Τιτάνια επιχείρηση στα Ουράλια για την αποκατάσταση των ζημιών από τον μετεωρίτη

Ένας μικρός στρατός από διασώστες, εθελοντές, εργάτες, αλλά και… σκούπες και καινούργια τζάμια έχει επιστρατευθεί στο Τσελιάμπνισκ και τις υπόλοιπες πόλεις στα ρωσικά Ουράλια μετά το εκρηκτικό πέρασμα του μετεωρίτη το πρωί της Παρασκευής…

Το σπάνιο συμβάν προκάλεσε πάνω από 1.000 μικροτραυματισμούς, κυρίως από τα σπασμένα τζάμια, ζημιές που φτάνουν το ένα δισ. ρουβλια (περίπου 24,8 εκατ. ευρώ) αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί παρά πολύ μικρά θραύσματα του «ενόχου».

Οι επισκευές, κυρίως δηλαδή τα σπασμένα τζάμια, επείγουν -είτε με καινούργια είτε, προσωρινά, με πλαστικά και χαρτόκουτες- καθώς στην περιοχή η θερμοκρασία πέφτει μέχρι και στους -20 βαθμούς τη νύχτα.

Το Σάββατο, η ζωή στο Τσελιάμπνισκ έχει επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς, αν και περίπου 50 άτομα παραμένουν στο νοσοκομείο από τα κοψίματα -δύο από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση.

Τα συνεργεία που έχουν κινητοποιηθεί, για αντικατάσταση των τζαμιών ή διανομή παπλωμάτων, φτάνουν τα 24.000 άτομα.

Την ίδια στιγμή, δύτες εξερευνούν τη λίμνη κοντά στο Τσεμπάρκουλ όπου πιστεύεται ότι έχει πέσει θραύσμα του μετεώρου (εξαιτίας τρύπας στον πάγο της επιφάνειας). Μέχρι στιγμή δεν έχει βρεθεί τίποτε.

Ζαχάροφ: Εξερράγη μια ουράνια βολίδα

«Των εκρήξεων προηγήθηκε μια έντονη λάμψη και οι θερμοκρασίες, που αναπτύχθηκαν έφθασαν τις 2.500 βαθμούς
Κελσίου. Η πρώτη δε έκρηξη ήταν η ισχυρότερη», είπε ο Ζαχάροφ σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι από επιστημονική άποψη εξερράγη μια ουράνια βολίδα, τα θραύσματα της οποίας είναι πιο αιχμηρά από μια συνηθισμένη βροχή μετεωριτών.

Επικαλούμενο στοιχεία της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών το πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας μετέδωσε ότι το μέγεθος του ουράνιου σώματος ήταν «αρκετά μέτρα» το βάρος του περίπου δέκα τόνοι και η ενέργεια, που εκλύθηκε ήταν «αρκετών κιλοτόνων».

Το ουράνιο σώμα μπήκε στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 15-20 χλμ. το δευτερόλεπτο και εξερράγη σε ύψος 30-50 χλμ. από την επιφάνεια του εδάφους, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της μάζας του κάηκε και εξατμίστηκε και μόνο μικρά
θραύσματα έπεσαν στο έδαφος με τη μορφή μετεωριτών.

Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών είχε νωρίτερα ανακοινώσει ότι πρακτικά κανένα μεγάλο κομμάτι του μετεωρίτη δεν έφθασε στο έδαφος και ότι σχετικές έρευνες έγιναν από διασώστες έπειτα από μαρτυρίες, χωρίς αποτέλεσμα.

Η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε, πάντως, ότι κομμάτια του μετεωρίτη έχουν συλλεγεί από πολίτες, ενώ και οι στρατιωτικοί υποστήριξαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, ότι μονάδα τεθωρακισμένων της περιοχής εντόπισε κρατήρα διαμέτρου έξι μέτρων και η περιοχή ερευνάται για το ενδεχόμενο ύπαρξης αυξημένης ραδιενέργειας, χωρίς ωστόσο να έχει διαπιστωθεί οποιαδήποτε ένδειξη άνω του φυσιολογικού.

Το κρατικό Πρώτο ρωσικό κανάλι έπεσε πάντως ήδη θύμα των φημολογιών, προβάλλοντας δήθεν το φλεγόμενο σημείο της πτώσης του μετεωρίτη, ενώ στην πραγματικότητα έδειχνε τις λεγόμενες «Πύλες του Άδη»: μια περιοχή στην Τουρκμενία όπου είχε εκραγεί φυσικό αέριο, κατά τη διαδικασία γεωλογικών ερευνών.

ΝΑSΑ: «Εξωπραγματική σύμπτωση η πτώση μετεωρίτη και το πέρασμα αστεροειδή»

Ένας αστεροειδής με μέγεθος ίσο με μισό γήπεδο ποδοσφαίρου πέρασε κοντά στη Γη από οποιαδήποτε έως τώρα γνωστού μεγέθους αντικείμενο, σχεδόν τη χρονική στιγμή που ένας μετεωρίτης έπεσε στην κεντρική Ρωσία, προκαλώντας σοκ και ωστικά κύματα που έσπασαν παράθυρα και τραυμάτισαν 1.200 πολίτες.

Ο αστεροειδής με την ονομασία 2012 DA14, ανακαλύφθηκε μόλις πέρσι, και πέρασε περίπου 17,200 μίλια (27,700 χιλιόμετρα) από τη Γη στις 2:25 μ.μ. EST (1925 GMT) σε σημείο που ήταν πιο κοντά από ότι τα δίκτυα των δορυφόρων που σχετίζονται με τις τηλεοπτικές μεταδόσεις αλλά και την πρόγνωση του καιρού.

«Είχαμε δύο ασυνήθιστα γεγονότα με αντικείμενα που πλησίασαν τη Γη την ίδια ημέρα», ανέφερε ο επιστήμονας της NASA, Πολ Χόντας.

Οι επιστήμονες λένε ότι τα δύο γεγονότα, και τα δύο σπάνια, δεν έχουν σχέση μεταξύ τους «Είναι απλά μια σύμπτωση», δήλωσε ο Χόντας.

Στη NASA-ανατέθηκε από το Κογκρέσο να βρει και να παρακολουθεί όλα τα αντικείμενα που είναι κοντά στη Γη και έχουν διάμετρο 0,62 μίλια (1 χλμ) ή μεγαλύτερα.

Περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια πριν, ένα αντικείμενο διαμέτρου 6 μιλίων (10 χλμ) έπεσε στην περιοχή που βρίσκεται η χερσόνησος Γιουκατάν στο Μεξικό, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, όπως και των περισσότερων
φυτών και ζώων στη Γη.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι μόνο περίπου το 10% των μικρότερων αντικειμένων όπως ο DA14 έχουν ανακαλυφθεί. «Τα αντικείμενα αυτά είναι μικροσκοπικά και είναι πολύ δύσκολο να τα εντοπίσουμε»,δήλωσε ο Πολ Δημοτάκης, ένας καθηγητής της αεροναυτικής και Εφαρμοσμένης Φυσικής του California Institute of Technology στη Πασαντένα.

Ο αστεροειδής DA14, για παράδειγμα, ανακαλύφθηκε πέρυσι, εντελώς τυχαία από μια ομάδα ερασιτεχνών αστρονόμων.

Πηγή: tanea.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *