Οι εξελίξεις οι οποίες δρομολογούνται από την αρχή του έτους στον τραπεζικό χώρο δίνουν σαφές στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης ως προς την οικονομική πολιτική που προτίθεται να ασκήσει μέσα στο 2013 και που μεταφράζεται σε απολύσεις, σε μέτρα που θα αυξήσουν την ανεργία και θα συντηρήσουν την ύφεση και θα λαμβάνονται κατ’ επιταγήν των δανειστών.
Η επαπειλούμενη απόλυση περίπου…
10.000 τραπεζοϋπαλλήλων, εφόσον το αρχικό σχέδιο της Εθνικής μετά την απορρόφηση της Eurobank μετουσιωθεί και σε πράξη, αναμένεται να αποτελέσει το σύνθημα για ένα γενικότερο κύμα απολύσεων και στον δημόσιο τομέα, με οποιοδήποτε “πρόχειρο” επιχείρημα και αφορμή, όπως π.χ. την περίφημη και παντός καιρού “ανάγκη είσπραξης της επόμενης δόσης”.
Δεύτερο πρόκριμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί θα είναι και το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Το σπάσιμό του σε “καλή” και σε “κακή” τράπεζα αν μη τι άλλο δείχνει πως ούτε οι εργαζόμενοι (που θα απολυθούν) ούτε οι μικρομέτοχοι (που θα χάσουν τα λεφτά τους) μιας επιχείρησης και εν προκειμένω του Τ.Τ. έχουν ιδιαίτερη σημασία για μια κυβέρνηση της οποίας αποκλειστικό μέλημα είναι η πιστή εκτέλεση των εντολών της τρόικας. Και ενώ η κυβέρνηση προχωρά μετά την αλλαγή διοίκησης στην ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (και στην περίπτωση του Τ.Τ. θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων όπως εκβιαστικά ζητάει και η ΕΚΤ) είναι “απορίας άξιον” το γιατί αποφεύγει να δημοσιοποιήσει τις εκθέσεις των Alvarez & Marsal και Black Rock προκειμένου να φανεί η βιωσιμότητα ή μη της τράπεζας και είναι προφανής η επιδίωξή της για μια επανάληψη τύπου “ΑΤΕ”.
Αλλά και στο φλέγον ζήτημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση θα προστρέξει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, του οποίου η συνδρομή θα συνίσταται στην υποχρεωτική χρήση καρτών για συναλλαγές πάνω από ένα ποσό (από 1.000 ευρώ, αν όχι και από 500 ευρώ που έχουν εισηγηθεί αρμόδιοι).
Στον αέρα οι εργαζόμενοι της νέας Εθνικής
Ειδικά όσον αφορά στο θέμα της απασχόλησης στον κλάδο, η “δαμόκλειος σπάθη” της ανεργίας κρέμεται πλέον πάνω από τα κεφάλια 53.160 τραπεζοϋπαλλήλων ενόψει της συγχώνευσης των δύο τραπεζών, Εθνικής και Eurobank, αφού αυτή θα σημάνει και την απόλυση περίπου 10.000 εξ αυτών. Μάλιστα, έχει το σημειολογικό του ενδιαφέρον ότι την ίδια ημέρα κατά την οποία η ελληνική κοινή γνώμη επληροφορείτο με δέος την εκτίναξη της ανεργίας σε νέα επίπεδα – ρεκόρ, που επισήμως αγγίζουν το 27%, με την Ελλάδα “πρωταθλήτρια” σε ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ πανευρωπαϊκά, το πληροφοριακό δελτίο της προαιρετικής δημόσιας πρότασης της Εθνικής ανέφερε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ότι η διοίκηση της τράπεζας σκοπεύει να προχωρήσει στην απορρόφηση της Eurobank με διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί στις 15 Φεβρουαρίου και η οποία θα προβλέπει ότι από τα περίπου 915 καταστήματα που θα περιλαμβάνει στην Ελλάδα το δίκτυο του νέου ομίλου θα κλείσει περίπου το 20% (δηλαδή περισσότερα από 180 καταστήματα θα κατεβάσουν ρολά), ενώ από τα συνολικά 2.000 ΑΤΜs του νέου ομίλου θα αποσυρθεί επίσης το 20%.
