Οι κραυγαλέες περιπτώσεις Λαυρεντιάδη και Γριβέα και τα 6 εκ. του Φιλιππίδη
Σχέσεις διαπλοκής, χαριστικές δανειοδοτήσεις και χορό εκατομμυρίων σε θαλασσοδάνεια που δίνονταν για «επιχειρηματική επέκταση», αλλά….
κατέληγαν σε προσωπικό πλουτισμό, αποκαλύπτει το εισαγγελικό πόρισμα για την υπόθεση των επισφαλών χορηγήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στην οποία εμπλέκονται πρώην κορυφαία στελέχη της τράπεζας και γνωστοί επιχειρηματίες, όπως οι Δημ. Κοντομηνάς, Λ. Λαυρεντιάδης και Κυρ. Γριβέας. Στη λίστα των εμπλεκομένων περιλαμβάνονται πάνω από 30 πρόσωπα, κατά των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για αδικήματα που επισύρουν ακόμη και την ποινή των ισοβίων. Καταπέλτης τα στοιχεία για τις τρεις προαναφερόμενους επιχειρηματίες, ενδείξεις παράνομου πλουτισμού αναφέρονται και για τον πρώην πρόεδρο του ΤΤ Αγγ. Φιλιππίδη.
Το εισαγγελικό πόρισμα είναι αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνας, που βασίστηκε σε εκθέσεις της ΤτΕ και σε πορίσματα ερευνών της Αρχής κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Η εισαγγελέας διαφθοράς καταλογίζει στους κατηγορουμένους τραπεζικούς ότι ενέκριναν υπέρογκα δάνεια χωρίς εγγυήσεις, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους δανειοδοτηθέντες για προσωπικό πλουτισμό και όχι για την ενίσχυση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Το ελληνικό Δημόσιο που “φορτώθηκε” τα προβληματικά δάνεια του ΤΤ, υπέστη ζημία τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ.
Το πόρισμα επικεντρώνεται σε κραυγαλέες περιπτώσεις μεγάλων χορηγήσεων, που έγιναν χωρίς διασφάλιση των συμφερόντων του ΤΤ και ορισμένες κατέληξαν σε προσωπικό πλουτισμό των δανειοδοτηθέντων. Οι σημαντικότερες υποθέσεις αφορούν:
– Δανειοδοτήσεις εταιριών του ομίλου Κοντομηνά χωρίς διασφαλίσεις
– Εξαγορά μεριδίων και συμμετοχή σε εταιρίες του ομίλου Κοντομηνά με τιμήματα πολλαπλάσια της αξίας τους
– Χρηματοδότηση της υπερχρεωμένης Alapis και άλλων εταιριών του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, με ποσά που κατέληξαν εν μέρει σε προσωπικούς του λογαριασμούς
– Μεγάλες χορηγήσεις σε εταιρίες του Κυρ. Γριβέα, με ποσά που διακινήθηκαν σ δαιδαλώδεις διαδρομές και κατέληξαν στην τσέπη του επιχειρηματία.
Εκτενής αναφορά γίνεται στον πρωην πρόεδρο της τράπεζας Αγγελο Φιλιππίδη, για τον οποίο η εισαγγελέας, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:
– Επί των ημερών του έγιναν δανειοδοτήσεις κατά παρέκκλιση των διαδικασιών που προβλέπονται για την αποφυγή πιστωτικού κινδύνου.
– Λειτούργησε καταχρηστικά για να αυξήσει την περιουσία επιχειρηματιών,ζημιώνοντας την τράπεζα και το Δημόσιο
– Παραπλάνησε μέλη του ΔΣ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, προκειμένου να εγκρίνουν συμμετοχή της τράπεζας στην εταιρεία BestLine του Δ. Κοντομηνά.
Σύμφωνα με το πόρισμα, μεγάλα χρηματικά ποσά που δεν δικαιολογούνται εντοπίσθηκαν σε λογαριασμούς του Άγγελου Φιλιππίδη, ο οποίος από το 2008 μέχρι το 2012 επαύξησε σημαντικά την περιούσια του, με χρήματα άγνωστης προέλευσης. Στους λογαριασμούς του βρέθηκαν ύποπτα εμβάσματα 6 εκατ. ευρώ.
Η υπόθεση Κοντομηνά
Σε περίπου 225 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η συνολική ζημία που υπέστη το ΤΤ – και τελικά το Δημόσιο – από τις ακάλυπτες χορηγήσεις προς εταιρίες του ομίλου Κοντομηνά και από μία σύμβαση συνεργασίας για έκδοση και διαχείριση πιστωτικών καρτών.
Στο εισαγγελικό πόρισμα η σύμβαση αυτή χαρακτηρίζεται “απάτη” και είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του μεγαλοεπιχειρηματία.
Οπως αναφέρεται, οι διαδικασίες ήταν από την αρχή ώς το τέλος έκνομες και η σύμβαση κόστισε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 125 εκατ. ευρώ. Περιγράφεται διεεξοδικά πώς επελέγησαν οι εταιρείες του Κοντομηνά πώς έγινε η σύμβαση και πώς πληρώθηκαν εκατομμύρια ευρώ χωρίς να υπάρξει πραγματική παροχή υπηρεσιών προς την τράπεζα.
Η εισαγγελέας ναφέρεται επίσης στην εξαγορά εταιρίας του Δημ. Κοντομηνά έναντι 21 εκατ. ευρώ, ενώ η εκτιμώμενη εμπορική αξία της ήταν μόλις 2,8 εκατ. ευρώ. Στην εταιρία αυτή, που παρέμεινε ουσιαστικά υπό τη διαχείριση του ομίλου Κοντομηνά, τι ΤΤ ανέθεσε την διαχείριση των πιστωτικών καρτών του, με αποτέλεσμα να υποστεί πρόσθετη ζημιά. Το ΤΤ κατέβαλε επίσης 20 εκατ. για να αποκτήσει 50% της εταιρίας Best Line του ίδιου ομίλου, ενώ το ποσό αυτό αντιστοιχούσε στη συνολική αξία της.
Σε άλλες δύο εταιρίες του ομίλου Κοντομηνά (ΔΕΜΚΟ και Village Roadshow) δόθηκαν το 2008-2009 δάνεια 74 εκατ. ευρώ χωρίς διασφαλίσεις, ενώ είχαν ήδη μεγάλο δανεισμό από το ΤΤ και άλλες τράπεζες. Το 2019 και το 2012 αυτές οι εταιρίες πήραν επιπλέον 29 εκατ. ευρώ. Από το συνολικό ποσό αυτών των δανείων (103 εκατ.), μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν αποπληρώσει μόλις 5,5 εκα. ευρώ.
Ανάλογες χρηματοδοτήσεις έγιναν προς τις εταιρίες Intertel και Village Films του ομίλου Κοντομηνά.
Στις offshore του Λαυρεντιάδη
Κραυγαλέα περίπτωση “θαλασσοδανείων” που κατέληξαν σε λογαριασμούς καταθέσεων στο εξωτερικό και στις τσέπες του επιχειρηματία, αποτελούν οι χορηγήσεις του ΤΤ προς εταιρίες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, προφυλακισμένου για το σκάνδαλο της Proton Bank, που κόστισε περί τα 800 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.
Την χρονική περίοδο των εκλογών του 2009, όταν ο Αγγ. Φιλιππίδης ήταν επικεφαλής του ΤΤ, δόθηκε χωρίς τις αναγκαίες διασφαλίσεις δάνειο 100 εκατ. ευρώ στην εταιρία Alapis του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, η οποία είχε ήδη μεγάλο τραπεζικό δανεισμό και ήταν ουσιαστικά υπερχρεωμένη.
Εν συνεχεία, εγκρίθηκε και δεύτερο ομολογιακό δάνειο 100 εκατ ευρώ. Μεσω διαφόρων τραπεζών και offshore εταιριών, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ποσών – περίπου 175 εκατ. ευρώ – διοχετεύθηκε στο εξωτερικό, σε λογαριασμούς του Λαυρεντιάδη.
Ο “συναγωνιστής” της ΟΝΝΕΔ
Από τις πλέον σκανδαλώδεις περιπτώσεις παράνομων επισφαλών χορηγήσεων του ΤΤ, είναι τα δάνεια που δόθηκαν από το ΤΤ προς εταιρίες του Κυριάκου Γριβέα, προσωπικού φίλου του Αγγ. Φιλιππίδη και “συναγωνιστή ” του στην ΟΝΝΕΔ.
Στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρονται δύο συμβάσεις ομολογιακών δανείων τις οποίες το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συνήψε λίγο πριν από τις εκλογές του 2009, στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου, για ποσά 7 εκατ. ευρώ και 10 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα δύο δάνεια δόθηκαν σε εταιρία διοργάνωσης συνεδρίων, την οποία είχαν συστήσει ο πρώην φαρμακοποιός Κυρ. Γριβέας με τη σύζυγο του.
Μία από τις πρώτες δουλειές που πήραν, ήταν η διοργάνωση των συνεδρίων για την “πράσινη ανάπτυξη”, τα οποία προωθούσαν τότε σύμβουλοι και συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου.
Ομως, τα ποσά των δανείων ήταν κολοσσιαία για τέτοιες δραστηριότητες και δεν υπήρχε τρόπος να αξιοποιηθούν πραγματικά σ’ αυτόν τον τομέα.
Μπήκαν λοιπόν σε λογαριασμούς καταθέσων σε 5 τράπεζες. Εν συνεχεία μεταφέρθηκαν αλλού με 57 επιταγές, προκειμένου να χαθούν τα ίχνη τους. Από τη δικαστική έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα 15 εκατ. ετρώ κατέληξαν στην τσέπη του Γριβέα, ως αντίτιμο για την πώληση προσωπικής του εταιρίας στη δανειοδοτηθείσα επιχείρηση
Αλλα ποσά κατέληξαν σε εταιρίες του Γριβέα στην Αγγλία, οι οποίες άλλαξαν πολλές φορές επωνυμίες και έδρα, για να χαθούν τα ίχνη τους.
Πριν τα δάνεια αυτά γίνουν “κόκκινα”, οι επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ενέκριναν νέες χρηματοδοτήσεις 2,4 εκατ. ευρώ σε εταιρίες του ίδιου επιχειρηματία.
Η τελική συνολική συνολική ζημία του ΤΤ από αυτές τις χορηγήσεις ήταν 17,6 εκατ. ευρώ.
sofokleousin.gr
Use Facebook to Comment on this Post