Οι πωλήσεις λιανικής συρρικνώθηκαν τον Μάρτιο για δεύτερη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες και η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε…
Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,4% τον Μάρτιο ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παρέμεναν στο ίδιο επίπεδο με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου τα οποία δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δαπάνες των καταναλωτών ήταν σημαντικά ασθενέστερες κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, και πολλοί αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για το διάστημα αυτό.
Προηγούμενες εκθέσεις εμφάνιζαν τους καταναλωτές να μην επηρεάζονται από την αύξηση των φόρων που ίσχυσαν από τον Ιανουάριο για τους περισσότερους Αμερικανούς. «Η αύξηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών πονάει» τους καταναλωτές, δήλωσε ο οικονομολόγος Ίαν Σέφερντσον.
Τα στοιχεία για τις πωλήσεις είναι ευμετάβλητα ως τώρα φέτος κι είναι δύσκολο να εξακριβωθεί σε ποιο βαθμό η πτώση τους οφείλεται στην υψηλότερη φορολογία και σε ποιο βαθμό σε παράγοντες όπως ο καιρός.
Αλλά, ενισχύοντας την άποψη ότι ευθύνεται η δημοσιονομική πολιτική, ένας δείκτης καταναλωτικής πίστης μειώθηκε απροσδόκητα τον Μάρτιο και η κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω τα στοιχεία και για τον Ιανουάριο και για τον Φεβρουάριο. Οι λεγόμενες βασικές λιανικές πωλήσεις, από την οποία εξαιρούνται αυτοκίνητα, καύσιμα και κατασκευαστικά υλικά, μειώθηκαν κατά 0,2% τον περασμένο μήνα.
Μια άλλη έρευνα έδειξε επίσης ότι τα μέτρα λιτότητας σε ομοσπονδιακό επίπεδο πλήττουν την καταναλωτική πίστη. Η έρευνα για τον δείκτη καταναλωτικής πίστης που καταρτίζουν το Thomson Reuters και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έπεσε στο 72,3 τον Απρίλιο, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2012 και πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων.
Η προοπτική για την μακροπρόθεσμη κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας είναι ακόμα πιο απαισιόδοξη, καθώς οι περισσότεροι ερωτηθέντες ανέμεναν υψηλότερο επίσημο ποσοστό ανέργων στο σύνολο του εργατικού δυναμικού και χαμηλότερο εισόδημα για το χρονικό διάστημα που λήγει σε 12 μήνες από σήμερα, επισημαίνει ο Ρίτσαρντ Κέρτιν, που διευθύνει την σχετική έρευνα.
Από την έρευνα αυτή προκύπτει ότι σε βάθος χρόνου 5 έως 10 ετών, οι Αμερικανοί προβλέπουν πως ο ρυθμός του αμερικανικού πληθωρισμού θα κυμαίνεται στο 2,8% .
Λόγω του υψηλού ποσοστού των ανέργων και των ήπιων πληθωριστικών πιέσεων, η ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Fed) εμμένει στην νομισματική πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, προσδοκώντας με αυτήν να τονώσει την ευάλωτη ακόμα οικονομική ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Καθ’ όλο το έτος, η εφαρμογή λιτότητας από την Ουάσινγκτον ενδέχεται να αφαιρέσει 1,5% από το ρυθμό της ανάπτυξης φέτος, σύμφωνα με μια εκτίμηση του γραφείου του κογκρέσου για τον προϋπολογισμό (CBO).
Στο μεταξύ ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε 0,6% τον Μάρτιο, καταγράφοντας την υψηλότερη πτώση των τελευταίων 10 μηνών, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών των καυσίμων. Οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση του δείκτη κατά μόλις 0,2%.