Εκθεση με την οποία συμβάλει στη βελτίωση του κλίματος στην Ελλάδα και ενισχύει την κυβερνητική στρατηγική για αναστροφή του…
Σε πολιτικό επίπεδο οι προβλέψεις ασυτές σε συνδυασμό με την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων θα αποτελέσουν τη βάση της αντεπίθεσης της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα αποτελέσουν το επισφράγισμα της πολιτικής επικυριαρχίας Σαμαρά απέναντι στους κκ Βενιζέλο και Κουβέλη.
Μόνο μελανό σημείο παραμένει η υψηλή ανεργία που παραμένει στο 27%, όπου αν και καταγράφονται ενδείξης υποχώρησης του ρυθμού αύξησης, εν τούτοις για να δωθεί το μήνυμα αναστροφής της τάσης στην κοινωνία θα περάσει καιρός. Σε αυτό το χρονικό διάστημα όμως η κυβέρνηση θα παραμείνει υπό ασφυκτική κοινωνική πίεση και οι εντάσεις θα είναι καθημερινό φαινόμενο καθώς η σωρευμένη πίεση από την ύφεση έχει πλήξη καίρια τις κοινωνικές δομές και τη συνοχή του συστήματος,
Στα αρνητικά προσμετράται και το διαρκώς αυξανόμενο κόστος παροχής των υπηρεσιών του Δημοσίου, όπως η υγεία, πλήττοντας τους εξαθλιωμένους πολίτες και αυξάνοντας το χάσμα και τις ανισότητες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το timing που επελέγη από το Μαξίμου για την αρχή της “στροφής” της οικονομίας και την αλλαγή του κλίματος, καθώς οι μέρες αυτές έχουν περιορίσει την πολιτική ατζέντα στα άκρως απαραίτητα ενώ σημειολογικά χρησιμοπιούνται οι ημέρες κατάνυξης και εν συνεχεία η Ανάσταση για να υποδηλώσουν την αποτελεσματικότητα της πίστης στις πολιτικές.
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν προβλέπεται ανάκαμψη στο τέλος του 2013 και ανάπτυξη 0,6% το 2014 για την Ελλάδα. Παράλλλα η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και η προώθηση των διαδικασιών για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ δίνουν το μήνυμα της αλλαγής και αποδεικνύουν την απαραίτητη πολιτική βούληση.
Στην έκθεσή της για τη χώρα μας, η Κομισιόν επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι το 2013 ήταν το έκτο συνεχές έτος ύφεσης, η ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του χρόνου, χάρη στην τόνωση της εμπιστοσύνης και τη βελτίωση της ρευστότητας.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, παρά την ύφεση η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα βασίζεται κυρίως στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, στην αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν πρόσφατα, καθώς και στα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, συμβάλλουν επίσης η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η επιστροφή των καταθέσεων.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η ύφεση θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα, φτάνοντας το 2013 στα επίπεδα του 4,2%.
Το επόμενο βήμα της κυβερνητικής πολιτικής μετά την εμπέδωση θετικού κλίματος στην οικονομία είναι η υλοποίηση της δέσμευσης για νέο κούρεμα χρέους, το οποίο σύμφωνα με τη Deutsche Bank θα πλήξει τον επίσημο τομέα (OSI).