Τα στοιχεία για το 2012 δείχνουν 154 κρούσματα ρατσιστικής βίας, συμπεριλαμβανομένων 25 στα οποία τα θύματα, δήλωσαν ότι οι δράστες ήταν αστυνομικοί.
Ο αριθμός των επιθέσεων με ρατσιστικά κίνητρα αυξήθηκε στην Ελλάδα το περασμένο έτος, όπως και η σοβαρότητα της σχετικής βίας, δήλωσαν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας αναφέρει 154 κρούσματα ρατσιστικής βίας το 2012, συμπεριλαμβανομένων 25 στα οποία τα θύματα είπαν ότι οι δράστες ήταν αστυνομικοί. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν μια εβδομάδα αφότου περισσότεροι από 30 Μπαγκλαντεσιανοί εργαζόμενοι υπέστησαν τραύματα από κυνηγετικό όπλο σε μια φάρμα με φράουλες στη νότια Ελλάδα, κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας με επιστάτες, σχετικά με τις πληρωμές.
Ο Κωστής Παπαϊωάννου, ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε ότι ο αριθμός των επιθέσεων που καταγράφονται είχε αυξηθεί κατά 20% από το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, σημείωσε, ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος, επειδή πολλά από τα θύματα φοβούνται να εμφανιστούν, φοβούμενοι περαιτέρω κακομεταχείριση από τις αρχές ή απέλαση για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Έχουν υπάρξει πολλές αναφορές για την αστυνομία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καταστολής της κυβέρνησης για τους αλλοδαπούς που βρίσκονται στην χώρα παράνομα, ενώ κακομεταχειρίζονται μετανάστες κατά τη διάρκεια συνήθων ελέγχων εγγράφων στον δρόμο ή ενώ βρίσκονται υπο κράτηση. Η αστυνομία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ερευνά όλες τις αναφερθείσες περιπτώσεις κακομεταχείρισης.
Το δίκτυο αυτό, που αποτελείται από 30 ανθρωπιστικές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταγράφει περιπτώσεις μόνο όταν έχει μιλήσει με το θύμα.
Τα στοιχεία του 2012 δείχνουν “μερικές πολύ ενδιαφέροντες και πολύ ανησυχητικές τάσεις σχετικά με τη ρατσιστική βία στην Ελλάδα”, δήλωσε ο Παπαϊωάννου. «Έχουμε τόσο μια αύξηση του αριθμού των επιθέσεων, αλλά και επίσης έχουμε – το οποίο είναι πραγματικά πάρα πολύ ανησυχητικό – μια κλιμάκωση της έντασης αυτής της βίας”.
Τα περιστατικά έχουν εκτοξευθεί, καθώς η οικονομία στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί κατά τα τελευταία χρόνια. Στηριζόμενη στα διεθνή δάνεια διάσωσης, η χώρα έχει επιβάλει βαθιές περικοπές δαπανών που έχουν στείλει την ανεργία στα ύψη σε ποσοστό περίπου 27%.
Η συντριπτική πλειοψηφία των επιθέσεων συνέβη στην Αθήνα, κυρίως στις κεντρικές γειτονιές της πόλης. Στους μετανάστες συχνά επιτέθηκαν άντρες που κρατούσαν μεταλλικές ράβδους, αλυσίδες, σιδερογροθιές, σπασμένα μπουκάλια, μαχαίρια και ξύλινα μπαστούνια. Τα θύματα υποφέρουν από σπασμένα κόκαλα, βλάβες στην όραση και την ακοή και εκτεταμένους μώλωπες, ανέφερε το δίκτυο.
Ένα μοιραίο περιστατικό καταγράφηκε πέρυσι – ένας 31χρονος Αιγύπτιος πέθανε από τραύματα στο κεφάλι, 17 ημέρες αφότου είχε πέσει σε κώμα μετά από έναν σοβαρό ξυλοδαρμό, όπως δήλωσε το δίκτυο.
Ο Reza Golami, ο επικεφαλής της Ένωσης Αφγανών Ελλάδας, είπε ότι πολλοί μετανάστες έχουν γίνει πολύ φοβισμένοι, για να βγούν απο τα σπίτια τους.
“Ζουν με το φόβο μέσα τους, είτε πρόκειται για το φόβο της αστυνομίας ή τον φόβο των ρατσιστών”, είπε. “Δεν τολμούν να αφήσουν τα σπίτια τους για να αγοράσουν ένα καρβέλι ψωμί. Αυτό δεν είναι κάτι που επηρεάζει μόνο τους άνδρες, αλλά ακόμη και τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά. Έχουμε δει εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις.”
Οι αρχές έχουν υποσχεθεί να πατάξουν τα εγκλήματα μίσους στην οικονομικά χειμαζόμενη χώρα. Η Ελλάδα είναι το κύριο σημείο εισόδου για τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στην ΕΕ και υπήρξε ένα κύμα λαϊκής υποστήριξης για την Χρυσή Αυγή, ένα ακροδεξιό ξενοφοβικό κόμμα, καθώς η οικονομική κρίση είχε βαθύνει.
Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια ειδική μονάδα στους κόλπους της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων – μια κίνηση για την οποία οι οργανώσεις δικαιωμάτων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, αλλά δήλωσαν ότι δεν προχωράει παραπέρα.
Μετάφραση: LEFTeria-news