Όταν ο κ. Κυριάκος Γριβέας διάβαινε, εκείνο το ζεστό πρωινό του Αυγούστου, την πόρτα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για να συναντήσει τον διευθύνοντα σύμβουλό του κ. Αγγ. Φιλιπίδη γνώριζε από πριν ότι θα μπορούσε εύκολα να εξασφαλίσει το δάνειο των 17 εκατ. ευρώ που ζητούσε για την επέκταση των επιχειρήσεών του. Και οι δύο ήταν φίλοι προέρχονταν από τη λεγόμενη γαλάζια γενιά της ΟΝΝΕΔ και…
πολύ συχνά έκαναν παρέα.
Ο Κυριάκος Γριβέας εμφανιζόταν ως ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, υιός αστυνομικού, δεν προκαλούσε απέφευγε την χλιδάτη ζωή. Άλλωστε ο πρώτος του εξάδελφος του Γριβέα (Κυριάκος Γριβέας και αυτός) ήταν από τα σημαίνοντα κομματικά στελέχη της ΝΔ και προσωπικός φίλος και στενός συνεργάτης δύο πρώην πρωθυπουργών των κκ. Κ. Μητσοτάκη και του Κ. Καραμανλή.
Ήταν Αύγουστος του 2009, προεκλογική περίοδος, και ο κ. Γριβέας ( οποίος ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως…φαρμακοποιός) ζήτησε ευθέως από τον κ. Φιλιππίδη 17 εκατ. ευρώ ως δάνειο, λέγοντας ότι το δάνειο αυτό το θέλει από κοινού με τη σύζυγό του κυρίαΑναστασία Βάτσικα, η οποία ξεκίνησε και αυτή την επαγγελματική της καριέρα με τη σύσταση μίας εταιρίας για επιστημονικές εκδόσεις. Έδρα της εταιρίας ήταν στο Μαρούσι, σ΄ένα μικρό διαμέρισμα 100 τ.μ. με ενοίκιο. Ήταν τότε που δημιουργήθηκε η κοινή τους εταιρία C&C, η οποία είχε ως «αποστολή» τη διοργάνωση συνεδρίων, κάθε λογής συνεδρίων, κυρίως όμως ιατρικών. Γι΄αυτή την εταιρία ζήτησε το δάνειο των 17 εκατ. ευρώ.
Ένα τέτοιο δάνειο, αυτού του ποσού, σε περίοδο που η χώρα μας βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο απαιτούνταν ορισμένες (έστω τυπικές) προϋποθέσεις για να δοθεί. Άσχετα εάν ήταν παραμονές εκλογών και τα δάνεια φαίνονταν για τους κρατούντες και τους έχοντας πρόσβαση στην εξουσία, όχι και τόσο δύσκολη υπόθεση. Έπρεπε να δοθούν εκ μέρους των αιτούντων το δάνειο, ισχυρές εμπράγματες εγγυήσεις. Οι πιθανότητες ωστόσο να πάρειτο ζεύγος Γριβέα ολόκληρο το δάνειο σε μία δόση φαινόταν, για τους γνωρίζοντας τα τραπεζικά θέματα, σχεδόν αδύνατο. Όχι όμως παραμονές εκλογών.
Η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου χορήγησε ολόκληρο το ομολογιακό δάνειο, σχεδόν αμέσως, σε χρόνο ρεκόρ. Η πρώτη δόση των 10 εκατ. ευρώ, δόθηκε τον ίδιο μήνα, τον Αύγουστο και η δεύτερη δόση, των 7 εκατ. ευρώ, λίγες ημέρες αργότερα, δηλαδή τον Σεπτέμβριο. Όσον αφορά τις εμπράγματες εγγυήσεις δεν εδόθησαν επαρκώς, όπως αναφέρεται και στο πόρισμα των ανακριτών, παρά μόνον κάποια ακίνητα του ζεύγους, που το πολύ να άξιζαν 3 εκατ. ευρώ. Τώρα, πώς είναι δυνατόν να χορηγείται δάνειο 17 εκατ. ευρώ με εγγυήσεις τριών εκατ. ευρώ, είναι θέμα το οποίο εξετάζει η Δικαιοσύνη. Και το σημαντικότερο τους δόθηκε μεγάλη περίοδος χάριτος. Η πρώτη δόση, 500.000 ευρώ, θα μπορούσε να την καταβάλει το 2011!
Η Δικαιοσύνη εξετάζει και το θέμα της χορήγησης δανείων. Τότε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με εντολή του κ. Φιλιππίδη, είχε δημιουργηθεί μία επιτροπή δανείων εντός του ΤΤ, στην οποία όμως δεν μετείχε ο διευθύνων σύμβουλος, αλλά ο γενικός διευθυντής κ. Μάριος Βαρότσης (έχει ήδη συλληφθεί από την Τετάρτη), ορισμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες, όπως ο διευθυντής διαχείρισης δανείων και άλλοι. Την υπογραφή όμως για το δάνειο την είχε ο κ. Φιλιππίδης. Εδώ, θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο ότι οι κκ. Βαρότσης και Φιλιππίδης ήταν μαζί στην περίφημη τάξη της δεκαετίας του ΄80 του Κολλεγίου;
Έτσι το δάνειο δόθηκε, και η εταιρία του ζεύγους Γριβέα επέκτεινε αμέσως στην Ελλάδα τη δραστηριότητά της με τη διοργάνωση των περίφημων πράσινων συνεδρίων σε συνεργασία με πράσινους πολιτικούς και με τη πρόσληψη της συζύγου του κ. Αντρίκου Παπανδρέου.
Το μεγαλύτερο όμως, ποσό του δανείου το εξήγαγαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στην Αγγλία και εκεί εξαγόρασαν άλλες δύο επιχειρήσεις. Αλλά το ζεύγος δεν εξυπηρετούσε, το δάνειο. Η διοίκηση του ΤΤ στο μεταξύ είχε αλλάξει και τον Οκτώβριο του 2011 ο διευθύνων σύμβουλος κ. Κλ. Παπαδόπουλος (και αυτός τώρα κατηγορούμενος αλλά για την υπόθεση των καρτών και δανείων του κ. Δ. Κοντομηνά) κατήγγειλε το δάνειο και ζήτησε να του επιστραφεί όλο μαζί με τους τόκους. Ο Γριβέας προχώρησε σε κάποιες δικαστικές κινήσεις, προσφεύγοντας κατά των διαταγών πληρωμής, πλην όμως δεν κατάφερε τίποτα. Στην Ελλάδα άλλωστε όλα τα ακίνητά του, αυτά που έδωσε ως εγγύηση για να πάρει το δάνειο, είχαν δεσμευτεί.
Στην περίπτωση που μιλήσει ο Γριβέας ένας από τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης αλλά εγκατέλειψε έγκαιρα την Ελλάδα θα γίνει σεισμός.
Ο Κυριάκος Γριβέας γνωρίζει πολύ καλά τα παρασκήνια της διαχείρισης του Τ.Τ. από τον Κλέωνα Παπαδόπουλο και μπορεί να κάψει στην κυριολεξία μια μεγάλη πολιτική οικογένεια.
Γιατί όλες τις κρίσιμες αποφάσεις του Τ.Τ. την επίμαχη περίοδο τις ελάμβανε η διοίκηση Παπαδόπουλου αφού προηγουμένως είχε την έγκριση του οικογενειακού συμβουλίου…
Πόρισμα για ΤΤ: Εκεί κατέληξαν τα 500 εκατ.
http://ixnos.blogspot.gr
Use Facebook to Comment on this Post