xOrisOria News

Η Βίλα έχει τη δική της ιστορία

Ποια είναι η ιστορία του κτιρίου που έγινε γνωστό ως “Βίλα Αμαλία” και τις τελευταίες ημέρες έχει βρεθεί στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας. Τι δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων που …
προσανατολίζεται στο να γίνει και πάλι η “Βίλα”, σχολείο
Ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο εικαστικός Αλέκος Φασιανός, ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο συγγραφέας Χρήστος Γιανναράς, ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης και πολλοί άλλοι, αποφοίτησαν από το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων. Επί σειρά ετών, το Γυμνάσιο στεγάστηκε στο κτίριο που έγινε γνωστό τοις πάσι σαν “Βίλα Αμαλία”.

Το κτίριο στη συμβολή των οδών Χέυδεν και Αχαρνών που οικοδομήθηκε το 1862, φιλοξενούσε για 41 χρόνια το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων. Από τις αίθουσες του πέρασαν πολλοί άνδρες που στιγμάτισαν με τον δικό του τρόπο ο καθένας την ιστορία της χώρας. Το Γυμνάσιο λειτούργησε για πρώτη φορά στην Πλάκα, στο κέντρο της Αθήνας.

Στις αρχές του 20ου αιώνα φιλοξενήθηκε στο κτίριο του πρώην Βασιλικού Τυπογραφείου στη Σταδίου, για να μεταστεγαστεί το 1932 και ως το 1973 στην περίτεχνη Βίλα Αμαλία.

Η ιστορία ενός πολύπαθου κτιρίου

Το κτίριο χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και φημολογείται ότι οικοδομήθηκε σε προσχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ.

Το 1975, αφού είχε γίνει η μεταστέγαση του σχολείου, η Βίλα απαλλοτριώθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και περιήλθε στην κυριότητα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων. Το 1990 καταλήφθηκε από αντιεξουσιαστές.

Λίγο καιρό πριν είχε προηγηθεί από τους ίδιους ανθρώπους η κατάληψη εγκαταλελειμμένου κτιρίου (ιδρύματος Ωνάση) στη λεωφόρο Αμαλίας 56 το οποίο εκκενώθηκε σύντομα μετά από επέμβαση της αστυνομίας.

Από τη συγκεκριμένη λεωφόρο προέκυψε και το όνομα της κατάληψης. Το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως κατάληψη στέγης, χώρος ελεύθερης πολιτιστικής έκφρασης και πολιτικής δράσης, ενώ μέσα σε αυτή λειτούργησε καφενείο, δανειστική βιβλιοθήκη, μουσικό στούντιο κ.α.

Συναυλίες, θεατρικά δρώμενα και πολιτικές δραστηριότητες – εκδηλώσεις έγιναν στο εσωτερικό της κατάληψης και όχι μόνο, ενώ πολλές φορές επεκτείνονταν στη γειτονιά τις κατάληψης, σε πλατείες και λοιπούς δημόσιους χώρους.

Το Μάιο του ’08, πραγματοποιήθηκε διπλή εμπρηστική επίθεση στη “Βίλα”, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μεγάλες υλικές ζημιές.

Η Βίλα Αμαλία παρέμεινε υπό κατάληψη 22 χρόνια μέχρι που παρενέβη η αστυνομία και εκδίωξε τους καταληψίες τα ξημερώματα της Πέμπτης, 20/12/2012.

Σήμερα το κτίριο ανήκει στον δήμο Αθηναίων, ωστόσο δεν είναι σαφές από πότε. Πάντως, σύμφωνα με σχετικά έγγραφα, το κτίριο ανήκε στον ΟΣΚ σίγουρα ως το 1998.

Σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων, ο πρόεδρος των αποφοίτων του 2ου Γυμνασίου Αρρένων, επιχειρηματίας, Νίκος Βερροιόπουλος, δηλώνει:

“Κακώς το κτίριο αποκαλείται Βίλα Αμαλία, καθώς πρόκειται για ονομασία που του έδωσαν οι καταληψίες τη δεκαετία του ’90. Είχε προηγηθεί η κατάληψη εγκαταλειμμένου κτιρίου στη λεωφόρο Αμαλίας, που κράτησε λίγο. Φεύγοντας από εκεί, οι καταληψίες βρήκαν ελεύθερο το συγκεκριμένο κτίριο, το κατέλαβαν και του έδωσαν τη συγκεκριμένη ονομασία”.

Ο ίδιος προσθέτει ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για δύο κτίρια, που μοιράζονται κοινή αυλή και αποτέλεσαν επαύλεις των οικογενειών Ράλλη και Αργυρόπουλου.

Η έπαυλη Αργυρόπουλου, ακριβώς στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Χέυδεν (η γνωστή σήμερα ως Βίλα Αμαλία, όπου στεγάστηκε και το 2ο Γυμνάσιο) αποτέλεσε την κατοικία του πρεσβευτή Περικλή Αργυρόπουλου, ενώ η έπαυλη Ράλλη, στην πίσω πλευρά της άλλης, κατά μία εκδοχή αποτέλεσε την κατοικία του πρωθυπουργού της κατοχικής κυβέρνησης, Ιωάννη Ράλλη.

Use Facebook to Comment on this Post