Το δυνατό σφίξιμο των χεριών βελτιώνει τη μνήμη αναφέρουν ψυχολόγοι από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Montclair, στο Νιου Τζέρσι…
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 50 δεξιόχειρες φοιτητές ανακάλυψαν πως όταν έσφιγγαν την δεξιά γροθιά τους για 90 δευτερόλεπτα διέγειραν τον σχηματισμό αναμνήσεων, ενώ όταν έσφιγγαν την αριστερή βελτίωναν την ικανότητα ανάκλησής τους.
Όπως αναφέρουν τα Νέα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το σφίξιμο της γροθιάς ενεργοποιεί συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες σχετίζονται με την επεξεργασία των αναμνήσεων.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS One», ζήτησαν από τους φοιτητές τους να απομνημονεύσουν έναν κατάλογο με λέξεις. Στη συνέχεια τους χώρισαν σε πέντε ομάδες.
Η πρώτη έσφιγγε τη δεξιά γροθιά επί 90 δευτερόλεπτα πριν απομνημονεύσει τις λέξεις και μετά έκανε το ίδιο όταν ερχόταν η ώρα να απαγγείλει τις λέξεις. Η δεύτερη ομάδα έκανε ακριβώς τα ίδια, αλλά με την αριστερή γροθιά.
Οι επόμενες δύο ομάδες έσφιγγαν το ένα χέρι πριν απομνημονεύσουν τις λέξεις και το αντίθετο χέρι την ώρα της απαγγελίας.
Η πέμπτη ομάδα δεν έσφιγγε κανένα χέρι (ομάδα ελέγχου).
Όσοι φοιτητές έσφιγγαν την δεξιά γροθιά τους πριν από την απομνημόνευση της λίστας και την αριστερή κατά την απαγγελία, είχαν συνεχώς καλύτερες επιδόσεις απ’ όλες τις άλλες ομάδες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές το σφίξιμο της δεξιάς γροθιάς ενεργοποιεί το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, ενώ το σφίξιμο της αριστερής ενεργοποιεί το δεξιό.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι το σφίξιμο της γροθιάς επηρεάζει και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως τα συναισθήματα (λ.χ. το σφίξιμο της δεξιάς επηρεάζει την ευτυχία και το θυμό, ενώ της αριστερής τη λύπη και το άγχος).
Η επεξεργασία της μνήμης πιστεύεται ότι γίνεται και στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου, με το αριστερό να είναι υπεύθυνο για την κωδικοποίηση των αναμνήσεων και το δεξιό για την ανάκλησή τους.
Περαιτέρω μελέτες θα εξετάσουν κατά πόσον το σφίξιμο της γροθιάς μπορεί να βελτιώσει και άλλες νοητικές διεργασίες, όπως τις λεκτικές ικανότητες, αλλά και την ανάμνηση εικόνων, τόπων και λέξεων.