ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ Ή ΥΠΕΡ …ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ;

του Μάκη Βραχιολίδη
vrachiolidis@yahoo.gr

Πλήθος ερωτηματικών γεννούν οι τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ (Συμβουλίου Επικρατείας) αναφορικά με τις προσφυγές…

Ελλήνων πολιτών κατά κυβερνητικών ενεργειών, για τις οποίες ζητούσαν να κριθούν αυθαίρετες και αντισυνταγματικές.
Οι πολίτες λοιπόν, προσέφυγαν πρώτα σε βάρος της νομιμότητας του Μνημονίου και κατόπιν σε βάρος της κλοπής που υπέστησαν οι ομολογιούχοι του Δημοσίου αλλά και οι επαγγελματίες κατά του τέλους επιτηδεύματος.
Το ΣτΕ λοιπόν απέρριψε όλες τις προσφυγές των πολιτών, κρίνοντας ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης ήταν νόμιμες και συνταγματικές!!! Εάν συστοιχίσουμε αυτές τις τρεις αποφάσεις του ΣτΕ διαπιστώνουμε ότι:
α) Η κυβέρνηση νομίμως και συνταγματικώς επέβαλε το Μνημόνιο στη χώρα.
β) Νόμιμα … έκλεψε τις αποταμιεύσεις των ομολογιούχων οι οποίοι είχαν εμπιστευθεί την περιουσία τους στο Ελληνικό Δημόσιο, που με τη σειρά του είχε διαβεβαιώσει για την διασφάλιση των αποταμιεύσεων αυτών!
γ) Νόμιμο και συνταγματικό είναι και το «τέλος επιτηδεύματος»-κεφαλικός φόρος που επέβαλε ο κ. Βενιζέλος το 2011 σε όλους τους επαγγελματίες. 500 € εφάπαξ ήταν τότε αλλά σήμερα το «τέλος επιτηδεύματος» είναι ήδη 650 € ετησίως ενώ συζητείται και οσονούπω θα αποφασιστεί νέα αύξηση του κεφαλικού αυτού φόρου!
Εμβρόντητη κυριολεκτικά μένει η κοινή γνώμη μετά από αυτές τις αποφάσεις του ΣτΕ και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται: «Τελικά έχουμε Δικαιοσύνη που ικανοποιεί τον κοινόν περί δικαίου αίσθημα ή τους… τοκογλύφους;». Εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε Δικαιοσύνη, ωστόσο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις του ΣτΕ δεν ικανοποιούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα αλλά δυστυχώς τους δανειστές-τοκογλύφους και κατ’ επέκταση την εκάστοτε κυβέρνηση.
Παραθέτουμε τις τρεις αποφάσεις του ΣτΕ για να εκτιμήσετε κατά πόσο αυτές συνάδουν με το κοινόν περί δικαίου αίσθημα:
α) Η Ολομέλεια του ΣτΕ η απέρριψε όλες τις προσφυγές που είχαν καταθέσει κατά του μνημονίου ο ΔΣΑ, η ΑΔΕΔΥ, συνταξιούχοι και άλλοι φορείς.
Η απόφαση του ΣτΕ που ελήφθη κατά πλειοψηφία – υπήρξαν μειοψηφίες σε επιμέρους ζητήματα – αναφέρει ότι το μνημόνιο δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση κατά το άρθρο 28 του Συντάγματος, έτσι ώστε να χρειάζεται να ψηφιστεί από τη Βουλή με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών!
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνοντας ότι το πρώτο μνημόνιο του 2010 είναι νόμιμο και συνταγματικό, πυροδότησε την αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, ο οποίος απείλησε με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων!

