Τι αλλάζει σε τρόφιμα και καύσιμα
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις αποδείξεις, καθώς όπως…
έχει δηλώσει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το σύστημα συλλογής τους.
Το υπουργείο Οικονομικών, λόγω της έλλειψης χρημάτων αδυνατεί να δώσει κίνητρα στους φορολογούμενους για να ζητούν αποδείξεις και συνεπώς να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Ως εκ τούτου και για το 2014 θα διατηρηθεί το υφιστάμενο σύστημα συλλογής αποδείξεων με κάποιες μικρές αλλαγές.
Στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού, προβλέπεται ότι οι αποδείξεις του 2014 που αφορούν σε αγορές προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ ή τις δαπάνες που αφορούν σε καύσιμα χρήσης του αυτοκινήτου (βενζίνη, πετρέλαιο) θα αναγωνρίζονται στο 50% της αξίας τους από την Εφορία.
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συλλέγουν παραστατικά αξίας ίσης με το 10% του ακαθάριστου εισοδήματός τους έναντι 25% που ίσχυε πέρυσι, με μέγιστο ποσό τα 10.500 ευρώ.
Το ποσό των αποδείξεων που προσκομίζονται δεν απαιτείται να υπερβαίνει το ποσό των 10.500 ευρώ. Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων, ο φόρος προσαυξάνεται κατά τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, με ανώτατο όριο τις 10.500 ευρώ και του προσκομισθέντος ποσού αποδείξεων, η οποία πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22%.
Οι φορολογούμενοι μπορούν να συγκεντρώνουν αποδείξεις από όλες τις δαπάνες τους πλην αυτών που αφορούν:
-δαπάνες για τις οποίες προσφέρεται απευθείας μείωση του φόρου εισοδήματος (π.χ. ιατρικές)
-δαπάνες που εμπίπτουν στα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (π.χ. αγορά ΙΧ, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, μισθοδοσία υπηρετικού προσωπικού)
-διόδια
-λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τηλεφωνίας
-πάσης φύσεως εισιτήρια μεταφορικών μέσων (αστικές συγκοινωνίες, αεροπορικά εισιτήρια κ.λπ.)
Πρόστιμα-φωτιά για μη έκδοση αποδείξεων
Με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και της μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων, η εφορία δρομολογεί πρόστιμα – φωτιά από το νέο έτος, ενώ παράλληλα προβλέπονται ανάλογα πρόστιμα και για μια σειρά άλλων παραβάσεων, όπως η υποβολή ανακριβούς φορολογικής δήλωσης, μη έγκαιρης υποβολής δήλωσης και έκδοσης εικονικών αποδείξεων και στοιχείων.
Σε ότι έχει να κάνει με την μη έκδοση αποδείξεων, το πρόστιμο ξεκινά από τα 1.000 ευρώ, ενώ όσοι δεν αποδίδουν εμπρόθεσμα παρακρατούμενους φόρους θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμο ίσο με το ποσό του φόρου που δεν αποδόθηκε.
Τα πρόστιμα για ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεκινούν από 10% και φθάνουν έως και το 30%. Μεγάλα όμως αναμένεται να είναι τα πρόστιμα που προβλέπονται και για την υποβολή ανακριβούς δήλωσης, καθώς αυτό θα φτάνει στο 10% του φόρου που θα αναλογούσε στην περίπτωση αληθούς δήλωσης, ενώ ειδικά για την περίπτωση που τα ανακριβή στοιχεία αποσκοπούν στην απόκρυψη διπλάσιων εσόδων από τα τελικώς δηλωθέντα, το πρόστιμο θα φτάνει στο 100% του ποσού της διαφοράς.
Στην περίπτωση που κάποιος δεν υποβάλει δήλωση το πρόστιμο θα είναι ίσο με το ποσό του φόρου που αναλογεί στη μη υποβληθείσα δήλωση. Ενώ για τις περιπτώσεις έκδοσης εικονικών φορολογικών στοιχείων το πρόστιμο θα ανέρχεται σε 500 ευρώ ανά στοιχείο, με ανώτατο ύψος τα 50.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.
sofokleousin.gr