Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ απέστειλε σήμερα στο βουλγαρικό κοινοβούλιο επιστολή, με την οποία ανακοίνωσε επίσημα την παραίτηση της κυβέρνησης της οποίας ηγείται.
“Θα εκτελέσουμε τα καθήκοντά μας έως την εκλογή νέας κυβέρνησης και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διασφαλίσουμε μία συνέχεια” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, την οποία διάβασε ενώπιον της ολομέλειας του βουλγαρικού κοινοβουλίου η πρόεδρος του σώματος Τσέτσκα Τσάτσεβα.
Πρώτο “βήμα” ύστερα από αυτή την εξέλιξη είναι η διεξαγωγή ψηφοφορίας την Πέμπτη, στη Βουλή επί της παραίτησης της κυβέρνησης Μπορίσοφ.
Την πρόθεση της κυβέρνησής του να παραιτηθεί ανακοίνωσε νωρίτερα…
το πρωί της Τετάρτης ο Μπορίσοφ, από το βήμα της Βουλής, στην οποία επρόκειτο να διεξαχθεί ψηφοφορία σχετικά με την παραίτηση, προ ημερών, του υπουργού Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ.
Ο βούλγαρος πρωθυπουργός και όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έδωσαν το “παρών” στη συνεδρίαση, από την οποία απουσίαζαν τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του αριστερού Συνασπισμού για τη Βουλγαρία, που είχαν αποφασίσει να μποϊκοτάρουν τις εργασίες του κοινοβουλίου έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας.
Ο Μπορίσοφ έκανε δεκτή την παραίτηση του Ντιάνκοφ, ενώ το το κοινοβούλιο δεν συζήτησε και δεν ενέκρινε την παραίτησή του λόγω της παραίτησης κυβέρνησης.
“Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ υπέβαλε την παραίτησή του κι εγώ τη δέχτηκα. Η σχετική απόφασή μου δεν έχει αλλάξει” αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του.
Το μεσημέρι, έγινε δεκτή από τον Μπορίσοφ η παραίτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ.
“Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ υπέβαλε την παραίτησή του κι εγώ τη δέχτηκα. Η σχετική απόφασή μου δεν έχει αλλάξει” αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του κ. Μπορίσοφ, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του κ. Ντιάνκοφ ότι ο ίδιος παραμένει στο αξίωμά του έως ότου αντικατασταθεί από τη Βουλή.
Αφού διευκρινίζει ότι το κοινοβούλιο δεν συζήτησε και δεν ενέκρινε την παραίτηση του κ. Ντιάνκοφ εξαιτίας της παραίτησης ολόκληρης της κυβέρνησης, ο κ. Μπορίσοφ διευκρίνισε ακόμη πως, σε περίπτωση που το GERB κερδίσει τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, “ο Συμεών Ντιάνκοφ δεν θα είναι μέλος της επόμενης κυβέρνησης της Βουλγαρίας”.
Η κυβέρνηση παραιτήθηκε ύστερα από οχτώ συνεχείς ημέρες διαδηλώσεων, σε πολλές περιοχές της χώρας, κατά των υπέρογκων αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και του τρόπου που κυβερνάται η χώρα από το 1989, ύστερα δηλαδή από την πτώση του προηγούμενου καθεστώτος.
“Το GERB δεν θα συμμετάσχει σε κάποια προγραμματική ή προσωρινή κυβέρνηση” ξεκαθάρισε ο Μπορίσοφ και πρόσθεσε πως το κόμμα του δεν προτίθεται, επίσης, να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση, υπό την οποία η αστυνομία θα δέρνει ανθρώπους και δεν θα υπάρχει πολιτικός διάλογος.
“Την Τρίτη, κάναμε ό,τι καλύτερο προκειμένου να ‘απαντήσουμε’ στα αιτήματα των διαδηλωτών. Από σήμερα, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο προκειμένου να βοηθήσουμε τους διαδηλωτές” υπογράμμισε ο Μπορίσοφ.
“Το BSP (Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα), το MRF (Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και ο Γαλάζιος Συνασπισμός χρησιμοποιούν τους διαδηλωτές ως δικαιολογία” πρόσθεσε.
“Δεν μπορώ να μείνω και να βλέπω ματωμένη τη Γέφυρα του Αετού (σ.σ. το σημείο στο κέντρο της Σόφιας, όπου χθες σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας). Κάθε ρανίδα αίματος είναι ένα στίγμα για εμάς. Ο λαός μού έδωσε την εξουσία και, σήμερα, τού την επιστρέφω. Ας αφήσουμε τους πολίτες να αποφασίσουν πώς θα κυβερνηθεί αυτή η χώρα εφεξής. Ας επιλέξει ο λαός: Στανίσεφ, Ντογκάν ή Κόστοφ” συμπλήρωσε ο Μπορίσοφ.
Υπενθυμίζεται ότι, οι μαζικές διαδηλώσεις της τελευταίας περιόδου στη Σόφια και τις άλλες βουλγαρικές πόλεις είχαν ως εφαλτήριο τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, στο φτωχότερο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Ωστόσο, πολλοί ήταν εκείνοι οι διαδηλωτές που, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite, ζητούσαν την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του GERB.
Ευχαρίστησε δε την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του για τη στήριξη που παρείχε στην κυβέρνηση, όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και τους ανεξάρτητους βουλευτές που, όπως είπε, κατέστησαν δυνατή την υλοποίηση έργων που είναι σημαντικά για τη Βουλγαρία.
