Σήμερα είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Γιάνη Βαρουφάκη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου “Στον ενικό” και να διαπιστώσω…
από κοντά τον οικονομίστικο τρόπο σκέψης του, που είναι στον αντίποδα της έννοιας σχεδιασμού της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Στην αρχή της παρέμβασής μου διατύπωσα τη γνώμη, την οποία είχα προβάλλει και προεκλογικά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και δεν έπρεπε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές παρά να εκμεταλλευτεί την διετία μέχρι τη λήξη της θητείας του Σαμαρά, για να επεξεργαστεί σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, να προετοιμάσει στελέχη που να το υλοποιήσουν και κυρίως να οργανώσει λαικό κίνημα που να στηρίξει τις όποιες δύσκολες αποφάσεις του. Για το ανέτοιμο του σχεδίου αυτού επικαλέστηκα τόσο τη θέση του “κολλητού” του, κ. Τσακαλώτου για την αλήθεια που υπάρχει στο απροετοίμαστο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ίδιου του Βαρουφάκη που όταν οι δανειστές του ανέθεσαν να φέρει μεταρρυθμίσεις στο 30% του μνημονίου που δεν αποδέχονταν αυτός, αντί να πάει στα γραφεία της Κουμουνδούρου και να πάρει κάποιο φάκελο με επεξεργασμένες προτάσεις μεταρρυθμίσεων έκανε, Παρασκευή βράδυ, έκκληση στα ελληνικά κόμματα, πολιτικές κινήσεις κ.λπ. να τούτου στείλουν τις προτάσεις τους για να “συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζί της Ελληνικές μεταρρυθμίσεις” τις οποίες να υποβάλλει τη Δευτέρα το πρωί στο Eurogroup!
Παραλείποντας τους χαρακτηρισμούς των εταίρων μας εναντίον του ως ερασιτέχνη και τζογαδόρο, μετά από την έκθεση ιδεών που τους υπέβαλε τελικά την Δευτέρα, τον ρώτησα να μου πει μετά την υπογραφή της όποιας συμφωνίας, ποιο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας θα εφαρμόσουμε. Η απάντηση που πήρα πιστεύω πως προδίδει εκτός από οικονομίστικη λογική και νεοφιλελεύθερη αντίληψη της οικονομίας: ” Δεν είμαι κρατιστής! Πιστεύω πως οι πολίτες πρέπει να είναι ελεύθεροι να αναπτύσσουν μόνοι τους τις οικονομικές τους δραστηριότητες”!
Από αυτή τη θέση, χωρίς την πίεση του τηλεοπτικού χρόνου ας πούμε λοιπόν στον μη κρατιστή κ. Βαρουφάκη μερικούς στόχους από αυτούς που θα έπρεπε να έχει ενα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας ενός αριστερού κόμματος:
1. Την επίτευξη ευημερίας του πληθυσμού. Η ευημερία δεν πρέπει να συγχέεται με την ευμάρεια, ιδιαίτερα την πλασματική με την δυνατότητα παροχής καταναλωτικών δανείων για αγορά ακριβών αυτοκινήτων, την ευκολία παροχής διακοποδανείων, την υπερχρέωση πιστωτικών καρτών, την εύκολη υποθήκευση της πρώτης κατοικίας κ.ο.κ. Η Κοινωνία μας πρέπει να διδαχθεί από την πρόσφατη οικονομική κρίση ότι δεν μπορεί το καταναλωτικό χρέος των μελών της να μην αντισταθμίζεται από τα περιουσιακά στοιχεία τους. Το κράτος οφείλει να δημιουργήσει με όποιους πρόσφορους τρόπους μπορεί την δημιουργία αντικαναταλωτικής συνείδησης στους πολίτες του. Η αναφορά στις «δόξες» του Επίκουρου θα μπορούσε να βοηθήσειι σ’ αυτό.
2. Την προσωπική, επαγγελματική άνθιση των πολιτών. Αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν πολίτης και κράτος συσστρατευθούν σε μια κοινή προσπάθεια ανάπτυξης του τόπου όπου οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό θα καλύπτονται αξιοκρατικά στον δημόσιο τομέα και με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα στον ιδιωτικό.
3.Την αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους για την προστασία του πολίτη και της οικογένειας. Η λεηλασία των εισοδημάτων, η επαχθής φορολογία, η ληστρική επιδρομή με τα PSI στα αποθεματικά των ασφαλιστικών μας ταμείων στερούν από τους πολίτες πληθώρα υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους. Αυτές πρέπει να αποκατασταθούν σε πρώτη φάση με οργάνωση και αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος που υπάρχει στον τόπο και άτυπα προσφέρει υπηρεσίες σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Σε προτεραιότητα θα διατεθούν προς το κοινωνικό κράτος οικονομικοιί πόροι μόλις γίνει ο απολογισμός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και διαμορφωθεί ο πρώτος προυπολογισμός της που θα βάζει σε προτεραιότητα την επιβίωση σε πρώτη φάση των πενομένων Έλληνων υπηκόων.
