Το βερίκοκο είναι ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα στα περισσότερα μέρη του κόσμου…
Το βερίκοκο είναι ο καρπός της βερικοκιάς (επιστημονική ονομασία prunus armeniaca) της οικογενείας των ροδιδών.
Κατάγεται από τη Β. Κίνα, Μαντζουρία και Μογγολία και ήρθε στην Ευρώπη από την Αρμενία απ΄ όπου πήρε και το όνομά της. Η καλλιέργειά της ήταν γνωστή στην Κίνα από το 2.200 π.Χ. και φαίνεται ότι μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από το Μέγα Αλέξανδρο, γιατί δεν αναφέρεται από τον Θεόφραστο (400 π.Χ.). Ο Διοσκουρίδης ανέφερε τα βερίκοκα ως αρμενικά μήλα, λόγω της προέλευσης του φυτού. Στην Κύπρο και στα Δωδεκάνησα το ονομάζουν χρυσόμηλο, ενώ σε άλλα μέρη της Ελλάδος χρησιμοποιούν το όνομα ζαρδελιά.
Η ονομασία «βερίκοκο» προήλθε πιθανώς από το λατινικό praecocia που σημαίνει «πρώιμα», επειδή παρουσιάζει πρώιμη ωρίμανση. Από την ελληνική ονομασία προέρχεται η αραβική berkuk.
Ο καρπός είναι σαρκώδης, σφαιρικός, με αυλακωτή κοιλιακή ραφή. Ο πυρήνας (κουκούτσι) είναι ξυλώδης και στο εσωτερικό του περιέχει 1 – 2 σπόρια με πικρή γεύση που μοιάζουν με αμύγδαλα και χρησιμοποιούνται στην φαρμακοποιία. Το σαρκώδες και χυμώδες περικάρπιο είναι εύγευστο, γλυκό και έχει χρώμα πορτοκαλοκίτρινο. Το εξωτερικό του βερίκοκου (φλούδα) είναι λεπτό, συνήθως χνουδωτό και είναι χρώματος κίτρινου με μερικές κόκκινες κηλίδες στη μπροστινή του πλευρά.
Τα βερίκοκα διακρίνονται σε πολλές ποικιλίες τόσο ελληνικές όσο και ξένες…
– Τα υπερπρώιμα της Τίρυνθας, που ωριμάζουν 2 με 30 Μαΐου.
– Τα τσαουλιά της Αττικής με μικρό καρπό, που ωριμάζουν τέλη Μαΐου.
– Τα Μπεμπέκου που ωριμάζουν Ιούνιο με Ιούλιο.
– Τα Διαμαντοπούλου με μικρό και όχι πολύ γλυκό καρπό. Ποικιλία που δεν δίνει μεγάλη παραγωγή. Είναι εξαιρετικά αρωματικά, αλλά δύσκολα στη μεταφορά τους, αφού είναι αρκετά ευαίσθητα.
– Τα LUIZET, όψιμη με καρπούς ωειδείς και μεγάλους σε πορτοκαλί χρώμα και σάρκα χυμώδη, αρωματική και γλυκιά.
– Τα NANCY χρυσοκίτρινη με κόκκινα στίγματα με λεπτή και λειωμένη σάρκα που αργεί να ωριμάσει στις αρχές Αυγούστου.
H Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο. Ακολουθούν το Ιράν, το Ουζμπεκιστάν, η Ιταλία, η Αλγερία, το Πακιστάν, η Γαλλία, το Μαρόκο, η Συρία, η Ισπανία. Η Ελλάδα παράγει πάνω από 45.000 τόνους κατά μέσον όρον ετησίως.
Όντας πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 και Β2, σίδηρο, φυτικές ίνες, τρυπτοφάνη και κάλιο, προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία και μάλιστα βοηθά στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, κυρίως του πνεύμονα και πιθανώς και του παγκρέατος. Εμπεριέχει καροτενοειδή (β – καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), στα οποία οφείλεται το πορτοκαλί τους χρώμα.
