«Έτριζε ο τόπος, έσπαζαν τα τζάμια, έπεφταν τα κεραμίδια, οι σοβάδες και στο τέλος έπεσε και το ταβάνι… φύγαμε μη μας πλακώσει», λέει ο Χρήστος Φωτεινόπουλος, που …
είδε το καφενείο του να…σκορπίζει μέσα σε λίγα λεπτά, σα να ήταν φτιαγμένο από τραπουλόχαρτα.
Η νύχτα ήταν εφιαλτική για τους κατοίκους της Καυκανιάς, όχι μόνο γι’ αυτούς που έχουν τα σπίτια τους στο σημείο της καθίζησης, αλλά για όλους, αφού βλέπουν τους γείτονες, συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς τους, από τη μια στιγμή στην άλλη να χάνουν τις περιουσίες τους και να βγαίνουν στο δρόμο.
Η έντονη βροχόπτωση της Τετάρτης επιδείνωσε ακόμα περισσότερο το ήδη μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν τα τρία σπίτια, το καφενείο και ο κεντρικός δρόμος της Καυκανιάς, στο σημείο της κατολίσθησης.
Η μετατόπιση, αυτή τη φορά, ήταν ακόμα πιο εμφανής αυτή τη φορά και οι κάτοικοι, μην μπορώντας να κάνουν τίποτα για να σταματήσουν το φαινόμενο ή να σώσουν τις περιουσίες τους, έμειναν απλοί θεατές, να βλέπουν τα χάνονται οι κόποι μιας ζωής.
Σκόρπισε το καφενείο, στον αέρα το σπίτι
Η οικογένεια του Χρήστου Φωτεινόπουλου ήταν στο καφενείο την ώρα της καταιγίδας. Κατάλαβαν να μετακινείται το κτίριο, άκουσαν τη στέγη να τρίζει, είδαν τα κεραμίδια να πέφτουν, τα τζάμια να σπάζουν και το ταβάνι να καταρρέει… έφυγαν, φοβούμενοι μην πέσει το κτίριο και τους πλακώσει. Λίγες ώρες αργότερα, όταν η βροχή σταμάτησε και ο ιδιοκτήτης επέστρεψε για να δει τι ζημιές είχαν σημειωθεί, είδε το κτίριο… διαλυμένο.
Η 7μελής οικογένεια του Χρήστου Μήλιου βρισκόταν μέσα στο σπίτι, το οποίο, δεν έχει υποστεί καμία ζημιά στο εσωτερικό και εξωτερικό του, ούτε ένα ρήγμα, αλλά…κάθε μέρα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο.
Όταν είδαν την αυλή του σπιτιού τους να έχει βυθίσει και τμήμα των θεμελίων του σπιτιού να έχουν «ξεγυμνωθεί», δεν ήξεραν αν θα έπρεπε να μείνουν ή να φύγουν από το σπίτι τους και να διανυκτερεύσουν αλλού.
Το πρωί τους βρήκε εκεί, άυπνους, αλλά, σκέφτονται να φύγουν, να φιλοξενηθούν σε συγγενείς τους, αφού μια ακόμα καταιγίδα μπορεί να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.
Ακόμα μεγαλύτερη κλίση έχει από προχθές και το σπίτι του ετεροδημότη Παναγιώτη Χρυσανθακόπουλου, ενώ η ηλικιωμένη Ευαγγελία Αγγελοπούλου από χθες βρίσκεται στην Αθήνα. Ήρθαν τα παιδιά της και την πήραν μαζί τους, αφού το σπίτι της βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού.
Διεκόπησαν ύδρευση και κυκλοφορία
Από τη σφοδρή καταιγίδα παρασύρθηκαν στα αμμοχάλικα από τον δρόμο που άνοιξε και πάλι στα δυο, ενώ από τη μεγάλη μετατόπιση έσπασε και το δίκτυο ύδρευσης, όπως είχε συμβεί και τον Φεβρουάριο του 2013, με την πρώτη κατολίσθηση – καθίζηση.
Για τα νέα προβλήματα ο πρόεδρος Γιώργος Ρηγόπουλος ενημέρωσε τον δήμο και από νωρίς το πρωί συνεργεία της ΔΕΥΑ Α.Ο βρέθηκαν στο σημείο και δουλεύοντας ασταμάτητα κάτω από τη βροχή, μέχρι το μεσημέρι αποκατέστησαν στην υδροδότηση του χωριού.
Μηχανικοί και γεωλόγοι
Χθες το πρωί, αυτοψία στο σημείο έκαναν μηχανικός και γεωλόγος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παρουσία του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιου Κοτζιά, του αναπληρωτή δημάρχου Γιώργου Δεββέ, του περιφερειακού συμβούλου Νίκου Γαρουφαλή και του προέδρου του χωριού Γιώργου Ρηγόπουλου, που προσπάθησαν να τους βοηθήσουν, να διευκολύνουν το έργο τους και την σωστή αποτύπωση της κατάστασης.
«Ένα χρόνο δεν κάνατε τίποτα»
Οι κάτοικοι, αγανακτισμένοι, βλέποντας τις περιουσίες τους να έχουν καταστραφεί από τη μια στιγμή στην άλλη, «χρέωσαν απραξία» στον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ.Κοτζιά, αφού, από τον Φεβρουάριο του 2013 μέχρι σήμερα -όπως είπαν- ο δήμος θα μπορούσε να έχει κάνει κάποια παρέμβαση, έστω εμπειρικά, για να μην καταστραφούν τα σπίτια και οι περιουσίες τους και να μείνουν με τις οικογένειές τους στο δρόμο.
Την Παρασκευή το πόρισμα
Με την ολοκλήρωση της αυτοψίας του, ο μηχανικός και η γεωλόγος ενημέρωσαν τον δήμαρχο κ.Κοτζιά για τις πρώτες εκτιμήσεις, ενώ το πόρισμα θα είναι στα χέρια του δήμου, αύριο Παρασκευή.
«Το κλιμάκιο των ειδικών επιστημόνων της Περιφέρειας, μετά την αυτοψία, θα συντάξει το πόρισμά του, στο οποίο θα περιγράφεται η κατάσταση του εδάφους και των σπιτιών, τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε για την θωράκιση της περιοχής αλλά και τι πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι και ιδιοκτήτες των σπιτιών αυτών. Με βάση τις κατευθύνσεις και τα αποτελέσματα θα καθορίσουμε τις επόμενες ενέργειες μας. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα απευθυνθούμε στις επίσημες υπηρεσίες, ώστε οι κάτοικοι να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα, όπως αυτό για τα σεισμόπληκτα για παράδειγμα, ώστε να δανειοδοτηθούν και να φτιάξουν τα σπίτια τους, όχι όμως σε αυτή την περιοχή» σημείωσε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, εξηγώντας ότι ναι μεν θα γίνει σταθεροποίηση του εδάφους, για την αποκατάσταση της βατότητας του δρόμου και της κυκλοφορίας των οχημάτων, αλλά δεν μπορεί να γίνει ανοικοδόμηση νέων κατοικιών.
patrisnews.com