δήλωσε, επίσης, ότι οι 1.400 που έχουν δηλώσει διάφορα είδη ασθενειών και δεν μπαίνουν στην τάξη, οι 1.450 που κάνουν γραφειοκρατικό έργο στις διάφορες υπηρεσίες και στις περιφέρειες των σχολικών μονάδων, οι 4.500 αποσπασμένοι, όλοι θα πρέπει να πάνε στις τάξεις με όποιο κόστος, γιατί αυτό το οποίο προέχει είναι να μην υπάρχει ούτε ένα κενό σε καμία τάξη, σε καμία σχολική μονάδα.

Use Facebook to Comment on this Post