Στην τελική ευθεία για την αύξηση κεφαλαίου η Εθνική Τράπεζα αγωνίζεται να κρατήσει την μετοχή της στο 1 ευρώ γιατί έτσι…
Στη συνέχεια θα δρομολογηθεί η ΑΜΚ με την έκδοση 2,7 μετοχών για κάθε μια (μετά το reverse split) παλαιά μετοχή με τιμή διάθεσης κάθε νέας, μετά ένα μάλλον δυσνόητο υπολογισμό, στα 3,7 ευρώ. Δηλαδή ο παλαιός μέτοχος που διέθετε 1000 μετοχές θα βρεθεί με 100 και με την ΑΜΚ μετά την άσκηση των δικαιωμάτων θα λάβει 270 νέες μετοχές με συνολικό κόστος 999 ευρώ.
Ελπίζεται ότι η μετοχή θα κρατήσει στο ταμπλό τα 10 ευρώ για να αρχίσουν να διαπραγματεύονται σ αυτή την τιμή και οι νέες μετοχές όταν εισαχθούν στο ΧΑ.
Με πρώτη ματιά όταν εισαχθούν οι νέες μετοχές, αν διατηρηθεί σ αυτά τα επίπεδα η τιμή της μετοχής, προκύπτει ένα τεράστιο κερδοσκοπικό κενό ανάμεσα στα 10 ευρώ και τα 3,7 ευρώ που θα κοστίσουν οι νέες μετοχές που θα προσπαθήσουν όλοι να το εκμεταλλευθούν. Για αυτό και εκτιμάται ότι η μετοχή δεν θα μπορέσει να κρατήσει τα 10 ευρώ και θα υποχωρήσει αρκετά χαμηλότερα, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό που θα πιεστεί από μεγάλες ρευστοποιήσεις.
Στο σχέδιο αυτό δεν έχουν υπολογιτεί οι συνέπειες από την αποκοπή του δικαιώματος, μετά την οποία θα μειωθεί αυτομάτως η τιμή και θα ενταθούν και οι πιέσεις. Προφανώς η διοίκηση υπολογίζει σε ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση του δικαιώματος, η οποία θα οδηγήσει σε εκρηκτική άνοδο της τιμής.
Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση αναμένεται να ανακοινώσει στο κοινό τους όρους εντός των επομένων εβδομάδων, εκτός αν το εγχείρημα πάρει… παράραση.