Με βάση το περιεχόμενο του δελτίου, θα υπάρξει ανάλογη μείωση του προσωπικού του νέου ομίλου.
Σε ό,τι αφορά στη Ν.Α. Ευρώπη και τις εκεί θυγατρικές, εκτιμάται ότι θα κλείσουν περίπου 25% εξ αυτών στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Κύπρο, όπου και οι δύο τράπεζες έχουν παρουσία.
“Σπάει” το Τ.Τ. με χαμένους εργαζόμενους και μικρομετόχους
Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για τον διαχωρισμό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, την οποία έχουν αποφασίσει, σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς, ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση πριν τρεις ημέρες της διοίκησης του Τ.Τ. και του ΤΧΣ, κρίθηκαν ως μη ικανοποιητικές οι προσφορές των τραπεζών Εθνική, Alpha και Eurobank. Αναφορικά με την Τράπεζα Αττικής, σημειώνεται ότι η προσφορά της δεν κατατίθεται στο ΤΧΣ, αλλά απευθείας στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφού δεν λαμβάνει κρατική στήριξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο Τ.Τ. θα μεταβιβασθεί ενεργητικό ύψους 11,5 με 12 δισ. ευρώ, παθητικό σχεδόν 15 δισ. ευρώ και το σύνολο του προσωπικού και του δικτύου καταστημάτων. Το χρηματοδοτικό κενό ύψους 3,5 δισ. ευρώ θα το καλύψει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως και τα κεφάλαια ύψους 500 με 530 εκατ. ευρώ που θα χρειάζεται το νέο Τ.Τ. Περίπου το 80% των δανείων του Τ.Τ., ήτοι δάνεια 6,8 δισ. ευρώ, θα περάσουν στην “good bank” και τα υπόλοιπα θα μείνουν στο υφιστάμενο νομικό ίδρυμα, που θα τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.
Αυτό σημαίνει ότι αρκετές δεκάδες χιλιάδες μέτοχοι του Τ.Τ. θα πρέπει να περιμένουν να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση για να αποζημιωθούν, εφόσον περισσέψουν χρήματα και αφού πρώτα έχουν αποζημιωθεί όλοι οι πιστωτές. Πολύ απλά δηλαδή, θα χάσουν τα λεφτά τους…
Γενικεύεται η χρήση πλαστικού χρήματος
Στα 1.000 ευρώ (αν και υπήρξαν εισηγήσεις και για 500 ευρώ) σχεδιάζει να μειώσει η κυβέρνηση το όριο πάνω από το οποίο απαιτείται η χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας είτε για πώληση αγαθών είτε για παροχή υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι σήμερα το όριο είναι 3.000 ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί με το σχέδιο αυτό (όπως και με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο στο οποίο θα καταχωρισθούν αναλυτικά όλα τα στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των πολιτών) να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή. Το μέτρο αυτό είναι ένα από όσα θα έρθουν με το επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, την άνοιξη. Βεβαίως, ένα ζήτημα είναι το πώς θα υποδεχθούν το μέτρο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που είτε “έκλεισαν” τις κάρτες τους είτε σκέπτονται να το πράξουν για να μην παρασύρονται σε αγορές, όπως επίσης και να διαφυλαχθεί το απόρρητο των συναλλαγών σε μια χώρα με υψηλό δείκτη διαφθοράς όπου τα δεδομένα των πολιτών πωλούνται “στα πανέρια” έναντι ευτελούς τιμήματος. Πρόσφατα απασχόλησε την ειδησεογραφία η αποκαλυπτική δήλωση αναφορικά με το εμπόριο δεδομένων για οικονομικές συναλλαγές στην οποία προέβη ιδιοκτήτης εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων με έδρα την Ηλιούπολη, η οποία κατείχε παράνομα περισσότερες από 100 εκατομμύρια εγγραφές και καταχωρίσεις προσωπικών δεδομένων πολιτών.
Ρεπορτάζ: ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