Συνεχίζεται η ανάκαμψη του Δείκτη Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και κατά το…
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο δείκτης στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 7 μονάδες, φτάνοντας συνολικά τις 47. Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη που σημειώθηκε στην περιοχή της Ευρώπης.
Η έρευνα δείχνει ότι, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης αυξήθηκε κατά 1 μονάδα, φτάνοντας στις 94, ο δείκτης της Ευρώπης παρέμεινε σταθερός για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, στις 71 μονάδες.
Στην Ευρώπη, 13 χώρες παρουσίασαν αύξηση στο Δείκτη Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης, ενώ 14 μείωση, 10 εκ των οποίων ανήκουν στη Δυτική Ευρώπη. Επίσης, στην Ευρώπη ανήκουν οι 9 από τις 10 χώρες με το χαμηλότερο δείκτη παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων είναι η Πορτογαλία (33), η Ουγγαρία και η Ιταλία (41), η Ελλάδα (47) και η Ισπανία (48). Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 54η θέση μεταξύ των 58 αγορών που συμμετέχουν στην έρευνα, με το δείκτη της, ωστόσο, να σημειώνει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση παγκοσμίως κατά 7 μονάδες.
Ωστόσο, παρά την αύξηση του δείκτη, 8 στους 10 Έλληνες συνεχίζουν να αμφισβητούν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση σύντομα, ενώ θεωρούν ότι θα παραμείνει σε ύφεση για τους επόμενους 12 μήνες.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο δεύτερο εξάμηνο του 2012, φαίνεται ότι οριακά λιγότεροι Έλληνες πιστεύουν πως η εργασιακή ασφάλεια, καθώς και τα οικονομικά τους αναμένεται να χειροτερεύσουν τους επόμενους μήνες. Παρ’ όλα αυτά, η εργασιακή ασφάλεια παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία, όπως αναφέρθηκε από το 51% των ερωτηθέντων, ενώ ακολουθεί με αρκετά χαμηλότερο ποσοστό και η ανησυχία για την οικονομία.
Στην ερώτηση πού διαθέτουν τα χρήματα που τους περισσεύουν, μετά την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων (28%) δηλώνουν ότι το ξοδεύει στην κάλυψη δανείων, πιστωτικών καρτών και γενικότερα χρεών, ενώ 4 στους 10 εξακολουθούν να δηλώνουν ότι δεν τους περισσεύουν καθόλου χρήματα.
Ενδεικτικό της γενικότερης έλλειψης εμπιστοσύνης είναι ότι σχεδόν όλοι οι Έλληνες καταναλωτές (91%) έχουν αλλάξει τις καταναλωτικές του συνήθειες και έχουν γίνει περισσότερο προσεκτικοί με τις δαπάνες τους. Το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο που σημειώθηκε στην Ευρώπη.
Επιπλέον, οι αγοραστικές συνήθειες συνεχίζουν να μεταβάλλονται για ένα ακόμη τρίμηνο, με τους Έλληνες να δηλώνουν ότι, προκειμένου να μειώσουν τις δαπάνες τους, έχουν περιορίσει τη διασκέδαση εκτός του σπιτιού (74%), ενώ συνεχίζουν να είναι προσεκτικοί, όσον αφορά στις δαπάνες τους για καταναλωτικά προϊόντα, καθώς 7 στους 10 είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν πιο φτηνά καταναλωτικά προϊόντα.
Τα φθηνότερα καταναλωτικά προϊόντα θα συνεχίσουν να αποτελούν επιλογή των Ελλήνων καταναλωτών ακόμη και όταν οι οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν σε ποσοστό 36%, το οποίο, ωστόσο, είναι χαμηλότερο, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, την οποία παρουσίασε σήμερα, αναφέρει ότι οι απάτες σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ σημείωσαν μικρή αύξηση το 2012, σε σύγκριση με το 2011. Από την πλευρά των δαπανών, συνολικό ποσό ύψους 315 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ ή το 0,25 % των δαπανών του προϋπολογισμού αποτέλεσε αντικείμενο απάτης, σε σύγκριση με 295 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η αύξηση αυτή οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε δύο υποθέσεις απάτης που αφορούν μεγάλα ποσά από τα προενταξιακά ταμεία. Από την πλευρά των εσόδων του προϋπολογισμού, οι εικαζόμενες ή διαπιστωμένες περιπτώσεις απάτης ανήλθαν σε 77,6 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,42% του συνόλου των παραδοσιακών ιδίων πόρων που εισπράχθηκαν το 2012. Το αντίστοιχο ποσό πέρυσι ήταν 109 εκατ. ευρώ.
Η σημερινή έκθεση εξετάζει επίσης τα μέτρα που έλαβαν τα κράτη μέλη το 2012 για την προστασία και την προάσπιση του προϋπολογισμού της ΕΕ, και αναγνωρίζει ότι έχει πραγματοποιηθεί ικανοποιητική πρόοδο σε ορισμένους τομείς. Ωστόσο, η Επιτροπή υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω εναρμόνισης και ενίσχυσης των στρατηγικών που ακολουθούν τα κράτη μέλη, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η απάτη θα καταπολεμάται με τον ίδιο τρόπο σε όλη την ΕΕ. Επίσης, διατυπώνονται ορισμένες συστάσεις προς τα κράτη μέλη με στόχο τη βελτίωση της πρόληψης και του εντοπισμού περιπτώσεων απάτης.
Ο Άλγκιρντας Σεμέτα, επίτροπος Φορολογίας, Τελωνείων, Στατιστικών, Εσωτερικού Ελέγχου και Καταπολέμησης της Απάτης, δήλωσε τα εξής: «Η Επιτροπή ενισχύει την καταπολέμηση της απάτης στην ΕΕ. Οι προτάσεις που υποβάλαμε πέρυσι – μεταξύ άλλων για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας – μπορεί να επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στους απατεώνες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τώρα είναι η σειρά των κρατών μελών να δείξουν ότι δεσμεύονται στον αγώνα κατά της απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Προτρέπω τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους σε εθνικό επίπεδο κα να υποστηρίξουν τα νέα μέτρα σε επίπεδο ΕΕ. Κάθε λεπτό του ευρώ που ανακτάται από τους απατεώνες είναι χρήμα που μπορεί να δαπανηθεί για το κοινό «.
Σημειώνεται πως με βάση την Ευρωπαϊκή Συνθήκη η Επιτροπή καταρτίζει κάθε χρόνο μια έκθεση για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, στην οποία εκθέτει τα μέτρα που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της απάτης σε βάρος κονδυλίων της ΕΕ. Οπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή «με τη λεπτομερή καταγραφή του επιπέδου των εικαζόμενων και των βεβαιωμένων περιπτώσεων απάτης που κοινοποιούνται από τα κράτη μέλη και αφορούν όλο το φάσμα του προϋπολογισμού της ΕΕ (δηλ. τόσο τα έσοδα όσο και τις δαπάνες), η έκθεση βοηθά να εκτιμηθούν οι τομείς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, γεγονός που στη συνέχεια συμβάλλει στη στοχοθέτηση δράσεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο».
Use Facebook to Comment on this Post