Η κυβέρνηση Μπορίσοφ σχηματίστηκε στις 27 Ιουλίου του 2009. Επιβίωσε τεσσάρων προτάσεων μομφής και μίας ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο σύνολο της πολιτικής της.
Αντιδράσεις από τα κόμματα
Για “φυσιολογικό τέλος μιας θητείας που αποδείχθηκε παντελώς αποτυχημένη” έκανε λόγο ο πρόεδρος του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF) Λιούτβι Μεστάν, κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές πολιτικές εξελίξεις στη Βουλγαρία.
“Αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι να συνδυαστεί η παραίτηση αυτή με μία σαφή δέσμευση ότι ούτε το GERB ούτε κάποια άλλη πολιτική δύναμη θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση” τόνισε ο κ. Μεστάν.
Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι είναι ρεαλιστική η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 28 Απριλίου.
“Αναμφίβολα, μετά τις εκλογές, οι Βούλγαροι πολίτες θα θέσουν τις προϋποθέσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικών προτεραιοτήτων, μία εκ των οποίων θα είναι και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μονοπωλίων” υπογράμμισε ο πρόεδρος του MRF.
“Η παραίτηση ανταποκρίνεται στα αιτήματα του BSP και του MRF και δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας τρόπος διαφυγής από τον θυμό του λαού’ δήλωσε ο ηγέτης των Δημοκρατών για Ισχυρή Βουλγαρία (DSB) Ιβάν Κόστοφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγάλο μέρος των αντι-μονοπωλιακών μέτρων που ανακοινώθηκαν, χθες, από το υπουργικό συμβούλιο είναι ανέφικτα και στερούνται νομικής βάσης καθώς είτε θα οδηγήσουν στη χρεοκοπία τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας είτε θα οδηγήσουν τη Βουλγαρία στο Δικαστήριο, στο Στρασβούργο ή θα έχουν ως αποτέλεσμα την καταβολή υπέρογκων αποζημιώσεων.
Ο κ. Κόστοφ υπογράμμισε ακόμη πως από τη στιγμή που ο κ. Μπορίσοφ αρνείται να λύσει τα προβλήματα αυτά, δεν είναι ο πολιτικός που θα πρέπει να έχει η χώρα για πρωθυπουργό. “Αυτή δεν είναι μία κεντροδεξιά κυβέρνηση, αλλά ένα ψέμα” είπε χαρακτηριστικά ο συμπρόεδρος του Γαλάζιου Συνασπισμού.
Ο έτερος συμπρόεδρος του εν λόγω συνασπισμού Μάρτιν Ντιμιτρόφ περιέγραψε την ανακοίνωση της παραίτησης της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ ως “παραδοχή ότι απέτυχε στην καταπολέμηση των μονοπωλίων με τα οποία συγκρούστηκε τα τελευταία τριάμισι χρόνια”. Χαρακτήρισε δε τον κ. Μπορίσοφ “ανεύθυνο”.
Η Δεξιά αποκλείει το ενδεχόμενο μιας δεύτερης κυβέρνησης υπό το GERB και θεωρεί ως το πιθανότερο σενάριο την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
“Λογική κίνηση” χαρακτήρισε την παραίτηση της κυβέρνησης Μπορίσοφ ο ηγέτης του κινήματος Ατάκα Βόλεν Σίντεροφ και σημείωσε ότι με αυτόν τον τρόπο ο Βούλγαρος πρωθυπουργός προσπαθεί να σώσει εαυτόν αλλά και το κόμμα του, το GERB, που σε διαφορετική περίπτωση θα έχανε κάθε στήριξη.
Σύμφωνα με τον κ. Σίντεροφ, προκειμένου να μην ολισθήσει η χώρα στο χάος και την αναρχία θα πρέπει να οριστεί προσωρινή κυβέρνηση, στην οποία, όπως είπε, δεν θα πρέπει να συμμετάσχει κανένα από τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει τη χώρα μέχρι στιγμής.
“Η Βουλγαρία χρειάζεται σταθερότητα και ομαλότητα προκειμένου να καταστεί η οικονομική ανάπτυξη εθνική προτεραιότητα” σχολίασε, από την πλευρά της, η Μεγκλένα Κούνεβα, πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και πρόεδρος του κόμματος Βουλγαρία για τους Πολίτες.
Η κυβέρνηση Μπορίσοφ σχηματίστηκε στις 27 Ιουλίου του 2009. Επιβίωσε τεσσάρων προτάσεων μομφής και μίας ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο σύνολο της πολιτικής της.
Αιματοβαμμένες διαδηλώσεις
Δεκατέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων πέντε γυναίκες, χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια μετά τη χθεσινή διαδήλωση διαμαρτυρίας, στη Σόφια, στην οποία σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων.
Δεκατρείς από τους διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, έλαβαν άμεσα εξιτήριο, ενώ μία γυναίκα εξακολουθεί να νοσηλεύεται.
Διαδηλώσεις διοργανώθηκαν και σε άλλες πόλεις, αλλά στη διαδήλωση της Σόφιας σημειώθηκαν επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών διαδηλωτών, ηλικίας από 16 έως 67 ετών, αλλά και δύο αστυνομικών.
Αργά χθες το βράδυ, το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε τη σύλληψη 11 ατόμων, μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη βουλγαρική πρωτεύουσα.
Από τα επεισόδια υπέστησαν υλικές ζημιές ένα αστυνομικό λεωφορείο και δύο αυτοκίνητα, ενώ ακόμη ένα αστυνομικό όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς.
Πηγή: protothema.gr
Use Facebook to Comment on this Post