Την επόμενη δράση για τα προβλήματα του Θερμαϊκού κόλπου και την ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από αυτά υλοποιεί το
ΥΜΑΘ, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013 και ώρα 09.00, στην αίθουσα Α’ του Συνεδριακού Κέντρου «Νικόλαος Γερμανός» (περίπτερο 8 εντός της ΔΕΘ).
Η ημερίδα με θέμα: «Θερμαϊκός, η θάλασσα δίπλα μας», αποτελεί συνέχεια της σύσκεψης που συγκάλεσε στο Διοικητήριο ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, στις 27 Φεβρουαρίου 2013, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.
Σκοπός της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του Νομού Θεσσαλονίκης σε θέματα που αφορούν στην περιβαλλοντική αγωγή και την προστασία του οικοσυστήματος του Θερμαϊκού Κόλπου και η μεταλαμπάδευση αυτής της γνώσης στους μαθητές όλων των σχολείων του Νομού Θεσσαλονίκης.
Πρόθεση του Υπουργού είναι ανάλογες δράσεις να διοργανωθούν τους επόμενους μήνες σε όλους τους Νομούς που «βρέχονται» ή σχετίζονται με τον Θερμαϊκό.
Τα θέματα που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της ημερίδας είναι τα εξής:
-«Η πολιτιστική κληρονομιά των παράκτιων περιοχών του Θερμαϊκού-αναγνώριση και προσέγγιση χαρακτηριστικών σημείων αναφοράς ως έναυσμα για εκπαιδευτικές δράσεις».
Εισηγήτρια: Όλγα Τραγανού-Δεληγιάννη, αρχιτέκτων ε.τ. ΥΠΠΟ, μέλος Δ.Ε. Παραρτήματος Θεσσαλονίκης Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
-«Θερμαϊκός Κόλπος: Πηγές ρύπανσης, περιβαλλοντική κατάσταση και διαχειριστικά προβλήματα».
Εισηγητής: Καθηγητής Γιάννης Ν. Κρεστενίτης, Διευθυντής Εργαστηρίου Θαλάσσιας Τεχνικής και Θαλάσσιων Έργων του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ.
-«Βιοποικιλότητα και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Μαθήματα συμβίωσης με τη φύση».
Εισηγήτρια: Λυδία Αλβανού, Δρ. Βιολογίας, υπεύθυνη παρακολούθησης βιοποικιλότητας του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα.
-«Η θάλασσα ως θέμα στην περιβαλλοντική εκπαίδευση».
Εισηγήτρια:Πολυξένη Ράγκου, Επίκουρη καθηγήτρια Δασολογίας Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ.