Είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από το πατατράκ που πάθαμε στην Ελλάδα πέρυσι, με τις ακυρώσεις και τα καψόνια των tour operators, όταν υπό την απειλή ότι δεν θα μας φέρουν τουρίστες, ρίξαμε τις τιμές στα τάρταρα.
Κουτσά στραβά κάπως τα …
καταφέραμε τελικά το 2012 και είχαμε μικρή μείωση αφίξεων, με πολύ μεγαλύτερη πτώση στα έσοδα. Οι γερμανοί πρώτοι μας γύρισαν την πλάτη, ακολούθησαν και άλλοι «ευρωζωνίτες»…
Τι γίνεται όμως στην Κύπρο; Οικονομική κρίση δεν έχει; Δεν κινδύνευσε να πτωχεύσει; Να βγει από τη ζώνη του ευρώ; Δεν πρωταγωνιστεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης όλου του κόσμου; Γιατί δεν βρέχει και εκεί ακυρώσεις τουριστικών πακέτων;
Οι λόγοι
Οι λόγοι είναι πολλοί, ουσιαστικοί και εντελώς διαφορετικοί από αυτούς της Ελλάδας. Πρώτο και ιδιαίτερα σοβαρό είναι το γεγονός ότι εδώ και 10 μέρες που η Κύπρος περνά αυτή την απότομη, τεράστια οικονομική κρίση, καμιά εικόνα πανικού, ξυλοδαρμού και επεισοδίων δεν έχει καταγραφεί από τηλεοπτική κάμερα. Θα μου πείτε αυτός είναι λόγος; Από τους σημαντικότερους θα απαντήσω, αφού είναι γεγονός ότι η ζημιά που έκαναν στην Ελλάδα οι εικόνες με τις ταραχές στο Σύνταγμα, ήταν τεράστια. Τέθηκε θέμα ασφάλειας ολόκληρης της χώρας μας, ενώ στην Κύπρο αυτό – το τόσο ευαίσθητο για τον τουρισμό σημείο – δεν απασχόλησε κανένα.
Αμέσως μετά εξετάζουμε τις αγορές από τις οποίες εξαρτάται ο κυπριακός τουρισμός. Αγγλία και Ρωσία είναι οι κύριες χώρες εισερχόμενου τουρισμού. Από τα 2,5 εκατομμύρια των επισκεπτών που δέχεται η χώρα κάθε χρόνο, σχεδόν το 1,5 εκατ. είναι άγγλοι και ρώσοι, με τους πρώτους να φτάνουν το ένα εκατομμύριο τουρίστες. Χώρες με στενούς δεσμούς με την Κύπρο, οικονομικούς και οικογενειακούς. Μερικές δεκάδες χιλιάδες άγγλων ζουν μόνιμα στο νησί, υπάρχουν και οι βάσεις, ενώ οι ρώσοι διατηρούν εδώ και δεκαετίες οικονομικές σχέσεις. Χώρες που έχουν το δικό τους νόμισμα, μακριά από την εξάρτηση της ευρωζώνης.
Οι γερμανοί και λοιποί ευρωπαίοι επισκέπτονται μεν την Κύπρο, τα νούμερα τους όμως είναι πολύ μικρά και πιθανότατα – όπως συνέβη και στην Ελλάδα – να αισθάνονταν ανεπιθύμητοι στο νησί ως τουρίστες και να του γύρναγαν την πλάτη. Άρα οι απώλειες από τις αγορές αυτές, όσο και αν είναι μεγάλες, δεν θα μπορέσουν να επηρεάσουν πολύ τα νούμερα.
Οι προκαταβολές
Η κρίση στην Κύπρο βέβαια ήρθε μήνα Μάρτη, που μεγάλο ποσοστό τουριστών έχει ήδη κάνει κρατήσεις και έχει δώσει προκαταβολές. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να χάσει τα χρήματα του. Ειδικά οι Άγγλοι που έχουν περάσει και περνούν το χειρότερο μαύρο χειμώνα των τελευταίων 50 ετών και δεν βλέπουν την ώρα να βρεθούν στους 40 βαθμούς στη Μεσόγειο να ξεροψήνονται. Και γενικότερα δεν έχουν την κάπως «εκδικητική» νοοτροπία των γερμανών. Περισσότερο τους ενοχλεί το ότι ο «απολίτιστος» ρώσος λιάζεται στην διπλανή ξαπλώστρα, από το ότι άλλη μια χώρα της ευρωζώνης έχει πρόβλημα με τη Μέρκελ.
Και μπορεί το CNN να έκανε μια πρόχειρη online δημοσκόπηση στην Αμερική και να ανακάλυψε ότι το 62% δεν θα πήγαινε Κύπρο διακοπές, όμως είδαμε στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, έναν ειδικό να λέει, ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα και καλό είναι να μην ακυρώσει κανείς τις διακοπές του. Πόσοι αμερικανοί πήγαν στην Κύπρο πέρυσι; Μόλις 20.000… Επίσης, η ταξιδιωτική σύσταση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών προς του πολίτες της χώρας να έχουν μαζί τους μετρητά αν επισκεφτούν το νησί, δεν φαίνεται να επηρέασε ιδιαίτερα κανέναν.
Επίσημα ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού δηλώνει ότι δεν υπάρχουν κρούσματα ακυρώσεων και ότι η ένδειξη για περεταίρω άνοδο του ρώσικου τουρισμού καλά κρατεί. Εγώ θα επαναλάβω ότι οι κύπριοι ξενοδόχοι αυτή την ώρα, έχουν όπλα στα χέρια τους, αν χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουν. Δεν έριξαν τις τιμές τους στο παρελθόν και έτσι έχουν περιθώρια να το κάνουν αν πιεστούν από τους tour operators. Και οι καλές τιμές πάντα φέρνουν τουρίστες.
Οι Ρώσοι
Όσο για εκείνους που υποστηρίζουν ότι τώρα που οι ρώσοι θα πάρουν τα χρήματα τους και θα φύγουν από τις κυπριακές τράπεζες και άρα δεν θα επισκέπτονται το νησί ούτε ως τουρίστες, έχω να τους πω ότι και στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη αύξηση από Ρωσία και ούτε ρούβλι δεν έχουμε δει στις τράπεζες μας. Απλά φροντίζουμε, όπως καλύτερα έχουν φροντίσει οι κύπριοι, να είμαστε πιο ευέλικτοι στις εκδόσεις βίζα.
Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές, διότι περιμένουμε όλοι να δούμε πως θα αντιδράσει και αν θα αντιδράσει ο κυπριακός λαός. Σίγουρα αν υπάρξουν επεισόδια θα έχουν αντίκτυπο στον τουρισμό. Ήδη πάντως στην κατεχόμενη πλευρά του νησιού, οι τουριστικοί επιχειρηματίες δηλώνουν, ότι είναι ανεξάρτητοι, έχουν το δικό τους νόμισμα και όλα είναι καλά. Φοβούνται μην τους «πάρει η μπάλα»…
Απλοϊκά σκεφτόμενη θα πω, ότι όπως ο τουρισμός συνήθισε την τρομοκρατία έτσι φαίνεται ότι συνηθίζει και την χρεωκοπία…
news.gr
Use Facebook to Comment on this Post