13 οι νεκροί από την επίθεση σε κτίριο του αμερικανικού Ναυτικού. Ανάμεσά τους και ο ίδιος. Η απομάκρυνσή του από το Ναυτικό έγινε εξ’ αιτίας σειράς περιστατικών που συνδέονται με τη συμπεριφορά του…
Πρώην έφεδρος παρασημοφορημένος πεζοναύτης, με συχνές εξάρσεις θυμού, που απομακρύνθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό για αδιευκρίνιστους λόγους, ήταν ο 34χρονος Άαρον Αλέξις, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ο ύποπτος για το μακελειό σε κτίριο του Πολεμικού Ναυτικού στη συνοικία Νέιβι Γιαρντ στη νοτιοανατολική Ουάσιγκτον, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 12 άνθρωποι, αλλά και ο ίδιος.
Σύμφωνα με το βιογραφικό του είχε περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια στις τάξεις του Ναυτικού ως έφεδρος από τον Μάιο του 2007 έως τον Ιανουάριο του 2011.
Ένας στρατιωτικός αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι η απομάκρυνση του Αλέξις από το Ναυτικό έγινε εξ’ αιτίας «μιας σειράς περιστατικών που συνδέονται με τη συμπεριφορά του», αλλά δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει το είδος των παραπτωμάτων και αν είχε αναγκαστεί τα επιστρέψει τα παράσημα.
Ο Αλέξις το τελευταίο διάστημα είχε προσληφθεί από έναν υπεργολάβο της Hewlett – Packard για την «αναβάθμιση» του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται από το intranet του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Hewlett – Packard.
Ο πανύψηλος Αφροαμερικανός με το ξυρισμένο κεφάλι μπήκε στο συγκρότημα γραφείων του Πολεμικού Ναυτικού με ειδική άδεια εισόδου που ανήκει σε άλλο μέλος του Πολεμικού Ναυτικού , σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post , αλλά δεν έγινε γνωστό αν η ταυτότητα είχε κλαπεί, ή εάν του είχε δοθεί οικειοθελώς από τον κάτοχό της.
Αρκετές ώρες μετά την τραγωδία, το FBI εξέδωσε ανακοίνωση σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει πληροφορίες για τον ύποπτο, του οποίου δημοσίευσε και τη φωτογραφία.
«Δεν υπάρχουν πληροφορίες και όσες έχουμε είναι ασήμαντες. Θέλουμε να μάθουμε τα πάντα σχετικά με τις πρόσφατες κινήσεις του», δήλωσε ο Βάλερι Πάρλεβ, βοηθός διευθυντής του FBI .
Μετά την αναχώρηση από το Πολεμικό Ναυτικό, ο Αλέξις εργάστηκε μερικές φορές ως delivery boy σε ένα ταϊλανδέζικο εστιατόριο στo Φορτ Γουόρθ, σύμφωνα με όσα δήλωσαν φίλοι και γνωστοί του.
Έμαθε την γλώσσα της Ταϊλάνδης μετέβη εκεί όπως και στην Ιαπωνία, και συμμετείχε σε βουδιστικές θρησκευτικές τελετές καθώς του άρεσε να διαλογίζεται.
«Δεν ήταν ένας τύπος που μιλούσε για όπλα ή βίαια πράγματα», κατέθεσε η Σάντι Γκουέρα πελάτης του εστιατορίου όπου εργάστηκε ο δράστης. «Ήταν πάντα πολύ ευγενικός με μένα», όπως ανέφερε ο Σόμσακ Σρισάν, ο ιδιοκτήτης σπιτιού όπου είχε περάσει έξι έως οκτώ μήνες ο Αλέξις.
«Εξωτερικά ήταν ένα ήσυχος άνθρωπος, αλλά μέσα του πιστεύω ότι ήταν πολύ επιθετικός», παρατήρησε, ωστόσο, ο Τζι Σιρούν μέλος του ναού όπου σύχναζε ο Αλέξις.
«Δεν του άρεσε να είναι κοντά στους ανθρώπους, όπως ένας στρατιώτης ο οποίος επέστρεψε από τον πόλεμο» είπε στην Washington Post.
Ο Αλέξις είχε άδεια οπλοφορίας, και το 2004, συνελήφθη στο Σιάτλ καθώς έριξε τρεις σφαίρες στα ελαστικά ενός αυτοκινήτου που ήταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι του.
Ο ίδιος είπε τότε στην αστυνομία ότι το έκανε καθώς «ήταν θυμωμένος», αλλά δεν θυμόταν τίποτε άλλο.
Ήταν τότε που παραδέχτηκε ότι συμμετείχε ενεργά στην έρευνα στο χώρο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και είχε δηλώσει πώς εκείνα τα γεγονότα τον είχαν ταράξει.
Protothema.gr