4. Την εξισορρόπηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Δεν είναι δυνατόν μια χώρα με τις δικές μας αγροτικές και κτηνοτροφικές δυνατότητες, με περιοχές που να μπορούν να έχουν μέχρι και τρεις σοδειές αγροτικών προιόντων να εισάγει ντομάτες από το Βέλγιο, σκόρδα από την Τουρκία, σταφύλια από την Χιλή κ.ο.κ η δε ορεινή χώρα που έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της κτηνοτροφίας να έχει αποψιλωθεί από πληθυσμό εξ αιτίας της προτιμησιακής πολιτικής ιτης Ε.Ε. για ανάπτυξη της κτηνοτροφίας των βορείων εταίρων μας. Τα επι μέρους εμπορικό, υπηρεσιών,εισοδημάτων και τρεχουσών μεταβιβάσεων ισοζύγια θα μελετηθούν από ομάδες μελών της θεματικής μας που έχουν ανάλογες εμπειρίες και γνώσεις για να δημιουργηθούν αξιόπιστες προτάσεις για την εξισορρόπησή τους.
5. Την παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων από παραγωγικές δράσεις κι όχι από δυσβάσταχτη φορολογία. Τα υφεσιακά μέτρα λιτότητας, που όλοι πλέον οι υπεύθυνοι ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ παραδέχονται ότι ήταν λαθεμένη οικονομική πολιτική, με τραγικά αποτελέσματα τόσο στην ευημερία του πληθυσμού όσο και στην είσπραξη δημοσίων εσόδων, φόρων, ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ. πρέπει να αντικατασταθούν με άλλα που να οδηγούν στην ανάπτυξη. Μόνο με ανάσχεση της ύφεσης, παραγωγή πλούτου και εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους και της ντόπιας αγοράς μπορεί κανείς να περιμένει δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων.
6. Την δημιουργία δίκαιου φορολογικού συστήματος με περιορισμό των εμμέσων φόρων. Κατα την διάρκεια των τελευταίων τριών ετών επιβλήθηκαν στην χώρα πάνω από 15 φορολογικοί Νόμοi, ταυτόχρονα με τη διάλυση των ελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Η δόλια υστέρηση των φορολογικών εσόδων, εξ αυτών των λόγων, αντισταθμίζεται με διαρκείς περικοπές μισθών και συντάξεων με αποτέλεσμα την αύξηση της ύφεσης και την απομάκρυνση όχι μόνο δυνητικών επενδυτών αλλά και εγκατεστημένων μεγάλων Ελληνικών εταιρειών όπως η ΦΑΓΕ ή 3 Ε παραγωγός της Coca Cola. Είναι προφανές ότι το όλο σύστημα της φορολογίας πρέπει να εξορθολογισθεί και να εναρμονιστεί με τις επιταγές του Συντάγματος το οποίο προβλέπει φορολόγηση των φορολογικών υποκειμένων ανάλογα με την φοροδοτική τους ικανότητα και την προστσία που παρέχει το κράτος στις ευπαθείς περιοχές, ευπαθή άτομα, και πολύτεκνες οικογένειες. Η καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης στον πληθυσμό, που άρχισε με την συλλογή αποδείξεων πρέπει να συνεχισθεί και να εμπλουτισθεί με την σκληρή τιμωρία τόσο των φοροφυγάδων όσο κι εκείνων των πολιτικών ή/και Δ.Υ. που τους καλύπτουν. Ομάδα Οικονομολόγων της Θεματικής μας θα επεξεργασθεί και θα προτείνει τους άξονες περι των οποίων θα αναπυχθεί ένα τέτοιο Φορολογικό Νομοσχέδιο.
7. Την υποβοήθηση της επιχειρηματικότητας με παράλληλη αναμόρφωση της Δ.Δ. Για να υποβοηθηθεί η ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικότητας στον τόπο πρέπει να αρθούν τα εμπόδια που εμποδίζουν τη ανάπτυξή της. Τέτοια είναι η γραφειοκρατία, η διάχυτη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα και σε όλους του κλάδους της Δ.Δ. καθώς και η κακή λειτουργία και άνιση στελέχωση της. Ανάγκη επιβίωσης του τόπου είναι λοιπόν με κάθε τρόπο να βελτιωθεί η ποιότητα όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Η κρίση που περνάει η χώρα μας μπορεί να γίνει η ευκαιρία γι αυτή την εξέλιξη.
8.Τον προγραμματισμό αναγκών εργατικού δυναμικού, νομιμοποίησης όσων μεταναστών απαιτούνται για την συμπλήρωση τους και απέλαση από την χώρα όσων στερούνται δικαιώματος πολιτικού ασύλου ή έχουν εισέλθει παρανόμως σε αυτήν.
Δημήτρης Ματσικούδης
Use Facebook to Comment on this Post