Τη δόξα του Ψυχρού Πολέμου αναπολούν φαίνεται η Γερμανία και η Ρωσία με τις ανταλλαγές κατασκόπων στη γέφυρα Glienicke του Βερολίνου (ΦΩΤΟ) που συνδέει τον Ανατολικό με τον Δυτικό τομέα και φέρονται να έχουν εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για την… αναβίωση του εθίμου!…
Η πρώτη κίνηση έγινε από τη ρωσική πλευρά, σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας «Kommersant». Η ενέργεια – πρόταση των Ρώσων εκδηλώνεται μετά το πέρας της δίκης – στις 2 Ιουλίου – με την καταδίκη του ζεύγους Αντρέας και Χάιντρουν Άνσλαγκ στη Στουτγάρδη, οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2011, με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας για λογαριασμό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και συγκεκριμένα την υπηρεσία εξωτερικής κατασκοπείας SVR. Την ενε εξελίξει διαπραγματευτική διαδικασία επιβεβαιώνει και ο δικηγόρος του ζεύγους.
Ωστόσο, το ζεύγος ήταν ενεργό τουλάχιστον αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οπότε πρόλαβαν να υπηρετήσουν και την περιβόητη Πρώτη Γενική Διεύθυνση της KGB. Είχαν μπει στη Γερμανία με πλαστά αυστριακά διαβατήρια προερχόμενοι από το Μεξικό, το 1988 ο σύζυγος και το 1990 η σύζυγος.
Η διαπραγμάτευση μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου φέρεται να αφορά την προσφορά των Ρώσων για την ελευθέρωση – ανταλλαγή τουλάχιστον ενός πράκτορα που συνελήφθη και καταδικάστηκε στη Ρωσία για κατασκοπεία υπέρ της Δύσης.
Υποψήφιοι είναι ο Αντρέι Ντουμένκοβ, ο οποίος εκτίει ποινή 12ετούς κάθειρξης έχοντας καταδικαστεί για το ότι έδωσε στη γερμανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών σχέδια για την κατασκευή ρωσικών πυραύλων. Ακόμα πιο σοβαρή περίπτωση είναι ο Βαλερί Μιχαΐλοβ, ο οποίος εργαζόταν στη ρωσική αντικατασκοπεία και θρυλείται ότι ήταν από τους πλέον αποτελεσματικούς πράκτορες της CIA στη Ρωσία, μέχρις ότου βάλει τέλος στη δράση του η FSB.
Εάν κάποιος επιχειρούσε να ερμηνεύσει τα κίνητρα των Ρώσων και τη διαρροή της μεγάλης προσπάθειας για την απελευθέρωση του ζεύγους κατασκόπων, θα μπορούσε να προβεί σε δυο εικασίες: Η πρώτη είναι η προφανής, η αποστολή μηνύματος προς τους απανταχού κατασκόπους της χώρας του Πούτιν, ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να μην εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να τους βοηθήσει σε περίπτωση μπλεξίματος.
Το δεύτερο κίνητρο ίσως έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον: Δείχνοντας μεγάλο ζήλο στην προσπάθεια ελευθέρωσης και μεταφοράς τους στη Ρωσία, όπου σίγουρα τους περιμένουν μεγάλες τιμές, ενδεχομένως δημοσιότητα και σίγουρα τιμητική σύνταξη, διαβιβάζεται εμμέσως το μήνυμα στη Δύση, ότι οι πράκτορες αυτοί ήταν πολύ σημαντικοί και σίγουρα περισσότερο από όσο πιστεύουν…
Use Facebook to Comment on this Post