Μια ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Baylor πρόσφατα αποκάλυψε ότι η θεραπεία της υπνικής χαλάρωσης μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική υγεία των…
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr
Τα αποτελέσματα τους παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της αμερικανικής ψυχολογικής εταιρείας. Ο επικεφαλής της μελέτης μάλιστα, διευκρίνισε ότι η βελτίωση της σεξουαλικής ικανοποίησης και ευχαρίστησης που βρέθηκε, θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής εναλλακτικής που θα μπορέσει να αντικαταστήσει την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και να προστατέψει τις γυναίκες από τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων που τη συνοδεύουν.
Στη μελέτη συμμετείχαν 187 γυναίκες, οι οποίες με τυχαίο τρόπο χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα οι συμμετέχουσες έλαβαν 5 εβδομαδιαίες συνεδρίες υπνικής χαλάρωσης και στη δεύτερη έλαβαν 5 εβδομαδιαίες συνεδρίες συμβουλευτικής υποστήριξης.
Οι γυναίκες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια κατά την έναρξη της μελέτης, έπειτα από την ολοκλήρωση των συνεδριών, καθώς και 12 εβδομάδες μετά. Τους ζητήθηκε επίσης να απαντήσουν σε ερωτήσεις που εξέταζαν σε ποιο βαθμό οι εξάψεις σχετίζονταν με τη σεξουαλική οικειότητα. Η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων που συνοδεύει την εμμηνόπαυση σχετίζεται με την εμφάνιση τόσο των εξάψεων, όσο και της νυχτερινής εφίδρωσης, της πρόσληψης βάρους, της κολπικής ξηρότητας, της δυσφορίας και του πόνου.
Τα πιο συχνά παράπονα που εκφράζουν οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι σύμφωνα με τους ειδικούς, η κόπωση, το άγχος, η κατάθλιψη, οι εξάψεις και ο φόβος για στενή επαφή. Oι γυναίκες μπορεί να αποφεύγουν τη στενή οικεία επαφή ακριβώς γιατί φοβούνται την πυροδότηση μιας έξαψης.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως οι γυναίκες που έλαβαν τη θεραπεία της υπνικής χαλάρωσης ανέφεραν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης και απόλαυσης, καθώς και λιγότερη δυσφορία. Η βελτίωση αυτή βρέθηκε και στον επανέλεγχο μετά από τις 12 εβδομάδες. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η βελτίωση της σεξουαλικής υγείας μπορεί να εξηγηθεί από τον καλύτερο ύπνο, τη μείωση του στρες, τον περιορισμό των εξάψεων, ή ακόμα και από μηχανισμούς που είναι άγνωστοι αυτή τη στιγμή. Άλλωστε, η σεξουαλική υγεία στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες πέραν των εξάψεων , όπως είναι για παράδειγμα η αυτοεκτίμηση, η υγεία του συντρόφου, η ποιότητα της σχέσης, καθώς και το μειωμένο ενδιαφέρον από την πλευρά του ενός, ή και των δύο συντρόφων.
Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τiς γυναίκες που δεν μπορούν να λάβουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης , όπως είναι για παράδειγμα αυτές που έχουν ιστορικό καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες αυτές υποφέρουν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αλλά δεν μπορούν να πάρουν οιστρογόνα, γιατί η λήψη τους έχει σχετισθεί με την επιτάχυνση της ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού.
Προηγούμενη μελέτη των ερευνητών έχει δείξει πως η κλινική ύπνωση μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τις εξάψεις και τα σχετικά συμπτώματα των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών συμπεριλαμβανομένων του άγχους και της κατάθλιψης.