Μια μελέτη που δημοσιεύεται στο Archives of Ophthalmology, δείχνει ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων μερίδων βερίκοκου τη μέρα, μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας από τις πρωταρχικές αιτίες της απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους.
Τα βερίκοκα περιέχουν επίσης βιταμίνη Α σε μεγάλη ποσότητα, που είναι ένα πολύ καλό αντιοξειδωτικό που προωθεί την καλή όραση καθαρίζοντας τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα και τους ιστούς και προκαλούν ζημία στους φακούς του ματιού. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες θα οδηγούσαν αλλιώς σε καταρράκτη και θα προκαλούσαν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, περιορίζοντας τον εφοδιασμό αίματος στα μάτια.
Περιέχει πολλές φυτικές ίνες και βοηθάει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και σε πολλές πεπτικές διαταραχές όπως η εκκολπωμάτωση (μία νόσος που αφορά το σχηματισμό θυλακίων του παχέος εντέρου) και oι αιμορροΐδες (επώδυνες, πρησμένες φλέβες στο κατώτερο τμήμα του ορθού). Επίσης βελτιώνει την πεπτική υγεία γενικότερα. Για να ανακουφίσετε τη δυσκοιλιότητα, μπορείτε επίσης να φάτε αποξηραμένα βερίκοκα, δεδομένου ότι έχουν περισσότερες φυτικές ίνες. Η επίδρασή τους μπορεί να γίνει αισθητή αφού φάτε μόλις τρία βερίκοκα.
Λόγω της περιεκτικότητάς του σε β – καροτίνη, βοηθά στη μείωση της οξείδωσης της LDL – χοληστερόλης («κακή» χοληστερόλη) που μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας στα αρτηριακά τοιχώματα. Αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Επίσης, η β – καροτίνη συντελεί στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ενδείκνυνται και για την αναιμία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε σίδηρο. Επίσης, αποτελούν σύμμαχο στο αδυνάτισμα καθώς οι υδατάνθρακες, που περιέχουν, ικανοποιούν το αίσθημα για κάτι γλυκό, χωρίς να προσδίδουν πολλές θερμίδες. Με χαμηλή θερμιδική αξία, μόλις 47 θερμίδες (τα 2 βερίκοκα), το βερίκοκο συνιστάται σε όσους ακολουθούν κάποια δίαιτα και όχι μόνο.
Είναι πολύ εύπεπτα και θρεπτικά. Η κατανάλωσή τους συνίσταται σε παιδιά που παρουσιάζουν καθυστερημένη ανάπτυξη αλλά και κατά τη διάρκεια ανάρρωσης από παιδικές ασθένειες.
Το βερίκοκο χρησιμοποιείται επίσης πολύ, στη βιομηχανία της ομορφιάς. Η αγορά είναι γεμάτη από κρέμες, σαπούνια και ενυδατικά προϊόντα από βερίκοκο. Η περιεκτικότητα του φρούτου αυτού σε βιταμίνη Α καταπολεμά την ακμή και τα εξανθήματα και βελτιώνει την υφή του δέρματος.
Επιλογή: Το χρώμα τους τα βερίκοκα το αποκτούν λίγο πριν ωριμάσουν ολοκληρωτικά για αυτό μην βασίζεστε μόνο σε αυτό. Τα βερίκοκα δεν πρέπει να είναι πολύ σκληρά αλλά πρέπει να έχουν και το άρωμα που τα χαρακτηρίζει.
Συντήρηση: Εκτός από την κλασική συντήρηση τα βερίκοκα μπορούν να κοπούν στη μέση, αφού πρώτα πλυθούν, και αφού βγάλετε το κουκούτσι βάλτε τα στην κατάψυξη.
Το βερίκοκο καταναλώνεται νωπό ως φρούτο. Επίσης μπορεί να καταναλωθεί και αποξηραμένο, γίνεται μαρμελάδα, κομπόστα, χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και γίνεται λικέρ και χυμός.
Πηγή: diatrofi.gr