Κάλεσμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε βάρος του Μπαγκλαντές ως ποινή για…
«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλοι αγοραστές επιβάλουν σκληρούς εμπορικούς όρους στο Μπαγκλαντές, αυτό θα βλάψει την οικονομία της χώρας […] εκατομμύρια εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αχμέντ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Συμπλήρωσε πως η μπαγκλαντεσιανή κυβέρνηση δεν έχει λάβει έως τώρα επίσημη προειδοποίηση για τιμωρητικές ενέργειες από την πλευρά των Βρυξελλών. Η Ε.Ε. έχει ωστόσο προειδοποιήσει πως ενδέχεται να προβεί σε αδιευκρίνιστες κυρώσεις με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην ασιατική χώρα.
Κλείστε τα μη ασφαλή εργοστάσια
Την ίδια στιγμή παρά ταύτα, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε την Ντάκα να προβεί σε εντατικούς ελέγχους όλων των βιομηχανικών μονάδων προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα «αποφευκτέα δυστυχήματα», και να κλείσει όλα τα μη ασφαλή εργοστάσια.
Το Μπαγκλαντές είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας ενδυμάτων στον κόσμο, ακολουθώντας μονάχα την Κίνα. Η βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας είναι υπεύθυνη για το 80% των εξαγωγών της χώρας, και απασχολεί περίπου το 40% του βιομηχανικού εργατικού δυναμικού της, επί το πλείστον γυναίκες. Οι περισσότεροι μισθοί δεν υπερβαίνουν τα 40 δολάρια τον μήνα.
Τραγωδία στο Ράνα Πλάζα
Το επίμαχο οκταόροφο κτήριο, γνωστό ως Ράνα Πλάζα, στέγαζε πέντε εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας και λιγοστά εμπορικά καταστήματα. Κατάρρευσε στις 24 Απριλίου, παγιδεύοντας περίπου 3.000 εργάτες στα χαλάσματα.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών αναφορικά με τα αίτια της τραγωδίας, το οκταόροφο κτήριο κατέρρευσε λόγω των δονήσεων που προκλήθηκαν από τέσσερις γιγαντιαίες ηλεκτρογεννήτριες, οι οποίες τέθηκαν σε λειτουργία έπειτα από διακοπή ρεύματος, και βρίσκονταν στους πάνω ορόφους του κτηρίου.
«Όταν οι γεννήτριες τέθηκαν σε λειτουργία ύστερα από βραχυκύκλωμα, οι δονήσεις που προκάλεσαν, σε συνδυασμό με τις δονήσεις από τις χιλιάδες ραπτομηχανές, προκάλεσαν την κατάρρευση του κτιρίου», όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής της ερευνητικής Αρχής, Ουντίν Χαντακέρ.
Ο κ. Χαντακέρ μάλιστα συμπλήρωσε πως το Ράνα Πλάζα είχε κατασκευαστεί για «εμπορική χρήση», κι όχι για τη στέγαση βιομηχανικών μονάδων, ενώ παράλληλα τα οικοδομικά υλικά που είχαν χρησιμοποιηθεί δεν ήταν αρκετά καλής ποιότητας ώστε να αντέξουν τις καταστροφικές δονήσεις.
Επιπλέον, το Ράνα Πλάζα, το οποίο βρισκόταν στα περίχωρα της πρωτεύουσας Ντάκα, ανεγέρθηκε σε ασταθές έδαφος, δίχως να έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες άδεις δόμησης. Το μεγαλύτερο εκ των πέντε εργοστασίων καταλάμβανε τους πάνω ορόφους, τρεις εκ των οποίων είχαν προστεθεί παράνομα.
Οι Αρχές του Μπαγκλαντές έχουν ήδη προβεί στη σύλληψη 12 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του ιδιοκτήτη του κτηρίου, ο οποίος εντοπίσθηκε ενώ ετοιμαζόταν να διαβεί τα σύνορα με την Ινδία.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται και τέσσερις ιδιοκτήτες και διευθυντές εργοστασίων, οι οποίοι ανάγκασαν του εργάτες να δουλέψουν παρά τις προειδοποιήσεις που υπήρχαν για τη σταθερότητα του κτηρίου.
Πηγή: http://www.skai.gr
Use Facebook to Comment on this Post