Σε προκλητική δήλωση με την οποία επιχειρείται να αλλάξει το status που οι ίδιοι οι Τούρκοι έχουν δώσει στο μεγάλο Μνημείο της Χριστιανοσύνης, την Αγία Σοφία, προχώρησε ο επικεφαλής της αναβαθμισμένης Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας κ. Μεχμέτ Γκιορμέζ.
Συγκεκριμένα, όπως γράφει η εφημερίδα Taraf, ο κ. Μεχμέτ Γκιορμέζ δήλωσε σχετικά με την Αγία Σοφία ότι είναι ένας ισλαμικός χώρος προσευχής, δεν είναι μουσείο, δεν είναι εκκλησία.
Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα επισήμως η Άγκυρα χαρακτηρίζει την Αγία Σοφία ως Μουσείο.
Δήλωση με ιδιαίτερη σημασία λόγω αναβάθμισης
Η δήλωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν ληφθεί υπόψιν ότι με την ανάληψη καθηκόντων Πρωθυπουργού από τον κ.Α. Νταβούτογλου, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας πέρασε υπό την άμεση εποπτεία του. Τότε ο επικεφαλής της κ. Γκιορμέζ, σχολιάζοντας τη νέα ρύθμιση για τη Διεύθυνση,είχε πει ότι «στη θρησκευτική κοινότητα η ρύθμιση θεωρήθηκε πολύ ευνοϊκή. Την αντιμετωπίζουμε ως μια ρύθμιση που αυξάνει την ευθύνη μας».
Με την αύξηση όμως της ”ευθύνης” του φαίνεται ότι άνοιξε και η όρεξή του, αν και το πιθανότερο είναι να πρόκειται για μια ακόμη κίνηση της πολιτικής Νταβούτογλου που μόνο αυτός νομίζει ότι είναι πολιτική … ”μηδενικών προβλήμάτων”…
Εχει προϊστορία…
Να σημειωθεί ότι τελευταία φορά που ανακοινώθηκε θέμα μετατροπής της Αγια Σοφιάς από Μουσείο σε Τζαμί ήταν την Ανοιξη όταν κατέθεσε στην Εθνοσυνέλευση πρόταση νόμου ο ανεξάρτητος βουλευτής κ.Χαμί Γιλντιρίμ, πρώην βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, για μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί – παραμονές μάλιστα της 561ης επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.Τότε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νεολαίας Ανατολής, κ. Σαλίχ Τουράν- που οργάνωσε και προσευχή έξω από την Αγία Σοφία- σε σειρά δηλώσεων του υποστήριζε ότι «η Αγία Σοφία είναι το σύμβολο της Άλωσης, είναι η κορώνα της υπόστασης του Ισλάμ στη Δύση». Προέβαλε, επιπλέον, το αίτημα για μετατροπή σε τζαμί, σημειώνοντας ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε Μουσείο το 1934, «ήταν παράνομη».
Την περίοδο 1930-1935 η Αγία Σοφία είχε παραμείνει κλειστή λόγω έργων, ενώ μετατράπηκε σε Μουσείο με την υπ’ αριθμ. 7/1589 και ημερομηνία 24 Νοεμβρίου 1934 απόφαση του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου που κάποιοι ‘όμως αμφισβητούν την εγκυρότητά της.
Πυρ όμως σε αυτό το κλίμα είχε θέσει νωρίτερα η διαρροή από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ ότι ο τότε Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν επρόκειτο την 29η Μαΐου να πάει να προσευχηθεί στην Αγια Σοφιά μαζί με άλλους ηγέτες ισλαμικών χωρών – παίζοντας πολιτικό//εκλογικό παιγνίδι με τα θρησκευτικά συναισθήματα φανατικών αλλά και όντας ο ίδιος δέσμιος των εμμονών του, όπως σημειώναμε τότε…
Διεθνείς αντιδράσεις Η πρόθεση αυτή του κ. Ερντογάν δεν έγινε πράξη διότι υπήρξα πολλές φανερές αλλά και υπόγειες πιέσεις από την Δύση (ΕΕ,ΗΠΑ,Ουνέσκο, Ελλάδα, Οικουμενικό Πατριαρχείο, Καθολική Εκκλησία κ.α ).Παράλληλα, όπως έχει ήδη αναδείξει το ΟνΑλερτ , υπήρξε και μεγάλη αντίδραση από το εσωτερικό της Τουρκίας- κυρίως από διανοούμενους και προοδευτικούς νέους.