Η ανεργία των νέων ως παγκόσμιο πρόβλημα

Μύθοι… και αλήθειες…
Η ανεργία των νέων απειλεί να δημιουργήσει μία χαμένη γενιά, υποστηρίζουν διεθνείς οργανώσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός
Εργασίας εκτιμά ότι υπάρχουν 75 εκατομμύρια άνεργοι από 15 έως 24 ετών.

Ωστόσο, ιδιαιτέρως αποκαλυπτική είναι μία έρευνα του έγκυρου βρετανικού οικονομικού Economist: Ανάμεσα στις 34 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, μία ομάδα πλούσιων χωρών, εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 26 εκατομμύρια νέοι, οι οποίοι δε σπουδάζουν, δεν εργάζονται ούτε εκπαιδεύονται.

Αντίστοιχα, στις αναπτυσσόμενες χώρες, η Παγκόσμια τράπεζα εκτιμά ότι ο αριθμός των νέων, οι οποίοι δε σπουδάζουν, δεν εργάζονται ούτε εκπαιδεύονται αγγίζει τα 262 εκατομμύρια.

Συνολικά, υπάρχουν 290 εκατ. άνθρωποι από 15 έως 24 ετών που δε συμμετέχουν στην αγορά εργασίας, νούμερο που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των νέων παγκοσμίως ή στον πληθυσμό ολόκληρης της Αμερικής.

Όπως εξηγεί ο Economist, πολλοί από αυτούς τους νέους επιλέγουν να μην εργαστούν. Σχεδόν το ένα τέταρτο από αυτά τα 290 εκατ. είναι ασιάτισσες γυναίκες που δεν εργάζονται για λόγους κουλτούρας.

Πολλοί άνθρωποι κάτω των 24 ετών συχνά εργάζονται ανεπίσημα ή εποχιακά. Στις πλούσιες χώρες, εκτιμάται ότι το ένα τρίτο των νέων κάτω των 24 ετών εργάζονται εποχιακά.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, το ένα πέμπτο εργάζονται χωρίς αμοιβή ή ανεπίσημα. Συνολικά, οι μισοί νέοι συμμετέχουν στην αγορά εργασίας, ωστόσο όχι όσο αποτελεσματικά θα μπορούσαν.

Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι η ανεργία των νέων δεν αποτελεί πρόβλημα και μάλιστα παγκόσμιο. Στις χώρες του ΟΟΣΑ, η ανεργία των νέων έχει αυξηθεί κατά 30% και στην Ισπανία, για παράδειγμα, έχει διπλασιαστεί.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η αγορά εργασίας των νέων είναι δυσλειτουργική. Σχεδόν οι μισοί νέοι παγκοσμίως ζουν στη Μέση Ανατολή, στη Νότια Ασία και την Αφρική.

Βέβαια, τα αποτελέσματα της ανεργίας των νέων μπορεί να επιμείνουν για χρόνια. Αυτοί που ξεκινούν την καριέρα του άνεργοι είναι πιο πιθανό μελλοντικά να δουλεύουν για λιγότερα χρόνια και να ξαναμείνουν άνεργοι κάποια στιγμή κατά την επαγγελματική τους ζωή.

Υπάρχουν εκτιμήσεις που λένε ότι η ανεργία των νέων στοιχίζει το 1,2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, γεγονός που δείχνει ότι οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο πρέπει οπωσδήποτε να αναλάβουν δράση και, μάλιστα, σοβαρά.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *