Οι Ελληνες είχαν την ιδέα, οι ξένοι τα εκμοντέρνισαν. Το ΧΩΝΙ σας δείχνει πως είναι τα κιόσκια στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης (και όχι μόνο) και…
«Μας αρμέγουν σαν να είμαστε αγελάδες… Το κάνουν επίτηδες αυτό. Ειδικά στο θέμα των σταντ του Τύπου, δεν μας δίνουν τετραγωνικά μέτρα για να μπορέσουμε να στήσουμε τα σταντ χωρίς πρόβλημα»
«Δεν μπορεί εν έτη 2013 τα περίπτερα να μην έχουν ύδρευση. Μια βρύση για να πλένουμε τα χέρια μας. Ακόμη και σήμερα οι περιπτεράδες κάνουν την ανάγκη τους σε μπουκάλια»
Μέσα στη… μανία που δείχνει η τρόικα για να εξαφανίσει τα περίπτερα από την Ελλάδα, δεν είναι λίγες οι φωνές που υποστηρίζουν πως το καθεστώς των περιπτέρων είναι κάτι που συναντά κανείς μόνο στη χώρα μας. Από την πλευρά τους οι Ελληνες περιπτερούχοι καταγγέλλουν πως όλα αυτά είναι ανυπόστατα ψεύδη, καθώς στο εξωτερικό όχι μόνο υπάρχουν περίπτερα, αλλά ορισμένα από αυτά αποτελούν και… έργα τέχνης! Ποια από τις δύο πλευρές λέει την αλήθεια όμως;
Το ΧΩΝΙ έψαξε και… βρήκε τις αποδείξεις που επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα των Ελλήνων περιπτεράδων, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή υποστήριζαν πως ναι μεν η ιδέα τέτοιου είδους επιχειρήσεων είναι ελληνική, ωστόσο οι Ευρωπαίοι (και όχι μόνο) πάτησαν πάνω σε αυτή και την ανέπτυξαν, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν εξαιρετικές επιχειρήσεις, οι οποίες προσφέρουν στο κοινό, αλλά και βοηθούν τους ίδιους τους περιπτεράδες να εργάζονται ως άνθρωποι.
Ετσι λοιπόν, Το ΧΩΝΙ σας μεταφέρει εικόνες από περίπτερα από όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, δίνοντας την απάντηση σε εκείνους που στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν τους δυνάστες της χώρας μας, κάνουν το μαύρο… άσπρο. Από το Βερολίνο μέχρι την Πίζα και από το Κάιρο μέχρι τη Γιοκοχάμα, τα περίπτερα είναι αρκετά και… εντυπωσιακά λοιπόν, κάτι που αν μη τι άλλο θα πρέπει να προβληματίσει περισσότερο τους Ελληνες πολιτικούς. Γιατί… αν στο Βερολίνο υπάρχουν περίπτερα, τότε γιατί οι «φίλοι μας οι Γερμανοί», όπως έλεγε και ένας κινηματογραφικός «ήρωας» θέλουν να εξαφανίσουν τους εν Ελλάδι περιπτερούχους;
ΕΚΜΟΡΝΤΕΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ
Το ΧΩΝΙ ήρθε σε επαφή με τον Γιώργο Δούκα από το Σωματείο Επαγγελματιών Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Μικρής Λιανικής Αττικής προκειμένου να πάρει απαντήσεις σχετικά με τις διαφορές που υπάρχουν στα περίπτερα σε Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.
«Είναι δυστύχημα για τη Ελλάδα αυτό που συμβαίνει με τα περίπτερα. Ενώ τη μεγάλη αυτή ιδέα που είχαν οι Ελληνες, την έχουν πάρει όλα τα κράτη του κόσμου -ακόμη και η Ιαπωνία- και την εκμοντέρνισαν, εμείς εδώ έχουμε τους περιπτεράδες υπό διωγμό», τόνισε αρχικά ο Γ. Δούκας για να συμπληρώσει: «Ειδικά οι δήμοι, μας διώκουν. Το κάνουν αυτό, επειδή με το μνημόνιο το 70% των περιπτέρων θα είναι δημοτικά. Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να τονίσουμε».
Ενα από τα προβλήματα που θα έλυνε ο εκμοντερνισμός των περιπτέρων είναι και αυτό των προστίμων για τα σταντ στα οποία προβάλλονται εφημερίδες και περιοδικά. Ο Γιώργος Δούκας είναι σαφής και σε αυτή την περίπτωση: «Μας αρμέγουν σαν να είμαστε αγελάδες… Το κάνουν επίτηδες αυτό. Ειδικά στο θέμα των σταντ του Τύπου, δεν μας δίνουν τετραγωνικά μέτρα για να μπορέσουμε να στήσουμε τα σταντ χωρίς πρόβλημα. Είναι παράνομο αυτό. Ελάχιστοι δήμοι μας δίνουν κοινόχρηστα τετραγωνικά μέτρα. Αντίθετα, οι μεγάλοι δήμοι όχι απλά δεν μας δίνουν, αλλά μας επιβάλλουν και πρόστιμα από παρανομίες που στην ουσία δεν υπάρχουν. Θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για όλα αυτά».
Σημαντικό θέμα είναι, όπως γίνεται αντιληπτό, η υγιεινή. Οι περιπτεράδες αυτή τη στιγμή εργάζονται υπό συνθήκες μεσαίωνα, καθώς -όπως τονίζει ο Γ. Δούκας- δεν έχουν στη διάθεσή τους μια βρύση για να πλύνουν τα χέρια τους, αλλά ούτε και τουαλέτες! «Είναι τρομερά αυτά τα πράγματα. Δεν μπορεί εν έτη 2013 τα περίπτερα να μην έχουν ύδρευση. Μια βρύση για να πλένουμε τα χέρια μας», τόνισε ο Γιώργος Δούκας για να συμπληρώσει: «Επίσης, λυπάμαι που το λέω, όμως ακόμη και σήμερα οι περιπτεράδες κάνουν την ανάγκη τους σε μπουκάλια».
Αυτή είναι η πραγματικότητα αναφορικά με τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα περίπτερα σε Ελλάδα και Ευρώπη, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να «βγάλουν προς τα έξω» το αντίθετο. Από την πλευρά τους, οι περιπτεράδες συνεχίζουν να δίνουν τον αγώνα τους έτσι ώστε να καταφέρουν να ξεπεράσουν την καταιγίδα και να επιβιώσουν τόσο εκείνοι όσο και οι οικογένειές τους.