Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ
Γράφει η Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη
Ολοένα συχνότερα τον τελευταίο καιρό, καθώς η Ελλάδα σύρεται με τρομακτική ταχύτητα και με εκκωφαντικό κρότο προς το τελευταίο στάδιο της καταστροφής της, σφηνώνεται στο μυαλό μου ένα…
Αλλά, περί τίνος, ακριβώς, πρόκειται; Για ποια καθήκοντα, που δεν εκπληρώθηκαν στο ακέραιο, εγκαλούνται οι κυβερνητικοί μας, και πως υπόσχονται να επανορθώσουν στο μέλλον;
Τα βασικά καθήκοντα της ελληνικής κυβέρνησης, απέναντι στην τρόικα είναι σαφή, απλούστατα και αριθμητικά περιορισμένα. Οφείλουν, καταρχήν, οι δικοί μας αρμόδιοι, να επιταχύνουν τις διαδικασίες και να μεγιστοποιήσουν τον αριθμό των απολυομένων, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι σχετικές νόρμες παραγωγικότητας.
Σε κατάσταση πανικού οι δικοί μας κυβερνητικοί οφείλουν να προχωρήσουν, όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί δήθεν έχουν πολύ καθυστερήσει, σε ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς και στην κατάργηση των αυξήσεων, που προβλέπονται για τις τριετίες. Οι Τροικανοί, πράγματι, κρίνουν ότι αυτές οι αυξήσεις δεν χρειάζονται: ο αρχικός μισθός πρόσληψης θα είναι ο ίδιος και στην αποχώρηση από την υπηρεσία.
Με αυτά και με άλλα, στα πέντε χρόνια της κρίσης χρέους, αποδεικνύεται ότι η ελληνική οικονομία το 2013 έχασε 12 ολόκληρα χρόνια «ζωής της» επιστρέφοντας σε συνθήκες του 2001 ως εξής:
2013 2008
ΑΕΠ 182.1 233.3 (μείωση κατά 51.2 δις. ευρώ)
Κατά κεφ. 12,354 17,374 (μείωση κατά 5,020 ευρώ)
Καταν.νοικ. 128.63 165.75 (μείωση 37.12 δις.ευρώ)
Δημ. Κατ. 31.34 42.34 (μείωση 11 δις. ευρώ)
Επενδύσεις 23.6 56.0 (μείωση 32.4 δις.ευρώ)
Εξαγωγές 53 56.2 (μείωση 3.2 δις. ευρώ)
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ
Και να προσθέσω και την πραγματική ανεργία, που αγγίζει τα 34% (ΓΣΕΕ), αν συνεκτιμηθούν και αυτοί που εργάζονται λίγες ώρες την εβδομάδα, αλλά που εκλαμβάνονται ως απασχολημένοι.
Αυτά είναι, συνοπτικά, σε όλους τους καίριους τομείς, τα αποτελέσματα της τροικανής πολιτικής στην Ελλάδα. Δηλαδή, αναμφίβολα, μια Βιβλική καταστροφή. Και έστω και αν δεχθούμε ότι η περίφημη ανάπτυξη θα αρχίσει το 2015 –κάτι που αμφισβητούν όλοι σχεδόν οι σοβαροί αναλυτές- θα χρειαστούν δεκαετίες για να επανέλθει η ελληνική οικονομία στις συνθήκες του 2008.
Επανέρχομαι, λοιπόν, στο ερώτημα που θεωρώ καίριο, τώρα περισσότερο από ποτέ, και που επιβάλλεται να τεθεί στον ελληνικό λαό με τη μορφή δημοψηφίσματος:
«Πιστεύετε ότι τα μέτρα που μας επιβάλλει η τρόικα είναι για τη σωτηρία μας»;
Και προκαταλαμβάνοντας την υποθετική, προς το παρόν απάντηση του ελληνικού λαού, θα έλεγα ότι το ποσοστό των ακραίως αφελών, αλλά και όσων έχουν, προφανώς, ειδικής ή σκοτεινής φύσης συμφέροντα, δεν μπορεί –θα εκτιμούσα, χωρίς φυσικά να έχω αποδείξεις γι’ αυτό- να υπερβεί το 7-10%.
Με τόσο συντριπτική πλειοψηφία, στο παραπάνω ερώτημα, η συνέχιση εφαρμογής των Μνημονίων, παλαιότερων και του νέου που έρχεται, θα ήτανοξύμωρο σχήμα, θα ήταν εναντίον της στοιχειώδους λογικής. Θα έπρεπε, συνεπώς, εναγωνίως και κατεπειγόντως να αναζητηθούν άλλες οδοί αντιμετώπισης και εξόδου από την κρίση.
Αλλά και το συχνά επαναλαμβανόμενο επιχείρημα ότι «κάθε άλλη λύση θα είναι χειρότερη» δεν θα ήταν πια σε θέση να υποστηριχθεί, αφού τίποτε δεν μπορεί να είναι πιο απειλητικό, για έναν λαό, και για ένα Έθνος, από την επιβολή προγράμματος απάνθρωπων θυσιών, που όμως δεν αποβλέπει στη σωτηρία του, αλλά προφανώς στην καταστροφή του.
Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή, ευχής έργο θα ήταν η εμφάνιση ενός νέου κόμματος, που να κατόρθωνε να εξασφαλίσει την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Απάντηση, βέβαια, της οποίας δεν θα είχαν προηγηθεί οι γνωστές μεθοδεύσεις πλύσης εγκεφάλου. Αυτή η απάντηση θα ήταν καταλυτική και θα δρομολογούσε ταχύτατες εξελίξεις, φυσικά προς διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από την εγκληματική υπακοή στα Μνημόνια. Το ποσοστό αυτής της απάντησης φρονώ ότι θα συνδυαζόταν, στη συνέχεια, αυτόματα, με το καταποντισμένο ποσοστό συναίνεσης στο ευρώ, σε όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.
Τι εξελίξεις θα ήταν πιθανές στη συνέχεια; Διαζευκτικά :
*Θα αφυπνιζόταν το αίσθημα της Δημοκρατίας, και δεν θα επέτρεπε τη συνέχιση πολιτικών, στην Ευρώπη, που συγκεντρώνουν ποσοστό συναίνεσης κατώτερο του 50%. Και, ίσως, μια τέτοια εξέλιξη ανάγκαζε την Ευρώπη να μεταβάλει ριζικά τη μακροοικονομική της πολιτική
*Θα επιταχυνόταν ο ρυθμός διάλυσης της Ευρωζώνης και ίσως και της ΕΕ.
*Θα ξεσηκωνόταν οι καταπιεσμένοι με Μνημόνια και λιτότητες λαοί της Ευρώπης και θα απαιτούσαν διαφορετική μεταχείριση.