Ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικού ύψους τουλάχιστον 4,4 δισ. ευρώ θα επιδιώξει να εισπράξει εφέτος η Εφορία από εκατομμύρια υπερχρεωμένους Έλληνες, χρησιμοποιώντας παλαιές και νέες μεθόδους «εξαναγκασμού» οφειλετών, στις οποίες περιλαμβάνονται οι…
κατασχέσεις εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων.
Ταυτόχρονο, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», εκατοντάδες υπάλληλοι της Εφορίας θα λάβουν εντολή να διενεργήσουν ελέγχους σε 4.100 πλούσιους φορολογούμενους εκ των οποίων οι 2.600 θα είναι φυσικά πρόσωπα και οι 1.500 μεγαλοεπιχειρηματίες.
Το νέο αυτό σχέδιο… επανενεργοποίησης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού του ελληνικού κράτους αποκαλύπτεται μέσα από την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, την οποία συνέταξαν οι επιθεωρητές του ΔΝΤ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι στόχοι που τέθηκαν για φέτος:
1. Η είσπραξη ποσού συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ από τα λεγόμενα «παλαιά» ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, τα οποία έχουν ανέλθει συνολικά σε 56,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012, αλλά δεν είναι στο σύνολό τους εισπράξιμα (μόνο 8-10, 6 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι είναι δυνατόν να εισπραχθούν).
2. Η άμεση είσπραξη του 24,5% των λεγόμενων «νέων» ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, δηλαδή των οφειλών που αναμένεται να βεβαιωθούν και να καταστούν ληξιπρόθεσμες εντός του 2013. Δεδομένου ότι, λόγω της υπερχρέωσης των νοικοκυριών από τα υπέρογκα «χαράτσια» των προηγούμενων μνημονίων , τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που προκύπτουν κάθε μήνα ανέρχονται περίπου σε 800 εκατ – 1 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια του 2013, επειδή είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί η ίδια οικονομική πολιτική θα συσσωρευτούν νέα χρέη συνολικού ύψους τουλάχιστον 10-12 δισ. ευρώ. Συνεπώς βάσει του μνημονικού στόχου για την είσπραξη του 24,5% των νέων χρεών που θα δημιουργηθούν εφέτος, το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξουν ουσιαστικά να εισπραχθούν τουλάχιστον άλλα 2,5-3 δισ. ευρώ οφειλών από τους καταχρεωμένους Ελληνες πολίτες.
Αν ληφθεί υπόψη και ο στόχος για την είσπραξη 1,9 δισ. ευρώ από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη, τότε προκύπτει το συμπέρασμα ότι το συνολικό ύψος των οφειλών που θα διεκδικήσει φέτος η Εφορία από τους εκατομμύρια οφειλέτες της θα φθάσει στο επίπεδο των 4,4-4,9 δισ. ευρώ. Τις οφειλές αυτές οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα επιδιώξουν να τις αποσπάσουν από τους υπερχρεωμένους πολίτες χρησιμοποιώντας όλη τη διαθέσιμη «γκάμα» των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις μισθών συντάξεων και λοιπών εισοδημάτων, καθώς επίσης και κατασχέσεις κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», θα επιστρατεύσουν και νέες μεθόδους, όπως άμεσες κατασχέσεις των όποιων ποσών θα κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών, ως εισοδήματα ή πάσης φύσεως έσοδα.
3. Η διενέργεια τακτικών ελέγχων σε 750 μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και προσωρινών ελέγχων σε άλλες 750 επιχειρήσεις. Δηλαδή, συνολικά 1500 μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας θα μπουν στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών. Από αυτές, οι 680 θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και οι υπόλοιπες 820 στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ως το τέλος του έτους θα πρέπει επίσης να έχει εισπραχθεί το 75% των πρόσθετων φόρων και προστίμων που θα επιβληθούν στους 750 επιχειρηματίες οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε τακτικούς ελέγχους και 55% των πρόσθετων φόρων και προστίμων που θα επιβληθούν στους υπόλοιπους 750, οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε προσωρινούς ελέγχους.
4. Η διενέργεια ελέγχων στα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση 2.600 φυσικών προσώπων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Οι έλεγχοι αυτοί θα πραγματοποιηθούν κυρίως μέσω διασταυρώσεων στοιχείων για τα περιουσιακά στοιχεία, τις καταθέσεις, τα δηλωθέντα εισοδήματα των συγκεκριμένων προσώπων.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
Use Facebook to Comment on this Post