β) Πληροφορίες που διέρρευσαν από το ΣτΕ, αναφέρουν ότι το Δικαστήριο έκρινε Συνταγματικό και νόμιμο το «κούρεμα» (PSI) των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, που έγινε τον Μάρτιο του 2012, με το οποίο καταληστεύθηκαν 15.000 οικογένειες! Κατά της νομιμότητας του PSI είχαν προσφύγει περισσότεροι από επτά χιλιάδες ομολογιούχοι (φυσικά πρόσωπα, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ΕΔΟΕΑΠ, φαρμακευτικές εταιρείες, ΤΕΙ Καβάλας, κλπ). H Ολομέλεια όμως του ΣτΕ σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, αποφάσισε, σύμφωνα πάντα με διαρρεύσασες πληροφορίες, ότι όλα έγιναν νόμιμα (νόμιμη η κλοπή των αποταμιεύσεων χιλιάδων Ελλήνων!!!), απορρίπτοντας και τις 7.000 προσφυγές!!! Σημειώνεται ότι, οι προσφυγές των κατόχων των ομολόγων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ αφορούσαν τις πράξεις του υπουργικού συμβουλίου (5 και 10/2012), τις αποφάσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με τις οποίες υλοποιήθηκε το PSI.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ομολογιούχων Βορείου Ελλάδος, Γιάννης Τσολιάς (φωτό δίπλα), αναφερόμενος στην –φερόμενη κατά τις διαρροές- απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία νομίμως …εκλάπησαν οι αποταμιεύσεις των ομολογιούχων, δήλωσε: «Είναι Πόντιοι Πιλάτοι; Δεν βλέπουν ότι έχουν παραβιασθεί βασικά άρθρα του ελληνικού Συντάγματος σε βάρος φυσικών προσώπων; Σύμφωνα πάντα με τις διαρροές που υπάρχουν από το ΣτΕ, η απόφαση σε βάρος των ομολογιούχων θα είναι αρνητική. Άρα, θα έχουμε χάσει τα λεφτά μας και με τη… βούλα. Ανεξάρτητα από το αν είναι ομολογιούχοι ή όχι, όλοι περιμένανε ότι το τελευταίο οχυρό της ελληνικής Δημοκρατίας που είναι η Δικαιοσύνη, θα έμενε ανεπηρέαστη. Δυστυχώς, φαίνεται ότι δεν βρίσκουμε το δίκιο μας ούτε στο ΣτΕ. Ας έρθουν στη δικά μας θέση, τη θέση των ομολογιούχων, των καρκινοπαθών, αυτών που είναι ανάπηροι, παραπληγικοί, τυφλοί, που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στα απαιτούμενα έξοδα για την υγεία τους. Υπάρχουν ομολογιούχοι που σιτίζονται στα συσσίτια των Δήμων. Αυτοί οι άνθρωποι κλαίνε κάθε μέρα. Δεν πιστεύουν ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν τους δικαιώνει. Περιμένουμε τον Σεπτέμβριο να δημοσιευτεί επίσημα και καθαρογραμμένα η απόφαση του ΣτΕ για να δούμε ποιο είναι το σκεπτικό της. Μακάρι για την τιμή και τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη της Ελλάδος, τελικά η απόφαση να είναι θετική για μας, όχι για να δικαιωθούν οι ομολογιούχοι αλλά για να δικαιωθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Έχουν φτάσει αυτή τη στιγμή 300 χιλιάδες e-mail από Έλληνες πολίτες που συμπαραστέκονται στους ομολογιούχους. Είναι απίστευτη η συμπαράσταση του ελληνικού λαού, γιατί πίσω από μας κρύβονται οι μελλοντικές δικές τους αποταμιεύσεις που μπορεί να δεχτούν το αμέσως επόμενο χτύπημα».
Από αυτές και μόνο τις δηλώσεις του Πρόεδρου Ομολογιούχων Βορείου Ελλάδος, συνάγεται ότι όχι μόνο δεν ικανοποιείται το κοινό περί δικαίου αίσθημα αλλά ανάμεσα στον λαό επικρατεί έντονη ανησυχία, αφού εφόσον χαρακτηρισθεί νόμιμη η αρπαγή των αποταμιεύσεων των ομολογιούχων, αύριο-μεθαύριο μπορεί να κριθεί νόμιμη και συνταγματική η αρπαγή όλων των τραπεζικών καταθέσεων (λόγω δεδικασμένου)!

γ) Το Συμβούλιο της Επικρατείας, απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του Συλλόγου “ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ” και άλλων φορέων, κατά της υπ’ αριθμ. ΠΟΛ. 1167/02-08-2011 (ΦΕΚ 1835/B΄/17-08-2011) απόφασης του κ. Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, η οποία αφορά στην επιβολή του τέλους επιτηδεύματος.
Η αίτηση ακύρωσης είχε κατατεθεί στις 29 Αυγούστου 2011 και είχε εισαχθεί επειγόντως στην Ολομέλεια του Συμβουλίου και συζητήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2011.

Με την επιβολή του Τέλους Επιτηδεύματος, η τότε Κυβέρνηση, με υπουργό Οικονομικών τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, είχε επιβάλει στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, να πληρώνουν έναν ετήσιο κεφαλικό φόρο 500 ευρώ, ανεξάρτητα το εισόδημά τους.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος «Έλληνες Φρολογούμενοι», «η απόφαση του δικαστηρίου δημοσιοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου, πλην όμως, δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί (στην απίστευτη Ελλάδα του 2013, χρειάζονται μερικοί μήνες για να καθαρογραφεί ένα κείμενο) και συνεπώς δε μπορούμε να γνωρίζουμε το πλήρες σκεπτικό της. Όμως, κατά τα φαινόμενα, οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποδέχθηκαν τα επιχειρήματα του Δημοσίου, σύμφωνα με τα οποία “ο ανταποδοτικός χαρακτήρας του τέλους, δύναται να θεμελιωθεί και απλώς επί της ετοιμότητας του αρμοδίου κρατικού οργάνου προς παροχή της δημόσιας υπηρεσίας στον βαρυνόμενο διοικούμενο”!
Για μία υπόθεση που αρχικά το ΣτΕ έκρινε ως “εξαιρετικά επείγουσα” και “μεγάλης κοινωνικής σημασίας” και για τους λόγους αυτούς όρισε -για πρώτη φορά στην ιστορία του- να συζητηθεί εντός διμήνου από την κατάθεση της αίτησης ακύρωσης, χρειάστηκαν δύο περίπου χρόνια για να αποφασίσει! Και ενώ στο μεταξύ, η Κυβέρνηση κουρελιάζει κάθε έννοια δικαίου και επιβάλλει, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, τον συγκεκριμένο φόρο στους δυστυχείς πολίτες του».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Θα σχολιάσουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όταν αυτή “καθαρογραφεί” και εκδοθεί και τυπικά. Έως τότε, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, θα προετοιμάσει την προσφυγή μας για το ζήτημα αυτό σε ευρωπαϊκά δικαστήρια, ενώ θα έρθει σε επικοινωνία με τα μέλη του τα οποία είχαν συμμετάσχει στην ομαδική προσφυγή που συντόνισε ο Σύλλογος, στα τέλη του 2011, για να τα ενημερώσουμε για τις περαιτέρω νομικό χειρισμό της υπόθεσης».

http://indobserver.blogspot.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *