Η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ, η οποία υπολογίζεται από το οικονομικό επιτελείο σε 1,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014 και αποτελεί το κύριο μέρος του συνολικού δημοσιονομικού κενού (περίπου 2 δισ. ευρώ) για τη συγκεκριμένη περίοδο, θα αποτελέσει ένα από τα βασικά αντικείμενα των σημερινών διαπραγματεύσεων με την τρόικα…
Ενώ, ένα επιπλέον «αγκάθι», έστω και σε μικρότερο βαθμό, αποτελεί και η επιμονή της τρόικας να εφαρμοσθεί το μέτρο της εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ από το 2014 (που επηρεάζει και το δημοσιονομικό κενό 2013- 2014), μέτρο που απέφυγε η κυβέρνηση για το 2013 και επιμένει να το «ξορκίζει» και για το επόμενο έτος. «Το παλεύουμε για την εισφορά, έχουμε εναλλακτικά σχέδια, η εισφορά είναι παράλογη και τριτοκοσμική», δήλωσε στο σημείο αυτό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Παράλληλα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει και το εάν το 2014 ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων θα εισπράττεται από τη ΔΕΗ ή από τις Εφορίες (με την τρόικα να αμφισβητεί έως τώρα την αποτελεσματικότητα του εισπρακτικού μηχανισμού και το υπουργείο Οικονομικών να υποστηρίζει ότι είναι μεγαλύτερη η εισπραξιμότητα του ΦΑΠ), καθώς και το ζήτημα της διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.
Στο φορολογικό «μέτωπο» φαίνεται ότι εγκαταλείπεται το αίτημα της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% («δεν είναι εύκολο με τέτοιο κενό», δηλώνουν από το υπουργείο Οικονομικών).
Χθες, μετά από μια μαραθώνια συνάντηση περίπου εννέα ωρών, το οικονομικό επιτελείο και οι εκπρόσωποι των δανειστών ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα στις 7 το απόγευμα, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να υπάρξει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως την προσεχή Κυριακή το αργότερο.
Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ότι «πρώτη φορά τα είδαν τόσο αναλυτικά με τα δικά μας επιχειρήματα. Χρειαζόμαστε περισσότερη τεχνική επεξεργασία, καθώς σε καμία περιοχή η τρόικα δεν είπε ότι κλείσαμε». Πάντως, αρκετά στελέχη εξέφραζαν μια συγκρατημένη αισιοδοξία, με χαρακτηριστική τη ρήση στελέχους που μετείχε στις σημερινές διαπραγματεύσεις ότι «η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και γράφονται τα προαπαιτούμενα, τα οποία θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο που επιχειρείται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τη Δευτέρα».
Ανοιχτό, παραμένει, επίσης, το θέμα της επιβολής εισφοράς 2 τις χιλίοις στις επιχειρήσεις υπέρ του ΟΑΕΕ με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών να εκτιμά ότι η ελληνική πλευρά μπορεί με τα ισοδύναμα που θα παρουσιάσει να πείσει τους δανειστές να κάνουν πίσω από την πρόταση αυτή. Ανώτατο στέλεχος του ίδιου υπουργείου πάντως, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, χαρακτήριζε το συγκεκριμένο μέτρο «τριτοκοσμικό» και εξηγούσε πως η ελληνική πλευρά έχει προτείνει εναλλακτικά μέτρα που καλύπτουν πλήρως το κενό.
«Η Τρόικα εμφανίστηκε περισσότερο αδιάλλακτη από ότι περιμέναμε», πρόσθεσε το ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.
Οσον αφορά το φόρο ακινήτων, πηγές από το υπουργείο Οικονομικών τόνιζαν ότι η Τρόικα εμφανίζεται έντονα επιφυλακτική, τόσο ως προς το εισπρακτικό κομμάτι, καθώς θεωρούν αδύνατο οι Εφορίες να καταφέρουν να φέρουν σε πέρας το έργο της συλλογής του, όσο και επί της ουσίας, καθώς προβάλλουν ενστάσεις για τους συντελεστές και για άλλα τεχνικά θέματα.
Ακόμη πιο σκούρα είναι τα πράγματα με τον ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση του οποίου, όπως όλα δείχνουν, όπως εξελίσσεται η διαπραγμάτευση και με βάση το δημοσιονομικό κενό φαίνεται ότι οδηγείται σε ναυάγιο.
Άκρως ενδεικτικό του «αγώνα δρόμου» που δίνει η κυβέρνηση, είναι ότι χθες συμμετείχαν διαδοχικά στη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα αρκετά μέλη της κυβέρνησης, οι οποίοι εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις.
Use Facebook to Comment on this Post