Στην Ανατολή απαγορεύεται, στη Δύση κατάσχεται”
Αν κυκλοφορούσες στη Δυτική Γερμανία με αυτή την εφημερίδα τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, σε έπιανε η αστυνομία. Στην Ανατολική Γερμανία, το ίδιο!
Γιατί; Γιατί αυτή ήταν η εφημερίδα του KPD/ML (Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας Μαρξιστών Λενινιστών) με τίτλο Roter Morgen (Κόκκινη Αυγή), που έκανε σφοδρή κριτική στο καθεστώς του Χόνεκερ στην Ανατολική Γερμανία, αλλά και στις δύο τότε μεγάλες υπερδυνάμεις, Αμερική και Σοβιετική Ένωση. Το KPD/ML είχε φτιαχτεί το 1968 στη Δυτική Γερμανία από μερικούς προοδευτικούς νέους, επηρεασμένους από κινήματα όπως οι Μαύροι Πάνθηρες, το κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και ο Μάης του ‘68, και μαζί με αυτούς συμμετείχαν και μερικοί παλιοί αγωνιστές που πέρασαν χρόνια σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το 1976 φτιάχτηκε ο πυρήνας του κόμματος στην Ανατολική Γερμανία. Λέγεται ότι αυτοί οι νέοι άρχισαν να διαβάζουν Μαρξ και Ένγκελς, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο “υπαρκτός σοσιαλισμός” που υπήρχε στην Ανατολική Γερμανία δεν είχε καμιά σχέση με τον κομμουνισμό και την πραγματική ελευθερία.
Το κόμμα από την αρχή είχε αρνητική στάση προς το ανατολικογερμανικό καθεστώς του Χόνεκερ, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα σοσιαλφασιστικό.
Η άσχημη κατάσταση της Αν. Γερμανίας στην περίοδο αυτή δεν μπορούσε να διορθωθεί με μεταρρυθμίσεις αλλά με επανάσταση – Με αυτήν την έννοια πρέπει να κατανοήσει κανείς και τη θέση για κρατικό καπιταλισμό στην Αν. Γερμανία – Αυτός ο καπιταλισμός δεν έχει να κάνει με τον κλασικό καπιταλισμό αλλά με μία μεταβατική κοινωνία από το σοσιαλισμό στον καπιταλισμό. – Επίσης τονίζονταν ότι αυτή η κοινωνία απέξω διατηρούσε το σοσιαλιστικό της περίβλημα, μέσα όμως οι αντιθέσεις γινόταν έντονες και ειδικότερα σε θέματα δημοκρατίας όπου και κατέρρευσε. Για παράδειγμα οποιαδήποτε πρωτοβουλία πολιτών χαρακτηρίζονταν ως έγκλημα από την επίσημη γραφειοκρατία. – Βέβαια και στο εσωτερικό της χώρας γινόταν λόγος για μαρξισμό – λενινισμό, δικτατορία του προλεταριάτου, κλπ. από την επίσημη προπαγάνδα για να αποπροσανατολίσει, να εγκλωβίσει και να παθητικοποιήσει τις μάζες, ότι όλα πάνε καλά με βάση το Μαρξισμό -Λενινισμό.
Όλα αυτά εξόργισαν το καθεστώς Χόνεκερ, η μυστική υπηρεσία – η διαβόητη Στάζι – και οι διάφοροι μηχανισμοί της κινήθηκαν έντονα για να σταματήσουν τη δράση του κόμματος, κάτι που κατάφεραν το 1982.
Αν για παράδειγμα η αστυνομία έβρισκε σ’ ένα τηλεφωνικό θάλαμο μια προκήρυξη του KPD παρακολουθούσαν για βδομάδες το θάλαμο για να πιάσουν το “δράστη”.
Παλιότερα στην Αν. Γερμανία εμφανίστηκαν διάφορα αντιπολιτευτικά ρεύματα αλλά η δράση του τμήματος του KPD ήταν αυτή που εξόργισε πιο πολύ από κάθε τι άλλο το καθεστώς Χόνεκερ, όπου όπως ειπώθηκε στη διάρκεια των ανακρίσεων ο Χόνεκερ παραξενεύτηκε για τη δράση αυτή των κομμουνιστών και ζητούσε την παραδειγματική τους τιμωρία. Ορισμένα μέλη του KPD καταδικάστηκαν 8 χρόνια φυλακή. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ποινές εκείνη την περίοδο για παρόμοια “παραπτώματα” δεν ήταν τόσο υψηλές.