Τις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα παρουσίασε ο Φώτης Κουβέλης σε σημερινή εκδήλωση του κόμματος. «Η ελληνική κρίση, μπορεί να εκφράστηκε ως οικονομική κρίση, αλλά είναι βαθύτατα πολιτική, θεσμική, συστημική. Το πολιτικό σύστημα δημιούργησε το πελατειακό κράτος, ιδιοποιήθηκε τη δημόσια διοίκηση, οδήγησε τη χώρα στο τέλμα της διαφθοράς και διαμόρφωσε ένα κατακερματισμένο κράτος ανίκανο να υλοποιήσει δημόσιες πολιτικές» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και συνέχισε:…
«Ένα κράτος πεδίο διεκδίκησης και άκριτης ενσωμάτωσης ατομικών και συντεχνιακών αιτημάτων σε βάρος του γενικού συμφέροντος. Για αυτό μια στρατηγική εξόδου από την κρίση οφείλει να απαντήσει πειστικά στο πρόβλημα του πολιτικού συστήματος».
«Το πολιτικό σύστημα δεν θα εξυγιανθεί μόνο μέσα από θεσμικές αλλαγές αν δεν υπάρξουν πράξεις που θα δείχνουν αναστροφή πορείας σε κρίσιμα θέματα. Πυγμή σε ό,τι παραβιάζει το δημόσιο συμφέρον. Να προχωρήσει ο έλεγχος του «πόθεν έσχες». Να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Να εξαλειφθούν τα κυκλώματα διαφθοράς στις δημόσιες συμβάσεις και στις δημόσιες δαπάνες» υπογράμμισε ο Φώτης Κουβέλης.
Οι προτάσεις που παρουσίασε ο Φώτης Κουβέλης αφορούν:
• Την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και τη διαφάνεια παντού. Η ΔΗΜΑΡ προτείνει να γίνει ζητά να γίνει αναδρομικός έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών και των στελεχών του δημόσιου τομέα που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα και να υπάρξουν δημεύσεις εάν δεν δικαιολογούνται. Η ΔΗΜΑΡ αναφέρει ότι είναι αναγκαία η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου περί ευθύνης υπουργών και η υπαγωγή των περιπτώσεων οικονομικών εγκλημάτων υπουργών στις διατάξεις του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου και της καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποκλείεται η συντομότερη παραγραφή από αυτήν που ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες. Η δε βουλευτική ασυλία θα πρέπει να αφορά αποκλειστικώς στην άσκηση των κοινοβουλευτικών – πολιτικών τους καθηκόντων.
• Αλλαγή του εκλογικού συστήματος. «Έχουμε ταχθεί υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής ώστε να αποτυπώνεται πιστά στο κοινοβούλιο η βούληση του εκλογικού σώματος. Υποστηρίζουμε την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Αυτό παραμορφώνει την λαϊκή βούληση» σημείωσε ο Φώτης Κουβέλης.
• Γενναία μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, μείωση του κόστους του πολιτικού συστήματος, κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές της Βουλής και των προνομιακών φορολογικών ρυθμίσεων των βουλευτών. Επιπλέον προτείνεται να συνταξιοδοτούνται οι βουλευτές μόνο από τον οικείο επαγγελματικό ασφαλιστικό φορέα τους.
• Δημιουργία θεσμικό πλαισίου που θα ρυθμίζει τα ζητήματα των ΜΜΕ και τις δανειοδοτήσεις.
• Προώθηση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την ανασυγκρότηση του Δημοσίου. «Κρίσιμο ζήτημα όμως είναι οι μεταρρυθμίσεις να οδηγούν στην αντιμετώπιση των συστημάτων διαφθοράς που λυμαίνονται τους δημόσιους πόρους και όχι στη μεταφορά του κόστους στους πολίτες με υποβάθμιση των υπηρεσιών» είπε ο Φώτης Κουβέλης.
• Η αναθεώρηση του Συντάγματος και τα ζητήματα που θεωρούμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι:
Σαφής διάκριση εξουσιών. Αλλαγές στις υπερεξουσίες του πρωθυπουργού και της εκτελεστικής εξουσίας. Αλλαγές στον τρόπο εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Διακριτός ρόλος εκκλησίας-κράτους. Ουσιαστικότερος ρόλος της Βουλής.
Ρυθμίσεις για τη δημοσιονομική διαχείριση, τη διαδικασία σύνταξης προϋπολογισμού και ελέγχου της εκτέλεσής του, που θα εξασφαλίζουν τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας.
Καθιέρωση της απλής αναλογικής ως σταθερού εκλογικού συστήματος. Διεύρυνση των συμμετοχικών διαδικασιών με δημοψηφίσματα και ενθάρρυνση της νομοθετικής πρωτοβουλίας από τους πολίτες.
Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ανακαθορισμός της ρύθμισης που αφορά στην ασυλία των βουλευτών.
Use Facebook to Comment on this Post