Στάθης Διομήδης
Η κυβέρνηση Σαμαρά πιστή στην αφερεγγυότητά της για ακόμη μια φορά διακηρύσσει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα αλλά ταυτόχρονα χρεώνει τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με νέο χαράτσι 400 εκατομμυρίων ευρώ, και κάνει δωράκι αξίας 18 εκ. ευρώ στους βιομηχάνους…
Με απόφαση της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ, πρώην τέλος ΑΠΕ) αυξάνεται για τους οικιακούς καταναλωτές κατά 118% ενώ για τους βιομηχάνους μειώνεται κατά 49%…
Αποτέλεσμα αυτής της κατάπτυστης απόφασης είναι, ο καταναλωτής να επιβαρύνεται κατά μέσο όρο περίπου με σχεδόν 70 ευρώ το χρόνο (18-19 ευρώ συν το ΦΠΑ το τετράμηνο, ανά 1600 KWh κατανάλωσης). Συνολικά, οι χρήστες μέσης και χαμηλής τάσης επιβαρύνονται με νέο φόρο 400 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Αντίθετα οι χρήστες υψηλής τάσης (βιομηχανίες) θα κερδίσουν περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο καθώς το ΕΤΜΕΑΡ μειώνεται για αυτούς στο μισό.
Στον παρακάτω πίνακα βλέπετε το κόστος του ΕΤΜΕΑΡ τα τελευταία τρία χρόνια ανά 1000 KWh:
Από αυτόν τον πίνακα φαίνεται ότι σε δυόμισι χρόνια το τέλος αυξήθηκε κατά 72% για τους βιομηχάνους και κατά 967% για τους οικιακούς χρήστες. Δηλαδή αύξηση δέκα φορές για τους πολίτες, αύξηση 0,7 για τους βιομηχάνους… Εάν ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν θα δούμε ότι το τέλος ΑΠΕ ήταν 0,30 ευρώ ανά χίλιες κιλοβατώρες για όλους. Σε σχέση με σήμερα η αύξηση για τους βιομηχάνους είναι 6 φορές μεγαλύτερη, ενώ για τους οικιακούς καταναλωτές 70 φορές!!!
Το ΕΤΜΕΑΡ έχει επιβληθεί για να πληρωθεί το κόστος των ρύπων με βάση τις συμφωνίες στο Κιότο για περιορισμό των εκπομπών αερίων ρύπων του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ρύπους τους οποίους με βάση τα επίσημα στοιχεία, παράγει η ΔΕΗ με πάνω από το 50% της εκπομπής στην Ελλάδα λόγω κυρίως λιγνίτη, και το υπόλοιπο ποσοστό παράγεται κυρίως από τις μεγάλες βιομηχανίες και πολύ λιγότερο από τις μεταφορές.
Η ΔΕΗ στις αρχές του έτους επέβαλλε αυξήσεις ρεύματος έως και 38% όπως έχω αναδείξει με άρθρο μου http://archive.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=743469 . Τότε που το υπουργείο ανάπτυξης ψευδόμενο μιλούσε για αυξήσεις τις τάξης του 8%…
Μέσα σε αυτές τις αυξήσεις είχε συνυπολογιστεί ότι το κόστος για τη ΔΕΗ ανά τόνο εκπομπής ρύπων θα είναι 7 ευρώ στο «χρηματιστήριο» ρύπων. Οι πραγματικές τιμές όμως είναι κάτω από 3 ευρώ τον τόνο. Αντί λοιπόν η ΡΑΕ να προχωρήσει σε γενναία μείωση των τιμών και του ρεύματος και του τέλους, προχωρά σε αυξήσεις.
Το πλέον όμως επαίσχυντο είναι πως όπως αναφέρει ο κ Φλουδόπουλος σε άρθρο του στην εφημερίδα «ΚΕΦΑΛΑΙΟ» στις 27/1/2013 με τίτλο: «το μεγάλο φαγοπότι με τους… “ρύπους”», η ΔΕΗ μπορεί και αγοράζει δικαιώματα εκπομπής ρύπων από το μηχανισμό CDM (Clean Development Mechanism), το μηχανισμό που λειτουργεί στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου του Κιότο και είναι ενταγμένος και στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών με τιμές κάτω των 40 λεπτών ανά τόνο!!! Σχεδόν δέκα οκτώ φορές λιγότερο από την τιμή των επτά ευρώ τον τόνο που υπολογίστηκαν οι αυξήσεις και οι φόροι για την κατανάλωση ενέργειας.
Έν κατακλείδι: Η ΔΕΗ και η ΡΑΕ, με εντολή της κυβέρνησης, έχουν υπολογίσει κόστος κιλοβατώρας και φόρους, με 7 ευρώ τον τόνο και η ΔΕΗ αγοράζει με 40 λεπτά τον τόνο. Αντί λοιπόν να υπολογιστούν με το πραγματικό κόστος οι τιμές στην κατανάλωση και να υπάρξει μεγάλη μείωση και στο ΕΤΜΕΑΡ αλλά και στην τιμή της κιλοβατώρας, η κυβέρνηση των φτωχών… βιομηχάνων(!) προχωρά σε τρομακτικές αυξήσεις δείχνοντας για ακόμη μια φορά το αποκρουστικό της πρόσωπο, την απέχθειά της προς τους πολίτες, τον πραγματικό της στόχο που είναι η εξαθλίωση του Λαού και βέβαια την προνομιακή σχέση που έχει με τους βιομηχάνους και τις ελίτ.
Υ.Γ. 1 Η μείωση της εκπομπής αερίων ρύπων είναι συμβατική υποχρέωση εδώ και χρόνια της χώρας. Καμία κυβέρνηση όμως δεν προχώρησε σε ένα σχεδιασμό ώστε η ΔΕΗ και κατ’ επέκταση οι καταναλωτές να μην επιβαρυνθούν με χαράτσια και εξοντωτικές αυξήσεις. Απεναντίας όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών επέλεξαν τη ΔΕΗ ως την ατμομηχανή της εισπρακτικής και εκβιαστικής λαίλαπας του αυταρχικού κράτους που πρεσβεύουν…
Υ.Γ. Είναι πράγματι αλγεινό ότι το ΕΤΜΕΑΡ επιβαρύνεται παρανόμως και με ΦΠΑ παρόλο που δεν είναι κατανάλωση, αγαθό ή υπηρεσίες αλλά, φόρος.