Εννέα από τις δεκατρείς ελληνικές περιφέρειες βρίσκονται κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα και αφορούν το 2011…
Ακριβώς στο όριο βρίσκεται μία, τα Ιόνια Νησιά, ενώ το ξεπερνούν μόνο η Αττική (107% του κοινοτικού AEΠ), το Νότιο Αιγαίο (89%) και η Δυτική Μακεδονία (80%).
Συγκεκριμένα, η Πελοπόννησος με 55%, η Θεσσαλία με 56% και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 57% βρίσκονται στις τελευταίες τρεις θέσεις, ενώ ακολουθούν η Δυτική Ελλάδα (59%), η Κεντρική Μακεδονία (62%), το Βόρειο Αιγαίο (63%), η Πελοπόννησος (65%), η Κρήτη (69%) και η Στερεά Ελλάδα (72%).
Ειδικότερα, το 2011, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (εκπεφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης) στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 80% του μέσου κοινοτικού.
Οι είκοσι φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ στις οποίες καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονται στη Ρουμανία (έξι περιφέρειες), στη Βουλγαρία και στην Πολωνία (πέντε περιφέρειες) και στην Ουγγαρία (τέσσερις περιφέρειες). Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στο Σεβεροτσαπάτεν της Βουλγαρίας (29% του κοινοτικού).
Κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ βρίσκονται 75 περιφέρειες, εκ των οποίων οι δεκαπέντε στην Πολωνία, οι εννέα στην Ελλάδα και οι εφτά στην Τσεχία και στη Ρουμανία.
Οι περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ είναι το κέντρο του Λονδίνου (321% του κοινοτικού), το Λουξεμβούργο (266%), οι Βρυξέλλες (222%) και το Αμβούργο (202%).
Το 125% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ ξεπερνούν 41 ευρωπαϊκές περιφέρειες, εκ των οποίων οι έντεκα βρίσκονται στη Γερμανία, πέντε στην Ολλανδία και στην Αυστρία και τρεις στο Βέλγιο, στην Ιταλία και στη Μ. Βρετανία.