Ακόμα και χαμηλά επίπεδα καφεΐνης αν καταναλώνει μία έγκυος, αυξάνεται ο κίνδυνος να γεννήσει μωρά με βάρος μικρότερο του φυσιολογικού…
σύμφωνα με μια νέα σκανδιναβική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη συμβουλεύει τις γυναίκες να μην πίνουν καφέ κατά την εγκυμοσύνη, καθώς ακόμα και μόνο ένας καφές την ημέρα φαίνεται να σχετίζεται με τη γέννηση λιποβαρών μωρών.
Οι ερευνητές του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, με επικεφαλής τη δρα Βερένα Ζενγκπίελ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Σελγκρένσκα της Σουηδίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης “BMC Medicine”, μελέτησαν περίπου 60.000 έγκυες γυναίκες και βρήκαν ότι το επίπεδο καφεΐνης που καταναλώνουν, συσχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με το βάρος του μωρού. Η καφεΐνη προέρχεται κυρίως από τον καφέ, αλλά και από άλλα ροφήματα, όπως το τσάι και τα αναψυκτικά, καθώς επίσης το κακάο, η σοκολάτα και ορισμένα γλυκά.
Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 200 έως 300 mg καφεΐνης την ημέρα αυξάνει κατά 27% έως 62% τον κίνδυνο γέννησης χαμηλού βάρους μωρού. Ένα μωρό που αναμένεται να γεννηθεί με μέσο βάρος 3,6 κιλών, υπολογίστηκε ότι χάνει 21 έως 28 γραμμάρια για κάθε 100 mg καφεΐνης που καταναλώνει η έγκυος μητέρα ημερησίως.
Use Facebook to Comment on this Post