Το βασικό ερώτημα είναι, τι είναι τελικά αυτό που ευθύνεται για την υπερκατανάλωση φαγητού και…
ή συναισθηματική πείνα; Για να τις ξεχωρίσουμε
πάμε να μάθουμε τις βασικές τους διαφορές. Η βιολογική πείνα αποτελεί έναν βασικό υποκινητή με μοναδικό σκοπό το ένστικτο της αυτοσυντήρησης να μας σώσει απ την ασιτία. Αποτελεί έναν τρόπο αναζήτησης θρεπτικών στοιχείων και ενέργειας για την σωστή λειτουργία και συντήρηση του σώματος μας.
Η απορύθμιση της παρατηρείται σε καταστάσεις παχυσαρκίας, έντονου στρες, κατάθλιψης κ άλλων παθολογικών καταστάσεων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή η βλάβη στον υποθάλαμο.
Έχει παρατηρηθεί ότι επηρεάζεται από την εμφάνιση, την οσμή, την γεύση αλλά και από τα χρώματα. Για παράδειγμα το κόκκινο, το κίτρινο και το πράσινο είναι μερικά από τα χρώματα που επηρεάζουν την πείνα μας γιατί παραπέμπουν σε τροφές όπως είναι το κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Τα συμπτώματα της περιγράφονται με ενόχληση ή πόνο στο στομάχι, νευρικότητα, ζαλάδα, έντονη κατάπτωση, κακή διάθεση, μειωμένη πνευματική απόδοση, παρατεταμένο στρες ακόμα και διάσπαση προσοχής.
Αντιθέτως, η πείνα του νου ή αλλιώς συναισθηματική πείνα απευθύνεται κυρίως σε άτομα με διατροφική διαταραχή (νευρική βουλιμία, ανορεξία και αδιφαγική διαταραχή) αλλά και σε άτυπες μορφές διατροφικής διαταραχής που χαρακτηρίζονται από έντονο στρες, ψυχολογική πίεση ή ανία. Πρόκειται για περιπτώσεις όπου η φυσιολογική πείνα εμπλέκεται με τα συναισθήματα και το άτομο οδηγείται στην υπερκατανάλωση τροφής σε σημείο να νοιώθει άβολα, χωρίς απαραίτητα να υπερισχύει το αίσθημα της πείνας.
Παρ΄ όλα αυτά, μελέτες δείχνουν ότι η βιολογική πείνα είναι πιο ισχυρή και μπορεί να υπερισχύσει της συναισθηματικής. Δηλαδή ένας οργανισμός που έχει καταναλώσει ημερησίως τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που του αναλογούν θα μπορεί πιο εύκολα να «παλέψει» με την συναισθηματική του πείνα.
Μερικά Tips για να καταφέρετε να αποφύγετε την πείνα του νου και κατά συνέπεια την υπερκατανάλωση φαγητού είναι τα ακόλουθα.
Κάθε φορά που νοιώθετε έντονη πείνα, αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και κάντε του τις ακόλουθες ερωτήσεις :
-Πεινάω ή απλά θέλω να περάσω την ώρα μου;
-Πεινάω ή απλά βρίσκομαι σε κατάσταση σύγχυσης;
-Πεινάω ή απλά δεν νοιώθω καλά;
Αν πραγματικά η απάντηση είναι πεινάω τότε επιλέξτε κάτι το οποίο θα «φροντίσει «το σώμα σας με θρεπτικά συστατικά όπως μια χωριάτικη σαλάτα ή μια Caesars, ένα σάντουιτς με γαλοπούλα, τυρί με χαμηλά λιπαρά και λαχανικά ή ακόμα και ένα σουβλάκι με πίτα αλάδωτη, κοτόπουλο και ντομάτα.
Αν πραγματικά δεν τα καταφέρετε και πέσετε στην «παγίδα» της συναισθηματικής πείνας, τότε σε αυτή την περίπτωση δείξτε κατανόηση στν εαυτό σας , προσπαθήστε την επόμενη φορά και θα τα καταφέρετε!
Τέλος βάλτε στόχο να έχετε πάντα τα τρία βασικά γεύματα της ημέρας (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό), αποφύγετε τις ακραίες μονοφαγικές και εξαντλητικές δίαιτες, καταναλώνετε 8 – 10 ποτήρια νερού σε συνδυασμό με αφεψήματα, έχετε πάντα στο διαιτολόγιο 5 μερίδες φρούτων, λαχανικών και προσπαθήστε να ακούτε, να φροντίζετε και να αγαπάτε κάθε στιγμή το σώμα σας !
Use Facebook to Comment on this Post